A mi właśnie padł bo kostki wyczyszczone i nasmarowane a wskazania brak. Zaraz zamawiam nowy.
To jest widok strony w wersji do druku
A mi właśnie padł bo kostki wyczyszczone i nasmarowane a wskazania brak. Zaraz zamawiam nowy.
Z moich rozkmin wychodzi na to, że czujnik temp zewnetrznej w lusterku trafia szlag przez to, że woda zamiast uciekać z obudowy lusterka to zostaje. Czujnik jest utopiony w jeziorku wody, ta sączy się powoli przy czujniku, bo nie ma tam żadnego odpływu. Dochodzi mróz itd i woda migruje miedzy obudową czujnika, a pottingiem do wnętrza. U mnie Kontakt nic nie pomógł więc zostało mi szukanie tematu przy czujniku.
Potwierdziłem info, woda wchodzi w obudowę czujnika i tak powstaje chocapic zwany myślnikami na wyświetlaczu nowy czujnik założony, profilaktycznie założyłem troszkę kleju do szyb w punkty dolegania pottingu i obudowy + wywierciłem otwór fi6 w najniższym punkcie lusterka od spodu tak aby woda wyciekała z niego.
Ponad rok już jeżdzę i jest lux.
Witam czy ktoś ma schemat pinów wtyczki lustrka z czujnikem zewnętrznym
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Witam czy ktoś ma schemat pinów wtyczki lustrka z czujnikem zewnętrznym
Kupiłem termistor 10k.ohma i wsadziłem w pipka pod lusterkiem. Utopiłem go w żywicy i pokazuje prawidłowo. Jest ok. :kawka:
Sprawdze dziękuję
Witam. Mnie również po 5 latach padł czujnik. Zamówiony nowy. Teraz pytanie, czy muszę odkręcić lusterko od drzwi by zamontować przewody do kostki czy jest inna możliwość np przeciągnięcia przewodów bez rozkrecania lusterka?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Witam. Mnie również po 5 latach padł czujnik. Zamówiony nowy. Teraz pytanie, czy muszę odkręcić lusterko od drzwi by zamontować przewody do kostki czy jest inna możliwość np przeciągnięcia przewodów bez rozkrecania lusterka?
Tak w związku z tym czujnikiem - czy jego awaria jest powiązana z klimatyzacją (w moim przypadku automatyczną)? Bo się zorientowałem w jednym czasie w zasadzie, że nie działa czujnik a także klima nie chłodzi i się zastanawiam czy szykować worek złota na naprawę klimy czy wystarczy ożywić czujnik?
Jak czujnik nie działa, to klima też nie będzie chłodzić.
Napraw czujnik lub go wymień i klima ożyje.
Tutaj napisałem gdzie jest ta wtyczka :
https://fiatklubpolska.pl/instalacja...-kreski-45011/
potwierdzam to co napisał samtive. U mnie w Doblo nagle zaczął wyświetlać bzdury tj temperaturę oczywiście niezgodną z rzeczywistością. W lecie 48C jak było 20C, innym razem w upale 30C było na wyświetlaczu 6C. Usterka do rozwiązania w godzinę góra i parę złotych. Kupiłem nowy czujnik ten, który jest w prawym lusterku, wyciąłem stary, wlutowałem nowy, termoizolacja i jest lux. Powodem jest woda, która stoi w lusterku na dole a w niech czujnik, niby zalany jakąś izolacją ale jak widać często to nie wystarczy. Dobra wiadomość jest taka, że samemu jak się to starannie zrobi to powinno być na długie lata i prosta naprawa, nie jak w BMW hahahaha gdzie wszystko jest ciężko naprawić i kosztuje fortunę. Nie narzekać na Fiata :)
niestety również i mnie dopadła ta usterka :/ co ciekawe zaczęło się to dziać po odbiorze auta z przeglądu na 115 tys. km. Odbierając auto zauważyłem, że mam uchyloną prawą szybę i auto tak stało na zewnątrz dobre 3 godziny zanim je odebrałem. Nie wiem czy to czysty zbieg okoliczności czy faktycznie Panowie z ASO przyczynili się do tego, że wtyczka "naciągnęła wilgoci" z powietrza. Próbowałem patent z kontakt sprayem, ale niestety nie pomogło (popryskałem obie wtyczki, odczekałem z 10 sekund i złączyłem, po kilku sekundach rozłączyłem i ponowiłem proces).
Spróbuję sam przelutować termistor, ale jakby nie poszło to może ktoś polecić jakiś zamiennik czujnika, który dobrze działa? Bo trochę różne opinie czytałem o tych dostępnych na Allegro.
Jak rozebrać lusterko? Czy czujnik ma wpływ na działanie klimatyzacji manualnej?
Przestawiasz lusterko maksymalnie do góry, dołu lub do boku i wsadzasz Paluchy lub łopatkę do smażenia lub specjalne plastikowe narzędzie do tapicerki i powoli podważasz szkło aż wyjdzie. Dalej masz 3 śrubki torx 15. Po wyjęciu środka masz dostęp do czujnika. Składasz odwrotnie, szkło wchodzi na wcisk aż zaskoczy na miejsce.