To jest widok strony w wersji do druku
-
Dzięki za ten post, byłem jakoś przekonany, że między min i max jest niecały litr. Teraz wiadomo precyzyjnie. W moim Tipo też już dolewałem olej, trochę tym jestem rozczarowany, bo spodziewałem się, że w nowym samochodzie nie będę musiał w ogóle tego kontrolować. No ale z tego co koledzy piszą, problem dotyczy wielu marek.
-
@jacekviola
Bardzo dziękuje za odpowiedź - teraz będę spokojniejszy gdyż myślałem, że zdecydowanie więcej tego oleju "znikło" w czeluściach silnika - teraz jestem spokojniejszy :) A powiesz coś na temat tej
Seleni ?
-
Cytat:
Napisał
Adrid
@jacekviola
Bardzo dziękuje za odpowiedź - teraz będę spokojniejszy gdyż myślałem, że zdecydowanie więcej tego oleju "znikło" w czeluściach silnika - teraz jestem spokojniejszy :) A powiesz coś na temat tej
Seleni ?
niestety, poza pierwszym zalaniem w nowym aucie - nie uzywalem tych olejów. I to nie ze miałem jakieś złe doświadczenia czy się naczytałem złych opinii - nie, po prostu przewaznie lałem inne. W Bravo lałem motula i pozniej millersa, w oplach najpierw kombinowalem ale pozniej i tak lałem lotosa. Wczesniej, do wczesniejszych fiatów, aklasy, yarisa, golfa V czy innych aut przewaznie lotosa. Jutro jadę na wymianę tipolcem i pewnie wleję motula bo go wiekszość tutaj poleca. Moim zdaniem olej zgodny ze specyfikacją i wymiana co 10 tys km = i będzie dobrze.
-
Po 45kkm na Selenie skończyłem z przeglądami w ASO i zalałem coś innego. Zgodnie z sugestiami z forum olejowego zdecydowałem się na EUROL Fluence 5W40 i muszę przyznać, że przez ostatnie 2kkm z silnika nic nie ubyło...
-
o, tego oleju nie znam. Muszę o nim poczytać.
-
Ja Zalewem jak narazie Selenia. W GP uzywalem Selenii i nic się nie działo . Dziś odebrał puszkę 1L Selenii na dolewki . Jak na razie na Selenie nie narzekam
-
Cytat:
Napisał
jacekviola
dokładnie. Między min a max jest ok 0,5 l. ...
Czy ktoś z Kolegów orientuje się czy tak samo jest w silniku 1.4 T-jet ?
-
Cytat:
Napisał
wuhabe
Ubiegles moje pytanie, ile jest w tjet między min i max :-)
Ja już drugi raz zalałem eurol fluence.
-
Cytat:
Napisał
wuhabe
~0,7l pomiędzy max. a min. na bagnecie.
-
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Dziekuje :-)
Generalnie polecam trzymać stan bliżej połowy stanu, układ jest mały max wchodzi 3,4l mi przeważnie wchodzi max 3,2l.
-
Cytat:
Napisał
steyr
~0,7l pomiędzy max. a min. na bagnecie.
Również dziękuję :-)
-
Hej,
Podepnę się do tematu bo chodzi o olej chodź pytanie z innej beczki - Selenia czy Motul - mówimy tutaj o Selenia 5w40 Multiair a Motul 8100 x-clean 5w40. Bardzo dużo osób mówi lej Selenie bo silnik nie cieknie, nie leje się nigdzie, dobrze chodzi po co zmieniać. Natomiast druga część osób mówi Motul bo lepsza jakość. Nie siedzę w motoryzacji i nie znam się w tych tematach i stoję przed decyzją jeszcze czy auto dalej robić w ASO czy oddać do np. Norauto, gdzie ASO to prawie 1000pln a Noruto 480pln + zakup oleju czyli wyjdzie koło 700pln. Proszę dobrych ludzi o pomoc :)
-
Cytat:
Napisał
Adrid
Hej,
Podepnę się do tematu bo chodzi o olej chodź pytanie z innej beczki - Selenia czy Motul - mówimy tutaj o Selenia 5w40 Multiair a Motul 8100 x-clean 5w40. Bardzo dużo osób mówi lej Selenie bo silnik nie cieknie, nie leje się nigdzie, dobrze chodzi po co zmieniać. Natomiast druga część osób mówi Motul bo lepsza jakość. Nie siedzę w motoryzacji i nie znam się w tych tematach i stoję przed decyzją jeszcze czy auto dalej robić w ASO czy oddać do np. Norauto, gdzie ASO to prawie 1000pln a Noruto 480pln + zakup oleju czyli wyjdzie koło 700pln. Proszę dobrych ludzi o pomoc :)
przede wszystkim daj sobie spokój z Norauto. Tam można sobie kupić wunderbauma. Płyn do spryskiwaczy. Albo dekiel na koło.
druga rzecz - wymiana oleju w ASO - 1000zł ??? W którym tyle liczą ?? Nie podales przypadkiem ceny za przegląd ?
Nie ma w Chorzowie czy okolicach jakiś dobrych, sprawdzonych serwisów ?
Poza tym:
- 5 litrów Motula to jakies 120 zł. Niech będzie 150zł.
- filtr pewnie ze 30-40zł
- w Gliwicach w hurtowni olejów za wymianę płacę jakieś 100zł = razem wychodzi jakieś 300zł za CAŁOŚĆ. Jest to zrobione porządnie, mozesz patrzeć jak ci wymieniają. Nie wierzę że w swojej okolicy nie znajdziesz zbliżonej oferty.
-
Tutaj 1000PLN to:
1. Wymiana oleju
2. Wymiana filtra oleju
3. Wymiana filtra powietrza
4. Wymiana filtra kabinowego
5. Wymiana płynu hamulcowego
Więc ominąłem w opisie że inne rzeczy też są robione :) I tak jest to przegląd kolejny co 15k km :)
-
aaaaaa, dobra, napisales to trochę nieprecyzyjnie i pomyslalem ze chodzi tylko o wymianę oleju
dobra, bez względu na to podtrzymuję zdanie zebys poszukaj sprawdzonego serwisu na miejscu i porównaj ceny.
Filtr powietrza i kabinowy wymienisz sam. Zadna filozofia a parę zł zaoszczędzone.
W kazdym razie trzymaj się z dala od Norauto. Dobrze radzę. Oni mają problem zeby porządnie olej wymienić nie mówiąc o podnoszeniu auta. Na co musimy my, uzytkownicy tipków, szczególnie uważać.
Ci mają podobno dobre opinie:
https://wozniak-fh-hurtownia-olejow-....business.site
-
Cytat:
Napisał
Adrid
Tutaj 1000PLN to:
1. Wymiana oleju
2. Wymiana filtra oleju
3. Wymiana filtra powietrza
4. Wymiana filtra kabinowego
5. Wymiana płynu hamulcowego
Więc ominąłem w opisie że inne rzeczy też są robione :) I tak jest to przegląd kolejny co 15k km :)
Zadzwoń do ASO do Zawiercia -szczesny zjawiony. Jak robiłem przeglądy gwarancyjne to mieli niewygórowane ceny - około 450pln za przegląd po 15 k km. No ale to było 2 - 3 lata temu.
-
Jeśli chodzi o Norauto to robię tam wymiany olejów w Punto od 5 lat i nigdy nie miałem żadnego problemu. Teraz po prostu jak w Aso mi zaśpiewali takie kwoty to po prostu zatkało mnie - ciutkę :) Dlatego zastanawiam się czy dalej robić - bynajmniej ten przegląd - jeszcze w ASO i przez kolejny rok szukać czy już teraz rzucać się na głęboką wodę i na szybko szukać miejsca :)
-
jak zawsze - nei ma reguły. Ja kilka razy bylem w zabrzanskim norauto. Jak za za drugim razem coś spierdolili i trzeba bylo po nich poprawiać - dałem sobie z nimi spokój.
Szwagrowi wymieniali tarcze . Nie dokrecili śrub w kołach.
wystarczy poczytać komentarze - ogólnie to wyjątkowi fachowcy. Widocznie miales szczęście. Ja im wiecej auta w ręce nie dam.
-
Rozumiem,
ech - miało być szybkie pytanie i odpowiedź i coraz więcej pytań i zagwostek tylko :)