Marketing działa, klienci chwycą na wędkę a my w miedzy czasie cyk zmienimy bazę w celu cięcia kosztów.
To jest widok strony w wersji do druku
Marketing działa, klienci chwycą na wędkę a my w miedzy czasie cyk zmienimy bazę w celu cięcia kosztów.
Niestety, już nie będzie taki dobry ale i nie taki najgorszy... po prostu będzie teraz przeciętny...
Dolałem 1 litr na 7800 km, wymieniłem olej. To daje zużycie ok. 130 ml/1000km, w nowym samochodzie. To 4 mój fiat ale najgorszy jeśli chodzi o zużycie oleju.
To samo można powiedzieć o 1.8 tsi, lubi olej żłopać :wink:
ale diesel czy benzyniak ?
Bo diesle nie mialy problemu za to benzyniaki... mialem fabrycznie nową astrę G - żarła, VC - żarła, Zafcię - żarła .
Miałem eco tec z16xep i od wymiany do wymiany bagnet starczał oprócz jazdy z prędkościami powyzej 160 wtedy ttzeba było dolewać. W tipo niestety trzeba zalewać non stop okolo 300 na 1000 przy lpg a motula raczej żre wiecej niż selenia
no tak, u mnie to bylo Z16XEP i Z18XE
Hej wszystkim,
podepnę się do tego tematu choć akurat mój silnik to 120kM. Zastanawiam się ostatnio nad podmianą oleju. Auto ma zaraz 3 lata i będzie 3 raz w ASO na wymianie wszystkich filtrów. Rozmawiam z ludźmi którzy trochę siedzą w motoryzacji i nie polecają by lać oleje Selenia dalej tylko zmienić na coś innego. Jakie są wasze odczucia ? Jeździcie dalej na Seleni, zmieniliście już na coś innego ? I tak - 120kM - też zjada olej jak wściekły w stosunku do 18 letniego Uno które miałem wcześniej :D
Dzięki za wszystkie odpowiedzi :D
Hej,
auto nie jest z gazem. Jest to typowy benzyniak. Powiem Ci, że mi zjadł też z 0,5l ale na 10-11kkm. Dla mnie to "dużo" w stosunku do Uno które na tym samym dystansie brało 100-150ml. Może to dziwne dla niektórych, ale mnie takie zużycie w nowym aucie dziwi :) Może trochę przesadziłem z sformułowaniem jak wściekły - za to przepraszam :)
chodzi o to ze nie ma się czym przejmować przy tak niewielkim zuzyciu oleju. Miałem różne auta i im młodsze tym barrdziej sobie lubią chlapnąć. Zona całkiem niedawno jezdzila jeszcze mercedesikiem Aklasą ,1.7diesel, 2000. Nei chciała zadnego innego auta bo jej sie fajnie , wysoko siedziało. Auto miało prawie 380tys km zanim się rozleciało. Oleju nie brał do końca - w kazdym razie w widocznych gołym okiem ilościach. Mielismy dwa seciento - 0,9 i 1,.1 - też nie było problemu. Ople - jak pisałem wyżej. Wspolczesne silniki są dosc luzno spasowane i pewne neiwielkie zużycie jest normalne - musisz bowiem wiedzieć ze kazdy silnik ten olej zużywa - chociaż nie każdy w widocznych ilościach. Przejmować to się trzeba wtedy gdy na dystansie 1000km wciągnie Ci z pół litra. Ja tak mialem z VectrąC kombi - cudowne, zajebiste auto. Dość czesto jezdzę do Iławy i 3Maista. Gdy na takiej trasie ( Zabrze - Iława - 3Maisto - Zabrze) w sumie dolałem prawie 2 litry oleju - no to byl juz koniec. W normalnej jezdzie (wokoł komina) wciagał juz z 0,5l/1000km. To juz bylo dla mnie nieakceptowalne.
Fiat Bravo II z tym samym w zasadzie silnikiem ( auto nowe z salonu) od poacztku mi bralo mniej wiecej 0,1l/1000. Tipek mniej wiecej tyle samo. Dla mnie to ilości pomijalne. Zauważ również że ubytek na bagnecie moze być mylący - w przeciwieństwie do większosci aut gdzie na magnecie między min a max jest okolo 1 litra oleju, tak w tym silniku jest ok 0,5 litra - co moze dawac niepokojące wrazenie że dosc duzo go spala.
Luz, chłopie, jezdzij i się nie przejmuj.
Aha, w firmie mam mercedesa V-klasę, kupionego jako nowy. Zgadnij ile lubi wciagnac oleju :) A to byl samochód za 250tys zł :)
Cześć @jacekviola,
czy ja dobrze właśnie przeczytałem, że bagnet w Fiat Tipo między min a max to 0,5l a nie 1l ?? Wiesz co no myślę, że ten Merol będzie brać z 1l/5000km ??
dokładnie. Między min a max jest ok 0,5 l. Informacja na podstawie własnych dosiwadczen oraz informacji z dwóch ASO Fiata.
Zresztą również gdzieś na którymś forum ktos o tym pisał
Merolek bierze, w zaleznosci od stylu jazdy , między 0,2 a 0,4 litra na 1000 km. :) Jest sprawny, 80 tys km przebiegu, zadnych wycieków. kupiony przez firmę jako nowy :)
tu masz odpowiedz z ASO Ganinex - Pan Lesław Grabowski. Email jest służbowy i ogólnie dostępny więc chyba się na mnie nie pogniewa.
Podobną odpowiedz otrzymalem z ASO Partner
Załącznik 39362