To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Ogrzewanie w Tipo -
Siemano. Wiecie co, chyba kupie kompletna nagrzewnice z PTC i sprawdze czy podejdzie to podlaczyc pod Tipo tipo. Wiem ze z tempomatem nie poszlo, ale trzeba walczyc :)
Najwyzej postawicie mi piwko na zlocie za szczere checi i wydane pieniadze :)
PS Nie chce ktos kupic kierownicy do Tipo z tempomatem? Podobno wystarczy w kompyterze aktywowac i dziala. :D
-
-
Cytat:
Napisał
tinio
Siemano. Wiecie co, chyba kupie kompletna nagrzewnice z PTC i sprawdze czy podejdzie to podlaczyc pod Tipo tipo. Wiem ze z tempomatem nie poszlo, ale trzeba walczyc :)
Najwyzej postawicie mi piwko na zlocie za szczere checi i wydane pieniadze :)
PS Nie chce ktos kupic kierownicy do Tipo z tempomatem? Podobno wystarczy w kompyterze aktywowac i dziala. :D
Najważniejszy sterownik/centralka. A po drugie po kiego wydawac kasę na cała nagrzewnice jak są PTC do montazu na węża w różnych wariantach mocy. Wymiana nagrzewnicy= rozbiórka całego kokpitu. W bravo wystarczyło wyciąć dziurę i grzałki wsadzić (nie wiem czy demontaż był konieczny ale coś mi świta że nie)
Też lubię pogrzebać ale moja dobra rada -wybebeszanie nagrzewnicy - odpuść.
-
Ja bym się zastanowił nad koniecznością dokładania PTC do silnika benzynowego. Poprzedni samochód to był diesel i tam na krótkich odcinkach (a takich było najwięcej) przy ujemnych temperaturach, zawsze miałem niedogrzaną kabinę. Teraz mam benzynę i jest niebo a ziemia, przejadę kilometr i już czuję ciepłe powietrze z nawiewów.
-
Cytat:
Napisał
kartonik
Ja bym się zastanowił nad koniecznością dokładania PTC do silnika benzynowego. Poprzedni samochód to był diesel i tam na krótkich odcinkach (a takich było najwięcej) przy ujemnych temperaturach, zawsze miałem niedogrzaną kabinę. Teraz mam benzynę i jest niebo a ziemia, przejadę kilometr i już czuję ciepłe powietrze z nawiewów.
Widzisz, z PTC nie trzeba przejechać 1km, zanim na mrozie coś cieplejszego poleci z nawiewu, bo wystarczy maks. 30s przy -20stC, żeby ciepełko leciało. Jak ktoś nie ma PTC, to nie wie o czym mówi/pisze, albo tłumaczy sobie w swoisty sposób jego brak, albo rozsądnie podjął decyzję wiedząc co traci.
-
Wiadomo, że lepiej mieć. Ale ja się tylko pytam czy warte to jest rzeźby w samochodzie na gw.
-
Nie wiem czemu ale T-jet nagrzewa się szybciej niż wolnossak. Nie chodzi nawet o ciepło z nawiewu bo po tych kilku latach nagrzewnica w alfie straciła swoją sprawność ale o samą temperaturę płynu. Może przez turbo a może przez te osłony pod silnikiem.:confused:
BTW Ma ktoś "Active Grill Shutter"(aktywna przysłona chłodnicy). Bo jest coś takiego w tipku ale nie wiem na jakie rynki
-
Cytat:
Napisał
marx30
Może przez turbo a może przez te osłony pod silnikiem.
Na szybsze nagrzewanie ma wpływ osłona pod silnikiem. Do tego turbina również, bo w benzynowych jest chłodzona cieczą.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
kartonik
Wiadomo, że lepiej mieć. Ale ja się tylko pytam czy warte to jest rzeźby w samochodzie na gw.
Na oryginalnych częściach wyjdzie drożej niż dołożenie w fabryce. Do tego nie wiadomo jeszcze jaką rzeźbę trzeba zrobić. Trudno powiedzieć.
-
Nie wiedziec czemu przy ElPiDŻi nie dało się zamówić nagrzewnicy. Ale mała zagwozdka jest. Czy ta nagrzewnica nagrzewa płyn czy tylko powietrze. Bo np wśród używek części jest np PTC z Freemonta i jest to spirala umieszczana w strumieniu powietrza (np.wiele francuzów to ma ). A inna filozofia to grzałki przypominające świece wstawione w obieg chłodzenia i grzejące płyn. Jak to jest w Tipo? Bo cos mi się zaczyna wydawać że w odróznieniu od bravo jest tak jak w Freemoncie.
-
-
2 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
krowka1978
PTC nagrzewa powietrze.
Właśnie do tego doszedłem studiując forum alfy. I mały edit: w bravo jest tak samo a zaślepione jest to miejsce w obudowie gdzie wsadza się ten grzejnik. Czyli samego silnika szybciej się nie zagrzeje i z obiegiem wodnym nie ma to nic wspólnego. Tym samym nie ma nic wspólnego z ogrzewaniem reduktora od LPG więc czemu tego nie ma w fabrycznym gazie tego nie wiem.
Tak czy inaczej info dla założyciela wątku: żeby wymienić nagrzewnicę a nawet dołożyć do niej grzałkę używkę trzeba zrobić coś takiego (fotka 1):
Dochodzi jeszcze wspomniane na początku sterowanie.
Więc albo grzałki na rurkach albo piecyk za 30 zł( fotka 2) spokojnie odmrozi szyby.
-
Cytat:
Napisał
marx30
BTW Ma ktoś "Active Grill Shutter"(aktywna przysłona chłodnicy). Bo jest coś takiego w tipku ale nie wiem na jakie rynki
To jest w pakiecie ECO, ale dostępne tylko dla ropniaków.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Właśnie do tego doszedłem studiując forum alfy. I mały edit: w bravo jest tak samo a zaślepione jest to miejsce w obudowie gdzie wsadza się ten grzejnik. Czyli samego silnika szybciej się nie zagrzeje i z obiegiem wodnym nie ma to nic wspólnego. Tym samym nie ma nic wspólnego z ogrzewaniem reduktora od LPG więc czemu tego nie ma w fabrycznym gazie tego nie wiem.
Tak czy inaczej info dla założyciela wątku: żeby wymienić nagrzewnicę a nawet dołożyć do niej grzałkę używkę trzeba zrobić coś takiego (fotka 1):
Dochodzi jeszcze wspomniane na początku sterowanie.
Więc albo grzałki na rurkach albo piecyk za 30 zł( fotka 2) spokojnie odmrozi szyby.
Czyli tak jak sądziłem - rzeźba :powieszony:
-
Cytat:
Napisał
tinio
Wracając jeszcze do tego powyżej: Taka kiera może się przydać ale nie do tempomatu a do sterowania radiem (bo zapewne ma odowiednie przyciski). Są na forum osoby które chciałyby to dołożyć. Uważałem patent z guzikami z tyłu kierownicy za kretyński ale teraz przyznam że jest super.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Do tego turbina również, bo w benzynowych jest chłodzona cieczą.
Na pewno cieczą a nie olejem?