To jest widok strony w wersji do druku
-
Czesc,
Piszecie o zamianie alu 17 cali na 16 cali stalówki w Trekkingu. Mam 500l ze stanów z silnikiem 1,4 Multiair 163KM który na 99% jest tez Trekkingiem (ale bez dodatkowych spojlerów itp).
Standardowo jest koło jak w w poniższym Cross z oponami 225/45/17.
Cos jak tutaj https://apollo-ireland.akamaized.net...zeo_rev001.jpg
Kupiłem stalówki 16 cali z 500l PopStar (podobno) i sie nie mieszczą, zahaczaja o zacisk.
Czy ktos ma dokładne oznaczenie stalówek które pasują 500l gdzie Fiat pisze są tylko alu 17 cali (o ile wiem w Europie Cross potencjalnie Trekking) ? W poście powyzej ktos pisze o profilu H ale nigdzie go nie znalazłem (a szukałem w paru popularnych sklepach).
Pozdrawiam
CODI
-
-
Dzieki za podpowiedź. Mojego auta nie ma na liscie. Silnik Multiair 163km, duze zaciski z przodu.
Niestety nie mam instrukcji aby to sprawdzic u siebie.
M
-
Może się przydać - poniżej link do strony z instrukcjami/gwarancjami Fiata:
https://aftersales.fiat.com/eLum/Login.aspx
strona wymaga założenia konta. Ja na niej znalazłem zarówno instrukcję do radia jak i autka.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Chociaż można kliknąć przycisk Other i nie trzeba zakładać konta
-
Dla wersji amerykanskich Fiata instrukcje sa tutaj
https://www.mopar.com/en-us/my-vehic...rs-manual.html
W mojej w sprawie instrukcja wskazuje aby zajrzec na tabliczke znamionową a tam tylko 225/45/17.
Oponiarz tez powiedział ze weszłyby felgi 16 szerokie od opla ale ciezko je dostac.
Szukam opon zimowych na moje 17.
-
Pop star 500 ma na tylnej osi hamulce bębnowe i dlatego się nie mieszczą i zahaczają o zacisk, potrzebne są do wersji z hamulcami tarczowymi.
-
Też mam wersję USA 164 KM. Oba komplety kół mam w rozmiarze 225/45/17.
-
Ja mam na zimę Continentale TS850 w rozmiarze 225/45/17. Teraz jest już nowszy model tej opony TS860.
-
jak się znasz średnio założą Ci takie jak mają być za cenę na jaką Cię stać i po problemie a jak masz kiepskie letnie proponuję założyć wielosezonowe w salonie fiata bo teraz mało km się jeżdzi więc nie warto mieć takich i takich . Kiedyś były uniwersalne D-124 i ważne było aby miały bieżnik .Pozdrawiam po 5 latach i tak najlepsze tracą na jakości
-
Panowie proszę o poradę i opinie z użytkowania. wiem że powyżej częściowo temat jest opisany.
Mam fiata 500L trekking 1.4 T-jet 120 km. rok produkcji 2014 (rejestracja 2015).
posiadam opony 225/45/R17 (7Jx17H2ET41) - fabryczne wielosezonówki.
planuje przesiadke na dwa komplety i tutaj pojawia się problem.
zakupiłem oryginalne felgi stalowe fiata ( przewidziane do 500L, doblo) R16 6Jx16H2E36,5. Nie zakupiłem jeszcze opon - felgi będe sprawdzał w weekend czy nie obcierają.
Czy na dzień dzisiejszy ktoś z was ma doświadczenie w zakładaniu do trekkinga felg 16 (jako zimówki 205/55R16). czy to działa czy nie ma problemu. Ktoś z was na czym takim jeździ.
widziałem że 17 nie są dostępne jako stalówki do fiata z parametrami wg instrukcji.
-
Cytat:
Napisał
mariuszsc
Panowie proszę o poradę i opinie z użytkowania. wiem że powyżej częściowo temat jest opisany.
Mam fiata 500L trekking 1.4 T-jet 120 km. rok produkcji 2014 (rejestracja 2015).
posiadam opony 225/45/R17 (7Jx17H2ET41) - fabryczne wielosezonówki.
planuje przesiadke na dwa komplety i tutaj pojawia się problem.
zakupiłem oryginalne felgi stalowe fiata ( przewidziane do 500L, doblo) R16 6Jx16H2E36,5. Nie zakupiłem jeszcze opon - felgi będe sprawdzał w weekend czy nie obcierają.
Czy na dzień dzisiejszy ktoś z was ma doświadczenie w zakładaniu do trekkinga felg 16 (jako zimówki 205/55R16). czy to działa czy nie ma problemu. Ktoś z was na czym takim jeździ.
widziałem że 17 nie są dostępne jako stalówki do fiata z parametrami wg instrukcji.
Jak jeździsz często po mocno zaśnieżonych drogach to polecam ci Polskie oponki. Juz parę razy miałem sytuację wyciągania znajomych z zaśnieżonego lasygdzie ja miałem jakieś tanie dębice a znajomy niby super nokiany Jeśli raczej się nie zapuszczasz w zimę w bezdroża to zostań przy wielosezonówkach. Wielosezonówki to opony na mieszance letniej z częściowo zimowym bieżnikiem. Na obecne zimy taka opona wystarczy.
-
Cytat:
Napisał
mlodybe
Wielosezonówki to opony na mieszance letniej z częściowo zimowym bieżnikiem. Na obecne zimy taka opona wystarczy.
Prawie jak letnie i prawie jak zimowe.
Do miasta jak najbardziej, poza - robi wielką różnicę.
-
Cytat:
Napisał
Killer King
Prawie jak letnie i prawie jak zimowe.
Do miasta jak najbardziej, poza - robi wielką różnicę.
Nie w obecnych Polskich warunkach chyba ze mówisz o bezdrożach.
-
Cytat:
Napisał
mlodybe
Nie w obecnych Polskich warunkach chyba ze mówisz o bezdrożach.
Jeśli ulice poza warszawskim Placem Zamkowym, albo na końcu al.Marszałkowskiej uważasz za bezdroża to tak - tylko uważaj żeby ...Cię min.Adamczyk nie pozwał ,
ta... niektórzy myślą, że poza Rembertowem kończy się nie tylko Wa-wa, ale cywilizacja
a tak powracając do tematu na lekkie bezdroża zalecane są At-eki, na bezdroża MT-eki
ps a propos wielosezonowych -sprobuj wycieczki na sylwestra na takowych....np. do Koniakowa
-
Cytat:
Napisał
mlodybe
Jak jeździsz często po mocno zaśnieżonych drogach to polecam ci Polskie oponki. Juz parę razy miałem sytuację wyciągania znajomych z zaśnieżonego lasygdzie ja miałem jakieś tanie dębice a znajomy niby super nokiany Jeśli raczej się nie zapuszczasz w zimę w bezdroża to zostań przy wielosezonówkach. Wielosezonówki to opony na mieszance letniej z częściowo zimowym bieżnikiem. Na obecne zimy taka opona wystarczy.
A ja sobie Nokiany WR D4 bardzo chwalę. Ostatnia zima mnie w tym upewnila. W miastach było jak poza miastami bardzo często.