Bo zmieniamy na oleje o tej samej klasie lepkości i nawet z tą normą S2 więc raczej tutaj za wiele nie ugramy
To jest widok strony w wersji do druku
Bo zmieniamy na oleje o tej samej klasie lepkości i nawet z tą normą S2 więc raczej tutaj za wiele nie ugramy
A ja teraz wlałem olej motul 5w40 x-cess czyli bez normy C3, normę c3 posiada x-clean.
Bo tak naprawdę norma C3 oznacza mniej popiołów i jest zalecana dla silników z filtrami cząstek stałych, a my w 95km nie mamy filtra cząstek stałych.
Tez po zmianie na motul u mnie pobor jest taki sam. Tyle tylko ze wychodzi taniej. 120zl za 4L czyli literek akurat na dolewke od wymiany do wymiany.
Eurol, jedyny spełniający specyfikacje fiata do lpg fabrycznego (bo fiatowa selenia nie spełnia, ma sm a wymagane sn), 11000 po wymianie i nic nie musze dolewać. Jazda z różnymi prędkościami, dużo po 140-180, dużo po mieście... jestem pozytywnie zaskoczony... i 25zl za litr...
Taki to pożyje..... ;)
No mi Eurol już jedzie do paczkomatu [emoji41]
Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka
Hej. To jest to?:
https://allegro.pl/oferta/olej-eurol...-51-7586576893
Cześć, kupiłem Tipo poleasingowe od Fiata z licznikiem 14 tyś km. Przez rok dolałem 1 litr (14 tyś km przejechałem). Po gwarancji wlałem olej MOTUL 8100 X-Clean C3 5W40 i założyłem LPG. W tej chwili przejechałem 8 tyś. Dolewałem parę dni temu - do tej pory wlałem 0,5 l oleju, czyli chyba w normie. Używam Motul też do Colta ale X-Cess 5W-40
Dzis mechanik ktory zmienial olej pytal czy sprawdzalem ostatnio bagnet bo jak dla niego to nic z silnika nie wylecialo. Srawdzalem dzien wczesniej i byla polowa bagnetu i powoedzialem ze tu malo wchodzi bo niecałe 3L to moglo mu sie tak wydawac ze nic nie zlecialo. Tak sie zastanawiam dlaczego te silniki pracuja na tak malej ilosci. Na bagnecie polowa byla i w filtrze ze 100ml czyli brakowalo ok 400 wiec jak wchodzi ok 2900 to zeszlo 2500 to rzeczywiscie nic w porownaniu z innymi autami...
O specyfikacji oleju, spalaniu i normach można książkę napisać.
Fiat produkował Doblo i bliźniaka combo D dla opla w tej samej budzie, są tam te same silniki benzynowe 1,4 95KM i 1,4 120KM t-jet. W fiacie instrukcja mówi o oleju selenia k.p.e. 5w40 kwalifikacja 955535-S2 (str.247) zużycie/spalanie oleju fiat ma chyba 0,4L 1000km, w instrukcji oplu jest zalecany olej dexos2 0w40 kwalifikacja GM-LL-A-025 (str.167-168) zużycie/spalanie oleju 0,6L 1000km.
Ten sam producent silnika inne wartości i dopuszczenia 5w40 vs 0w40
Właśnie doczytałem, że nacisk pionowy na hak w combo to 75kg (str.127) a w Doblo 60kg (str.244) :)
Panowie, czy używa ktoś z Was Olej Selenia Multipower GAS Pure Energy 5w40 w tipku 1.4 95 z gazem? W instrukcji widać, że T-JET z fabrycznym LPG jest nim zalewany? Jak sie on ma do SELENIA K P.E. 5w40? Cena praktycznie taka sama jak tego K P.E.
Ja multipowergas miałem w tjet z gazem, teraz mam eurol... polecam zmiane jak ci bierze dużo selenii na eurol...
Kolega swego czasu miał takie droższy model Audi i ten pojazd brał olej fabrycznie .Za poradą forum Audi nie zmieniał lepkości itd tylko zastosował olej Lotosa (zgodny ze specyfikacją ) .Zużycie oleju było promilowe w stosunku do wcześniejszego .
Eurol Fluence jest już passe.
https://www.oilclub.pl/index.php?thr...nce-5w-40.173/