To jest widok strony w wersji do druku
-
1 załącznik(i)
Witam. do każdego samochodu w którym muszę wymienić akumulator mam jedne kryterium wymiany, wkładam największy jaki się zmieści. Zalety takiego działania to trwałość akumulatora , średnio 8 do 10 lat. Akumulator dostaje w du..ę. podczas rozruchu więc jak ma zapas prądu rozruchowego to lepiej to znosi. Na przestrzeni lat użytkowania dużych akumulatorów nie zauważyłem aby były niedoładowane. Silniki startują w każdych warunkach. Obecnie (w 2020) zainwestowałem w Vartę AGM 70Ah (do stilo 1.4 ) i sprawuje się dobrze , rozrusznik szybciej kręci niż na normalnym aku.
-
8-10 lat? to w tych czasach baterie tyle wyrabiają? jak często trzeba wtedy coś dolewać? na jednym z forów spotkałem się z wpisem, że kolega miał jenoxa 13 lat ale czekam na fote :)
-
Ja mam Varta Silver Dynamic 61Ah. Pierwszy wytrzymał 6 lat. Albo ciut więcej i nagle padł. Drugi po 5 latach był już słaby ale jeszcze działał wiec też dwa tygodnie temu wymieniłem na taki sam. Kupiłem nówke za 330. Uważam że nie warto oszczędzać parę złotych i schodzić poniżej tego poziomu. Chyba że jak kolega wyżej AGM albo taki do aut z start-stop - one mają dłuższą żywotność.
-
Cytat:
Napisał
strzelec
Ja mam Varta Silver Dynamic 61Ah. Pierwszy wytrzymał 6 lat. Albo ciut więcej i nagle padł. Drugi po 5 latach był już słaby ale jeszcze działał wiec też dwa tygodnie temu wymieniłem na taki sam. Kupiłem nówke za 330. Uważam że nie warto oszczędzać parę złotych i schodzić poniżej tego poziomu. Chyba że jak kolega wyżej AGM albo taki do aut z start-stop - one mają dłuższą żywotność.
Rozważam właśnie jenoxa AGM do auta żony- miał ktoś z Was. Sam zakupiłem finalnie do siebie GOLDa i na dzień dzisiejszy nie mam zastrzeżeń.
-
A jaki samochód ma żona. Czy ma start stop i jaki silnik
-
Cytat:
Napisał
czech22
A jaki samochód ma żona. Czy ma start stop i jaki silnik
Audi Q5 2016 silnik 2.0 TFSI. Ma start stop więc rozważałem AGM lub EFB
-
Proponuje EFB, tylko czy Jenox:?: Może trochę z wyższej półki.
-
Cytat:
Napisał
czech22
Proponuje EFB, tylko czy Jenox:?: Może trochę z wyższej półki.
Dzięki za rekomendację. Czytałem trochę o EFB jenoxa i wydają mi się rozsądne cenowo a i opinie ten konkretny model ma całkiem niezłe. Obecnie taka a nie inna sytuacja więc trzeba sobie radzić ;) Dam w razie czego znać za jakiś czas jak się spisuje :)