To jest widok strony w wersji do druku
-
A ja słyszałem że każde takie podpięcie jest zapisywane w pamięci komputera i następnie ASO traktuje to jako nie autoryzowaną ingerencję w oprogramowanie samochodu! Dowiedzcie się czy Fiat też tak ma żeby potem nie było płaczu! W Bravie i w Lancii bawiłem się tak ale w Tipo na gwarancji nie mam zamiaru ryzykować. Słyszałem już o straconych gwarancjach w Citroenie i w Peugeocie jak chłopaki sobie po miesiącu użytkowania chcieli posprawdzać parametry :)
-
Już dużo wcześniej się bawiłem i ASO po podłączeniu kompa nic nie zauważyło, także nie siej paniki :)
Cytat:
Napisał
ZAFFERANO
A ja słyszałem że każde takie podpięcie jest zapisywane w pamięci komputera
No właśnie słyszałeś jakieś plotki tylko :)
Cytat:
Napisał
ZAFFERANO
następnie ASO traktuje to jako nie autoryzowaną ingerencję w oprogramowanie samochodu!
Ingerencja w oprogramowanie wymaga kodów, których nie znamy.
A odczytanie błędów, skasowanie ich czy odczytanie parametrów jak temperatura, prędkość, napięcie,
czy inne parametry OBD nie są żadną ingerencją.
PS. We wszystkich swoich autach tak robiłem i nigdy z ASO nie miałem problemów.
Dzisiaj również podczas jazdy włączyłem pomiar ważnych parametrów silnika i taka ciekawostka, że nasze wskaźniki
temp. płynu chłodzącego pokazują dwie cegiełki jeśli temp. przekroczy 51 stopni.
Natomiast połowa cegiełek się zapala jak temp. płynu osiągnie już 72 stopnie.
Temp dochodzi do 89, otwiera się termostat i później już temp krąży w zakresie 84-86 stopni, nadal się świeci połowa
cegiełek.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
No właśnie słyszałeś jakieś plotki tylko
Słyszałem (czyli rozmawiałem - tzn, słyszałem podczas rozmów) od ludzi którzy mają samochody marki Citroen i Peugeot bo w niektórych modelach tych producentów właśnie tak teraz jest. Wyobraź sobie że ja tez czasem przebywam wśród ludzi którzy mają warsztaty, salony po prostu pasjonują się motoryzacją i z nimi rozmawiam. Nie przyjąłem za pewnik że tak właśnie jest w Fiacie tylko napisałem żeby ci co to robią się upewnili. Ja wiem że Ty wiesz wszystko a inni to tylko plotki powtarzają...
Cytat:
Napisał
JackTheNight
A odczytanie błędów, skasowanie ich czy odczytanie parametrów jak temperatura, prędkość, napięcie,
czy inne parametry OBD nie są żadną ingerencją.
Odczytanie parametrów pewnie nie ale co do kasowania błędów już bym pewny nie był czy to nie jest ingerencja. Trzeba by się spytać aby problemów nie mieć. Pojadę w przyszłym tygodniu na przegląd na 1500 km to się spytam :) Producenci niektórych marek samo wpięcie się w komputer uznają już za nieautoryzowane tak jak wspomniałem wcześniej.
-
Cytat:
Napisał
ZAFFERANO
A ja słyszałem że każde takie podpięcie jest zapisywane w pamięci komputera i następnie ASO traktuje to jako nie autoryzowaną ingerencję w oprogramowanie samochodu!
Po moich dotychczasowych kontaktach z ASO jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć, że tam takie sprytne bystrzaki pracują :mrgreen:
-
Cytat:
Napisał
ZAFFERANO
Ja wiem że Ty wiesz wszystko
Taki mam zawód i wykształcenie, że akurat w tej dziedzinie wiem dużo ;)
A w przypadku serwisu Renault i Dacia to często ja im pokazywałem w ASO co można zrobić/pozmieniać w komputerze auta :)
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Natomiast połowa cegiełek się zapala jak temp. płynu osiągnie już 72 stopnie.
Temp dochodzi do 89, otwiera się termostat i później już temp krąży w zakresie 84-86 stopni, nadal się świeci połowa
cegiełek.
Czyli słusznie miałem przeczucie, że te cegiełkowe wskaźniki to oszustwo ;-)
-
Cytat:
Napisał
ZAFFERANO
Trzeba by się spytać aby problemów nie mieć.
Nawet jak w ASO się zapytasz, gdzie jest skrzynka bezpieczników to ci odpowiedzą cyt."A po co to Panu wiedzieć, zapraszamy do ASO wtedy"
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
kjk
Czyli słusznie miałem przeczucie, że te cegiełkowe wskaźniki to oszustwo
Tak naprawdę, ktoś może jeździć z niedogrzanym silnikiem np. 72 stopnie z powodu uszkodzonego termostatu i nie zauważy tego na tablicy wskaźników.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Nawet jak w ASO się zapytasz, gdzie jest skrzynka bezpieczników to ci odpowiedzą cyt."A po co to Panu wiedzieć, zapraszamy do ASO wtedy"
W instrukcji Tipo nie ma tej informacji, że trzeba w ASO pytać :?:
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Tak naprawdę, ktoś może jeździć z niedogrzanym silnikiem np. 72 stopnie z powodu uszkodzonego termostatu i nie zauważy tego na tablicy wskaźników.
Jeśli ktoś dobrze zna swoje auto, to zapewniam Cię, że zauważy :wink: W moim Kropku zauważyłem, pomimo tego, że uzyskiwał rzeczywistą temperaturę roboczą w czasie mrozów.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
W instrukcji Tipo nie ma tej informacji, że trzeba w ASO pytać
To była taka metafora odnośnie pytania się ludzi w ASO, ale faktycznie zadałem takie pytanie, kiedy pierwszy raz oglądałem auto w salonie rok temu, wtedy nie znałem jeszcze strony elum z instrukcjami do fiata, więc zapytałem o to w ASO. Niestety się nie dowiedziałem - w oczach pracowników nastąpiła konsternacja ze zdziwienie po co ja w ogóle o to pytam :)
A tym bardziej jak ktoś spyta się o podłączanie kompa do auta ;)
Cytat:
Napisał
krowka1978
Jeśli ktoś dobrze zna swoje auto, to zapewniam Cię, że zauważy W moim Kropku zauważyłem, pomimo tego, że uzyskiwał rzeczywistą temperaturę roboczą w czasie mrozów.
Ale przeciętny użytkownik nie zauważy, z kratek będzie mu leciało ciepłe powietrze, może nie aż tak bardzo ale jednak. Pod maskę nie zajrzy bo po co - są tacy użytkownicy aut co pod maskę w ogóle nie zaglądają nawet jakby się kopciło.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Ale przeciętny użytkownik nie zauważy, z kratek będzie mu leciało ciepłe powietrze, może nie aż tak bardzo ale jednak. Pod maskę nie zajrzy bo po co - są tacy użytkownicy aut co pod maskę w ogóle nie zaglądają nawet jakby się kopciło.
Też takich znam, daleko szukać nie muszę. Jeśli auto jedzie, to jest ok.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
"kjk" będziesz w Łodzi to daj znać, będzie okazja do spotkania, a przy okazji wyłączę ci piszczka.
A co jeszcze da się tym softem zmienić? Może np. wyłączyć zapalanie świateł pozycyjnych przy otwieraniu bagażnika pilotem (wersja pop - nie ma takich opcji w menu)???
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
krowka1978
Też takich znam, daleko szukać nie muszę. Jeśli auto jedzie, to jest ok.
Jak moja żona: odpala i da się dojechać do pracy to znaczy że sprawny :lol:
-
Cytat:
Napisał
kjk
Może np. wyłączyć zapalanie świateł pozycyjnych przy otwieraniu bagażnika pilotem (wersja pop - nie ma takich opcji w menu)???
Nie, niestety nie ma.
-
Jest możliwość włączenia / wyłączenia automatycznego blokowania drzwi?
-
Też mnie to interesuje, szczególnie że mam wersję Tipo i chciałbym to włączyć.
-
Chętnie bym to w Pop-ie włączył