Ja piszę jak było i nawet na stacjach typu tesco nie miałem problemu ... ja nikogo nie zmuszam do tankowania na danej stacji, ani nie zniechęcam, każdy zrobi jak chce i jak uważa.
To jest widok strony w wersji do druku
Ja piszę jak było i nawet na stacjach typu tesco nie miałem problemu ... ja nikogo nie zmuszam do tankowania na danej stacji, ani nie zniechęcam, każdy zrobi jak chce i jak uważa.
Tak piszecie o tym gazie i piszecie i się zastanawiam, czy by nie zrobić instalacji w ASO ... teoretyccznie wg wyliczeń i kalkulatora i własnych sama instalacja zwróci sie po 1,5 roku lub nawet mniej, bo miesięcznie robie 1000 km z małą górką a spalanie przy dystrybutorze mam około 8l :(
ja nie gazuję, mimo że robię ok 2000km miesięcznie i by mi się nawet opłacało ale szkoda mi silnika
W polonezie po 40 tys nic się nie dzieje a zamontowałem po 16 latach. Ciśnienie na cylindrach jakie było takie jest - słabe. Nic się w tym temacie nie zmieniło a nie był to silnik wybornej konstrukcji. W tipo zamontuje od razu w ASO - chyba, że sedan będzie oferowany z fabryczną instalacją. Chociaż w fabryce pewnie nie ma wyboru rozmiaru butli :(
Robi sie OT w temacie ale jeszcze napisze.
Mozna już gazować bezpiecznie nie takie silniki jak prosty motor w Tipo. Teraz to juz nie problem zagazować V8, silniki turbo. Instalacja Tartarini obsluguje np. system start/stop.
Wieć ogólnie mówiąc mozna odrzucic stereotypy o instalacjach gazowych ktore jak widać wciąż są aktualne.
Ja po 36kkm jestem zwolennikiem gazu:) 3700 dałem za instalację i po roku uwzględniając wysztkie koszty jestem 1900 zł na plusie. Czasem jak skończy mi się gaz i po zatankowaniu LPG zapomnę, żeby przełączyć to jadę i jadę bo na benzynie nie jest wcale bardziej zrywny czy coś pracuję tak samo.
Czy wy jeździcie co 4 zbiorniki 100km na benzynie? Mi tak powiedzieli w serwisie Tartarini, żeby wtryski się nie zastały i przesmarowały.
O tym żeby co 4 zbiorniki zrobić 100km na benzynie pisze W instrukcji instalacji (tartarini). Skoro tak pisze to zamierzam się tego trzymać.
Tak trzeba w celu ochrony, czyszczenia wtrysków
Jak wynika z podpisanych przez PKN Orlen i Grupę Lotos umów rocznych na dostawy w 2015 roku paliw dla zagranicznych sieci stacji działających na polskim rynku, stacje BP i Lukoil zaopatrywane będą głównie w Orlenie, stacje Statoil wyłącznie w Lotosie, a paliwa na stacje Shell od tego roku dostarczane będą niemal po połowie z Płocka i Gdańska.
Pelikan guzik prawda. Ponieważ owe stacje polskie czy nie polskie biorące paliwo z jednego źródła dolewają swoje różne mieszanki.
Tak samo z kokainą. Jak nie kupisz u producenta czyściutkiej to gwarantuję Ci że kupując ją od lolka z ulicy dostaniesz minimum 50/50 z innymi gównami. bo każdy chce mieć więcej za mniej :)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
p.s. sam widziałęm jak na jednej stacji znanej marki w Polsce była kontrol paliwa i pracownicy podmienili próbkę z dystrybutora na czyściutką benzynę :)
To że są nieprawidłowości na stacjach to inna bajka i nie zamierzam się o to spierać. Faktem jest, że paliwo u nas od 2 dostawców wyłącznie z jednym wyjątkiem o ile pamiętam.
Dostawców rzeczywiscie jest dwóch w Polsce. Kazdy koncern takze moze brac od siebie co robi ale w małej ilosci. Jednak jak pisal przedmowca, kazdy koncern bierze paliwa w swojej specyfikacji, niezaleznie czy dostawcą jest Orlen czy Lotos.
Jest jeszcze jedna sprawa ktora ma wpływ na jakosc paliwa, a mianowicie podejscie wlasciciela stacji. Jest to prywatny biznes a tu juz roznie to wyglada. Przeglady zbiornikow, ich czyszczenie lub inne wazne sprawy są przez niektorych pomijane co wychodzi pozniej przy kontrolach
https://inzynieria.com/wpis-branzy/a...-jednego-rodla
Artykuł stary ale wszystko mówiący o rynku paliw. Zdaje się, że monopol PKN i Lotos przez ostatnie 5 lat jescze się zwiększył
Cezary Gutowski, znany dziennikarz motoryzacyjny, testuje aktualnie Tipo i chwali oraz dziwi się skąd tyle hejtu na ten samochód. Wiecej na jego profilu FB.
Wczoraj byłem w ASO i zrobiłem zdjęcia parkingu:) zdecydowana większość samochodów to Tipo:) (Ganinex Gliwice)
Załącznik 27982Załącznik 27983Załącznik 27984Załącznik 27985