Jak tam na tym oleju?
To jest widok strony w wersji do druku
Cześć wszystkim, po 2 tygodniach na Shell HX7 5W-40 potwierdzam - tego oleju nie bierze niemal w ogóle. W dwa tygodnie robię koło 1000 km. Mój pojazd to Tipo z tzw "fabrycznym gazem" czyli tartarini, przebieg ca 120 tys. Sprawdzałem w danych producenta i ten olej ma najwyższą temperaturę zapłonu na rynku, tj. 242 stopnie C. Większość 5w40 typu Selenia czy Mobil ma około 200 stopni. To spora różnica. Rzeczywiście po ok. 1000 km niewiele na bagnecie się zmieniło. Może ubyło z 2mm. Na Mobilu już musiałbym dolać z 250ml, bo byłoby minimum lub ciut poniżej.
I ja dolełem tego Shella do pełnego stanu do niedawno zalanego Mobila. Gdybym zmienił ten olej całkiem, to zużycia nie byłoby wcale prawdopodobnie.
Ja kupiłem akurat w InterCars zaplombowaną butlę 4L. I radzę uważać na tzw. oryginały z alle?ro. Może 15 zł tańsze, ale przychodzi w otwartych, niezaplombowanych butlach, a potem sprzedający się tłumaczy że leją z beczek to co zamawialiśmy. Leją, tylko że pewnie cokolwiek popadnie. Poczytajcie sobie ich komentarze.
Skoro tartarini jest tzw. Fabrycznym to fabryczny jest jakim? Eurol ma 229 stopni dla przykładu, tylko co to zmienia. Ten parametr w ogóle nie ma wpływu na "branie" oleju.
Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka
odnośnie brania oleju, to w związku z faktem, że się nie znam, więc się wypowiem, wklejam taki oto artykuł:
https://gazeo.pl/poradniki/eksploata...kul,10231.html
Shell helix hx7 5W-40 leję od 6 lat do żony I20 1.2 PB i rzeczywiście nie dolewam ani grama oleju pomiędzy wymianami, nawet na bagnecie nie widać ubytku jakiegokolwiek. Zalałem taki bo taki zalewała 1 właścicielka auta w ASO, może to zasługa oleju ale zawsze twierdziłem że ten silnik nie bierze oleju a nigdy nie zalewałem mu innego oleju.
Hx7 ECT ma norme Fiat S2
Miałem w planach go kupic jako nastepny
Ostatnio zmieniłem na Shell Helix HX7 ECT 5W-40 i niestety nie widzę jakiegoś zmniejszonego zużycia - chyba tylko 5w-50 pozostaje. Oczywiście nie ma tragedii ale drugie tyle trzeba wlać między wymianami. Na razie najmniej chyba mój wziął Valvoline 5w-40.
Przejechałem ok 2k od wymiany, wlałem resztę z butelki czyli ok 200ml i z nowej już dolałem też coś - po jakiś 5k będę mógł stwierdzić czy jakaś różnica jest - na razie widać że co 1k-2k muszę zaglądać w bagnet - więc jest to samo co do tej pory czyli selenia, castrol, valvoline-tego chyba najmniej jak na razie (ale to też może być temat typu 0,5l między wymianami). Dodam że mam lpg tartarini.
Jak to nie ma wpływu? Odpowiedziałeś sobie sam. 229 stopni to nie 242. Blok silnika w którym są cylindry jest chłodzony cieczą. Ma zazwyczaj poniżej 100 stopni. Co oznacza że powierzchnia cylindra wewnątrz ma zdecydowanie więcej podczas suwu spalania. Ile więcej nie wiemy - to badania laboratoryjne - jest to jakaś wypadkowa tych temperatur, ale skoro Twój Eurol ma temperaturę zapłonu 229 stopni to w ciągu tych kilku milisekund trwania suwu pracy spali się go więcej na tej rozgrzanej powierzchni cylindra niż tego co ma temperaturę zapłonu 242 stopnie. Dalej potwierdzam, mój bierze zdecydowanie mniej tego HX7 niż kilku innych wcześniej próbowanych. I nie pracuję w shell'u. Więc wnioskuję Szary83, że temperatura zapłonu jednak ma znaczenie dla zapłonu czyli spalania.
Te silniki nie biorą oleju przez odmę - rozbierałem i nie ma oleju w kolektorze ssącym, (nie mam turbo), tylko jakieś śladowe zatłuszczenia. Uszczelniacze zaworowe wymieniałem bo musiałem robić głowice po 120 tys (wypalony zawór). Zatem biorą przez pierścienie. Innej drogi nie ma. Nie wiem czemu, może zła konstrukcja tłoka jak w VW FSI albo jeszcze coś innego, albo gówniane ścierające się pierścienie olejowe. Te silniki 843A1000 już dość dawno były w stilo i właściciele też narzekali że biorą olej niemal od nowości.
Lałem ten tańszy, HX7
Ktory to zalałeś HX7 czy HX7 ECT?
Zmieniłem selenie na motula. Dalej bierze. A co ma dawać?;-)
Taki urok chyba.
Za to po 45 tys żadnych usterek. To mi rekompensuje. Nawet żarówki nie wymieniałem.
Przejechałem około 5tyś od wymiany na shellu - w tym czasie dolałem resztki z butelki (ok200ml) i prawie całą butelkę litrową (zostało ok 150ml) czyli bierze nadal około 1litra na 5tysięcy. Na valvoline było mniej.