To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
steyr
Bez problemu, bazuje na takim od paru lat w Fiatach.
Z tego co widzę, za dużo informacji to tam nie podali, zapewne ten interfejs nie ma obsługi MS-CAN, czyli nie ma tego co na układzie STN1170, a to do osiowania nowych FCA jest podstawą. Na "wolnym" CAN jest szansa, że się coś nie powiedzie. Mam stary na kablu USB kupiony dawno temu do GP, z 500X działa, ale to nie to samo co na drugim STN1170 (mam wersję WiFi - osiowanie robiłem, działa). Na starym interfejsie osiowanie w moim przypadku nie szło jak trzeba, bo był za wolny.
Ogólnie ten v1.4 to straszna staroć.
-
Mam viakena po usb i mogę odsprzedać bo od dłuższego czasu nie używam bo mam drugi po bt. Jak coś priv
-
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
Mam viakena po usb i mogę odsprzedać bo od dłuższego czasu nie używam bo mam drugi po bt. Jak coś priv
daj proszę znać na PW ile chcesz, ja szukam czegoś po taniości.
-
Panowie niestety nie przechodzi wykupienie licencji w ALFA OBD chciałem przejść z wersji darmowej na płatną, niestety opcja za pomocą karty albo Paypal nie przechodzi, w aplikacji bankowej potwierdzam i później tylko mieli :( macie może jakiś pomysł?
-
Słavvek napisz do mnie na priv, licencja na alfeobd na kompie to nie problem :)
-
Cześć, jestem pierwszy raz na forum. Robię zamianę silnika w alfie 147 z 1,6 na 2,0. oprócz drobnych przeróbek mechanicznych czeka mnie zmiana sterownika silnika. Na forum szukam wskazówek z jakiego oprogramowania korzystać aby zrobić proxy i immobilizer.
-
Cytat:
Napisał
aldi1965
Cześć, jestem pierwszy raz na forum. Robię zamianę silnika w alfie 147 z 1,6 na 2,0. oprócz drobnych przeróbek mechanicznych czeka mnie zmiana sterownika silnika. Na forum szukam wskazówek z jakiego oprogramowania korzystać aby zrobić proxy i immobilizer.
To jest kolego forum Tipo i myślę że nikt Ci tu nie pomoże bo nawet silniki inne niż w Alfie .
-
Cytat:
Napisał
marx30
Przy czym nie zawsze sie udaje naprawic co sie zepsuło czego jestem najlepszym przykładem ;-). A w konfiguracji fabrycznej sa też błędy. Jak mi JTN włączył czujnik luzu działało to tak jak powinno (tzn. nie podbijał obrotów na luzie i na luzie dalo sie odpalic bez wciskania sprzegła). Potem to zepsułem i aso wgrało swoją konfigurację i dupa. Nie ma wprawdzie błędu ale jakby luzu nie widział (podbija obroty przy puszczaniu sprzegla i zawsze trzeba wciskać sprzegło do odpalenia).
Pamiętasz gdzie zmieniłeś tą opcję aby wyłączyć podbijanie
-
4 załącznik(i)
Hej,
W ostatnim czasie po raz drugi pojawiła mi się kontrolka (trójkąt z wykrzyknikiem), za pierwszym razem zgasła samoistnie po ok. 5min, za drugim razem zgasła dopiero po przyjechaniu na miejsce i wyłączeniu silnika, po ponownym uruchomieniu silnika już się nie zaświeciła.
Jako że owa kontrolna według instrukcji obsługi oznacza "błąd ogólny" i według wielu osób może oznaczać wszystko, próbowałem sam we własnym zakresie sprawdzić co jest nie halo.
Z linku dostępnego na forum, ściągnąłem na telefon program alfaobd 2.2.9.0 a znajomy pożyczył mi interfejs ELM327.
Załącznik 42734
Wybrałem ELM327 Bluetooth i połączyłem się z telefonem:
Załącznik 42735
Wybieram FIAT/TIPO/ następnie wybierałem wiele różnych opcji począwszy od body komputer (tutaj pyta mnie dodatkowo o jakiś kod), następnie wybrałem ABS, silnik, skrzynia biegów bo nie wiedziałem gdzie mam szukać komunikatów a następnie "centralkę" często była tylko 1 opcja do wyboru, tam gdzie było ich więcej próbowałem z każdą która nie była opisana jako "diesel" np:
Załącznik 42736
Niestety za każdym razem pojawiał mi się taki oto komunikat:
Załącznik 42739
Nie wiem co robię źle, że nie potrafię się połączyć z samochodem.
Może muszę ustawić jakaś opcję? coś włączyć/wyłączyć, w pliku pomocy pisze, że jakość klonów interfejsu ELM327 jest różna, że trzeba używać co najmniej w wersji 1.3, tylko jak mogę to sprawdzić?? według znajomego interfejs ELM327 który mam jest już dość stary ma z 5lat.
-
Tym niebieskim interfejsem bez przeróbki (wylutowanie z wewnątrz interfejsu jednego rezystora - co jest w necie opisane dość dokładnie)
nie połączysz się z tipo.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Tym niebieskim interfejsem bez przeróbki (wylutowanie z wewnątrz interfejsu jednego rezystora - co jest w necie opisane dość dokładnie) nie połączysz się z tipo.
Dziękuję, znalazłem na forum punto takowe informacje, o konieczności wylutowania rezystora R14.
-
Witam namieszałem w module przytrzymującym pasażerów ORC i teraz nie przechodzi osiowanie. Macie może możliwość wstawienia zdjęcia ze swoimi ustawieniami. Kurcze już tak mi się w głowie popierniczylo, że nie wiem co zmieniałem a co nie. A zaczęło się od tego że chciałem wyłączyć czujnik wpięcia pasa z tyłu. Chodzi mi o to że muszę wpinać pas w konkretne zapięcie bo inaczej się nie da, a montując fotelik dziecka to zapięcie jest przysłonięte i nie można wpiąć pasa. Chodzi chyba głównie o tę funkcję:
Passenger disable switch
SBR logic i unit
Lateral pressure sensor
EPPM
Front driver pretensioner
lateral passenger pretensioner
Driver buckle switch pretensioner
Bardzo proszę o pomoc
-
Cytat:
Napisał
luman85
Witam namieszałem w module przytrzymującym pasażerów ORC i teraz nie przechodzi osiowanie. Macie może możliwość wstawienia zdjęcia ze swoimi ustawieniami. Kurcze już tak mi się w głowie popierniczylo, że nie wiem co zmieniałem a co nie. A zaczęło się od tego że chciałem wyłączyć czujnik wpięcia pasa z tyłu. Chodzi mi o to że muszę wpinać pas w konkretne zapięcie bo inaczej się nie da, a montując fotelik dziecka to zapięcie jest przysłonięte i nie można wpiąć pasa. Chodzi chyba głównie o tę funkcję:
Passenger disable switch
SBR logic i unit
Lateral pressure sensor
EPPM
Front driver pretensioner
lateral passenger pretensioner
Driver buckle switch pretensioner
Bardzo proszę o pomoc
jaki program używasz? MES czy alfaOBD
-
-
1 załącznik(i)
Tak na przyszłość, to zanim zaczynamy mieszać w body to dobrze jest zrobić sobie kopię aktualnego stanu.
Załącznik 42742
-
Tylko w mojej alfaobd menu kończy się na Kod kraju nie mam dwóch ostatnich pozycji
-
Wersja nieaktualizowana (witaminizowana) to raczej problem, najnowsza pod Windows v2.3.7, pod androida v2.3
może warto zainwestować ?
-
Adoks pewnie masz rację. Nowe auto chciałem się pobawić i wyszło jak wyszło. A powiedz czy mając najnowszą, legalną wersję będę mógł przywrócić fabryczne Ecu
-
Co prawda jest opcja "Reset ECU" ale nie przywrócisz tym swoich poprzednich ustawień, poszukaj bo chyba
w którymś wątku było coś na ten temat. Co do osiowania to musisz mieć tzw. niebieską przejściówkę, bez niej
nie przejdzie a poza tym wersją "crk" chyba też nie, i chyba ktoś już pisał o tym. Zapytaj jeszcze @JTN bo
jest dobry w tym temacie i może zna antidotum na twój problem. Osiowanie możesz też zrobić MES'em
ale tu też potrzebna niebieska przejściówka, chyba że dysponujesz bardziej zaawansowanym interfejsem.
PS. Tak na marginesie mam na zbyciu nową niebieską przejściówką 20zł+przesyłka
-
AlfaOBD tworzy logi zmian, także w nich będzie widać co zmieniłeś i na co zmieniłeś, widać z jakiej wartości na jaką zmieniłeś.
Prosta ogólnie sprawa aby przywrócić ustawienia.
Jeśli nie używałeś niebieskiego adaptera to nie używaj przy przywracaniu ustawień, bo
te moduły które wymagają niebieskiego adaptera nie przyjęły zmian i nadal mają fabryczną konfiguracje.