To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
hak64
A co ma odpisać? Można podyskutować, jeśli druga strona zapozna się z materiałem, tematem. Ja nie jestem fizykiem, choć motoryzacja i zasady działania silników są mi znane. Prototyp (dodam, że działający) "gun engine" był badany wielokrotnie (w tym i na hamowni) i skoro wiele instytucji naukowych zainteresowało się tym wynalazkiem (nie kwestionując przy tym wyników pomiarów), to dlaczego miałbym ja je kwetionować? Nie jest to zresztą nowinką techniczną, bo niemiecki ME 109 bf w jednej ze swoich wersji miał wtrysk wody do silnika, co znacząco poprawiło nie tylko osiągi, ale także zasięg myśliwca. Podobne rozwiązanie zastosował pan Gulak (prawnik) w swoim mercedesie
Wymyśliłem auto na wodę!. Różnica polega jedynie na tym, że "gun engine" pracuje w układzie przeciwsobnym, a detonacja par paliwa nie następuje w GMP, co zdaniem wynalazcy kilkakrotnie przedłuża żywotność silnika, gdyż znacząco zmniejsza przenoszone obciążenia.
alez ja tego nie neguje że to nie dziąła, tylko "przyczepiłemm" sie do tego że podano tam iż wzrosła moc o 40% przy zyzyciu paliwa 10% w stosunku do nominalnego, po prostu to mi się matematycznie nie sumuje (iloś pobranej energi przez silnik w stosunku do oddanej energii/mocy), i całkowicie powoduje iż informacje o tym rozwiazaniu zaczynam wkładać miedzy bajki .
jak by napisał że spadło zużycie o 10% to by to wyglądało wiarygodnie a nie że o 90%
fizkiem tez nie jestem, niemniej na lekcjach/wykładach z fizyki nie spałem i potrafie spożytkowac wiedze w książkach zawartą (czyt. zastosowac matematyke + stosowną wiedze naukową)
mysle że temat kończymy :-)
-
No to jak z tymi nowymi jednostkami. Będą czy nie będą w automacie z benzyną?
-
Cytat:
Napisał
RedDevil
No to jak z tymi nowymi jednostkami. Będą czy nie będą w automacie z benzyną?
Etorq 1.8 nie jest nowy jezdza z nim nawet fiaty grande punto w brazylii. Zastapienie nim silnika 1.6 w eu moze byc wymuszone zmiana metodologii pomiarow emisji w realnym cyklu.
-
W Europie płacimy krocie za jakieś nowe technologie, które wszystko oszczędzają, podpisujemy pakiety klimatyczne, zamykamy cały przemysł a w USA czy Chinach maja to gdzieś i lepiej się rozwijają niż my.
A czy w wymienionych krajach jest większa śmiertelność spowodowana zatruciem środowiska niż u nas?
W Europie emisja CO2 systematycznie spada a zachorowalność na raka galopująco rośnie...