jak wygląda ta kompresja na poszczególnych cylindrach u ciebie?
To jest widok strony w wersji do druku
jak wygląda ta kompresja na poszczególnych cylindrach u ciebie?
dokładnych wyników nie pamiętam. ale 3 pierwsze garki w miarę po równo. ostatni (czwarty cylinder) ok. 10% słabszy. inny polecany mechanik stwierdził, że kompresja w moim silniku jest w porządku i nie ma potrzeby regeneracji głowicy. auto pali od strzała, nie telepie budą po odpaleniu. temat remontu góry silnika odpuściłem, zwłaszcza, że zalecano przy okazji wymianę pierścieni tłokowych. droga impreza się robiła.
Miałem ten problem u Mnie pomogło odpowietrzenie układu chłodzenia, spróbuj może to coś da, mam Brava 1.6 16V gasł dość często na jałowym, na instalacji LPG nigdy na paliwie. Od czasu gdy odpowietrzyłem układ chłodzenia ani razu nie zgasł:wink:
A widze w profilu ze LPG i zaloze sie ze gasnie na gazie:)
to zależy do kogo piszesz ;) mnie nie gaśnie. mnie przygasa :) zarówno na gazie jak i na benzynie. jakiejkolwiek reguły brak :) płyn chłodzący na kresce MAX.
Chodzi mi o gasniecie:) pewnie w jakims manualu znalazlbys jak ustawiac obroty na biegu jalowym:)
w 1.6 16V nic się nie ustawia. wszystkim steruje centralka silnika. tak napisano w Sam Naprawiam. u mnie obroty biegu jałowego są prawidłowe. anomalie (przygasanie, nie gaśnięcie) występują sporadycznie i tylko w momencie wciśnięcia sprzęgła w czasie jazdy. no ale dzięki za chęci ;)
odpukać...ja mam narazie elegancką jazdę. Od czasu wizyty u gazowniki i porządnej regulacji gazu jest spokój. Co do falowania to już pisałem co u mnie było przyczyną...
Czy ktoś rozwiązał problem tych obrotów całkowicie?
dwie osoby wymieniły wiązkę przewodów pomiędzy ECU a przepustnicą (silnik krokowy/czujnik położenia przepustnicy) i na razie przestali pisać w temacie ;)
U mnie po odłączeniu przewodu podciśnienia od regulatora ciśnienia paliwa obroty są ok. Również jak odłączę przewód podciśnienia LPG też jest ok. Czyli nieszczelność w kolektorze jest ok. a jak szczelny jest źle. Bardzo dziwne.
podłącz się MES'em pod sterownik i zobacz jakie wartości na biegu jałowym pokazuje Intake Pressure z podłączonym jak i odłączonym podciśnieniem. kiedy wymieniany był filtr powietrza?
Wymienione: Filtr powietrza , świece, PWN, cewka, silniczek krokowy, olej.
przepustnica czysta? silniczek krokowy oryginał czy taniocha z allegro?
ja tam dalej pisze...
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
ale wkurza mnie to, że goście nie piszą dokładnie o swoich problemach. Najważniejsze ---- czy falowanie obrotów i przygasanie dzieje się cały czas czy nie. Od tego powinno się zacząć. Potem - co było wymieniane, jakie naprawy były robione, co pokazało badanie komputerem PODCZAS falowania. To są takie podstawowe wiadomości dzięki którym ludzie na forum mogą pomóc
ktoś mi radził żeby na pracującym silniku na LPG wyjąć bezpiecznik od pompy paliwa zeby sprawdzić czy przypadkiem lejący wtrysk nie zalewa benzyną. problem w tym, że u mnie silnik po wyjęciu bezpiecznika pompy paliwa gaśnie. teraz pytanie - czy powinien? przypominam, że mam sekwencję.