To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo a LPG -
Coraz wiecej firm funkcjonuje tak jakby nie bylo jutra. I jakos funkcjonuja. Dawna renoma przestaje cokolwiek znaczyc. Przywolywalem przyklad vw jako firmy ktora nie powinna juz istniec a ma sie dobrze. Dlatego kupilem nowy tani prosty i nienajnowoczesniejszy samochod. To mi daje komfort psychiczny ze jak mnie wystawia do wiatru to dam rade samemu ogarnąć bez zbytniego obciążenia dla budżetu
-
Eee to Fiat jest cacy bo remont po LPG robi w ramach gwarancji :) oczywiscie jak ktos zdąży w niej wyjezdzic odpowiednio duzo km a to tylko auta przedstawicieli i taxi.
Podobnie uważam że dealerzy Fiata wpuszczają na mine ludzi z montazem gazu do tych silnikow ale na razie nie robie z tego halo bo u mnie akurat ta instacja chodzi bardzo dobrze i oby tak dalej. Czas pokaze jak to bedzie na dłuższą metę.
-
Jak czytam to forum i temat o LPG w Tipo 1, 4 95 km to zastanawiam się faktycznie co jest nie tak w temacie i w silniku. Jest garstka ludzi która neguje LPG w 95 km, a reszta jest zadowolona nic nie piszę? Pewnie w ogóle nie zaglądają na forum bo autka hulaja i są zadowoleni. Przykład aut flotowych i taxi może i dobry ale nie do końca. Jeśli ktoś użytkuje auta zarobkowo jeszcze w dodatku nie jest jego właścicielem to na pewno nie będzie nigdy dobrze. Dla niego liczy się czas i pieniądz. Ja osobiście wybrałem świadomie 95km po jeździe próbnej mając w porównaniu silnik Astry H 1, 6 105 km. Czas pokaże jak to będzie z lpg
-
Instalacji w tym silniku jest na pewno duzo w kraju i nie sadze ze kazdy boryka sie z problemami na codzien.
Ja jestem zadowolony i mam nadzieje ze bedzie tak na dlugo. Aktualnie inne sprawy mnie delikatnie irytuja ale nie sa zwiazane z instalacja gazowa ;)
-
Cytat:
Napisał
Gomez405
Jak czytam to forum i temat o LPG w Tipo 1, 4 95 km to zastanawiam się faktycznie co jest nie tak w temacie i w silniku. Jest garstka ludzi która neguje LPG w 95 km, a reszta jest zadowolona nic nie piszę? Pewnie w ogóle nie zaglądają na forum bo autka hulaja i są zadowoleni. Przykład aut flotowych i taxi może i dobry ale nie do końca. Jeśli ktoś użytkuje auta zarobkowo jeszcze w dodatku nie jest jego właścicielem to na pewno nie będzie nigdy dobrze. Dla niego liczy się czas i pieniądz.
W Krakowie duzo tipków jezdzi w tzw. "przewozach" i tez w normalnych taxi a na forach chyba jeszcze doslownie zaden uberowiec czy taksiarz z Krakowa nie pisał... (jak by mu się silnik od LPG zepsuł to ma wymuszone wolne i automatycznie czas do opisywania tego na forum).
Co ciekawe pierwszy raz tipem 2 jechał kolega w Krakowie właśnie uberem (wtedy nie wiedziałem jeszcze, że takie auto istnieje) ale jechał z Ukraińcem, który nie był z zachodu, więc słabo mówił po polsku i ciężko było pogadać cokolwiek o instalacji - przez to nie polecił mi go i szukałem pół roku octavii w dobrym stanie, zanim sie dowiedziałem ze coś takiego jak tipo 2 w ogóle istnieje i nowe ma taką cenę jak używana Octavia:) (oni na zachodzie znają ukraiński a to taki polski z dodatkami, bardziej jak gwara i prędzej się go zrozumie niz np kaszubski, natomiast jak ktoś jest np z Kijowa to niby zna podstawy ukraińskiego ale jak go słyszy to myśli że to Polacy bo to podobne języki a poza zachodem Ukrainy rosyjskiego uzywają).
-
Może by ankietę zrobić ile tipo 1.4 95km śmiga na gazie z problemami ile bez?
-
Podobny temat już istnieje (o aktualnym przebiegu i wypisuje się ew problemy w całym aucie) - może tam się da dodać ankietę? Jak się nie da to można nowy i wtedy bym zawęził do tego silnika i LPG.
-
Cytat:
Napisał
TipoSedan
Podobny temat już istnieje (o aktualnym przebiegu i wypisuje się ew problemy w całym aucie) - może tam się da dodać ankietę? Jak się nie da to można nowy i wtedy bym zawęził do tego silnika i LPG.
Trzeba moderatora by poprosić :)
Myślę ze taki temat rozwiał by wątpliwości.
-
Pomimo ze na forum jest sporo uzytkownikow tego modelu z tym silnikiem i lpg z aso to jest to i tak bardzo maly odsetek co jezdzi po drogach, ankieta nie pokaze tego tematu obiektywnie
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Pomimo ze na forum jest sporo uzytkownikow tego modelu z tym silnikiem i lpg z aso to jest to i tak bardzo maly odsetek co jezdzi po drogach, ankieta nie pokaze tego tematu obiektywnie
Pokaże go subiektywnie ale statystycznie rzecz biorąc prawdopodobnie w sposób negatywny bo poza ludzmi interesującymi się nadmiernie Tipkami (w stosunku do średniej;) z ludzi, którzy na fora Tipo by nie weszli bo się nie interesują autami... na forum rejestrują się pewnie tylko ludzie, którzy mają jakieś problemy z autem/LPG, więc jest nadreprezentacja ludzi wkurzonych na tipo na forum z grupy olewające samochody (nie liczyłem rozkładu normalnego;) to taka na chłopski rozum statystyka;) - stąd ciekawe, że ani jeden uberowiec lub taksiarz z Krakowa tu nie pisał o awarii.
-
To może temat jestem zadowolony z lpg w 1,4 95km
-
Albo zrobilem xxxxxx km na lpg tipo 1.4 95km
-
Ułożenie Silnika z instalacją LPG/Pytanie kieruję do posiadaczy instalacji dilerskich jak i zarówno fabrycznych. Pytanie w mojej głowie zrodziło się po przeczytaniu instrukcji. W jednym miejscu spotkałem się ze sformułowaniem : piszę z pamięci że pierwsze 1600 km należy "przeprowadzić z rozwagą". Samochód odebrałem na Benzynie więc siłą rzeczy został wyprodukowany i przystosowany do tego rodzaju paliwa ale szczęśliwym trafem spełnia warunki alternatywne gdzie można zamontować instalację LPG. Teraz mimo zapewnień ASO zastanawiam się czy układać silnik na benzynie przez te około 1600 km czy wedle zapewnień fachowców korzystać z dwóch źródeł paliw. Zastanawia mnie to czy w fabrycznym gazie jest na ten temat jakaś wzmianka? Zdaję sobie sprawę z tego że silniki teraz są dotarte w fabrykach ale nie są ułożone: czyli moim skromnym zdaniem nie pracują nieregularnie przy różnych osobach które je obsługują. Moim zdaniem ma to znaczenie i wpływ na późniejsza pracę maszyny. Chciałbym poznać opinie użytkowników na ten temat. A może ktoś posiada wiedzę w zakresie motoryzacji która rozwieje moje wątpliwości. Januszom Wiedzy na każdy temat dziękuje z góry i ich imiennikom Gieniuszom też.
-
Mam fabryczne LPG, pierwszy 1000km po odbiorze autka postanowiłem zrobić tylko na benzynie aby silnik się trochę ułożył, od tamtego czasu już tylko z LPG ale tak do 6 tyś. nie cisnąłem go za bardzo, teraz już sobie nie żałuję ;-) aktualnie mam przejechane ponad 9 tyś i zero problemów. Możesz od razu jeździć na LPG ale proponuję stosować się do zaleceń producenta i przez te pierwsze 1600 km jeździć delikatnie, potem do 6 tyś nie szaleć a później to "hulaj dusza piekła nie ma" ;-) .... chyba że masz wolnossące 95KM to trzeci etap nie dla ciebie ;-P
-
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
chyba że masz wolnossące 95KM to trzeci etap nie dla ciebie ;-P
ROTFL, aż zaplułem monitor...