To jest widok strony w wersji do druku
-
Problem dotyczy Tipo i radia Uconnect 5
Niestety nie mogę poradzić sobie z aktywowaniem USB i AUX. Zmieniłem sobie radio 3cale na 5 z navi. Mam wersje POP z bluetooth tempomatem sterowane z kiery itp. W AlfaOBD włączyłem funkce GPS, zmieniłem "radio Type" na level 2 zrobiłem osiowanie, navi działa reszta też bluetooth łączy się z telefonem ale USB i AUX nie działa. W programie jedyne co widzę w to "External Media Ports:" ale ani ' AUX+USB ' Ani' AUX+USB+EXTRA USB ' ustawione nie aktywuje tych portów. Ktoś jest w stanie pomóc co jeszcze mam włączyć ? Nie mam Multiecuscana
W ukrytym menu w radiu w opcji radio proxy jest pozycja "USB Present 0x0" i "AUX Present 0x0"może to ma coś wspólnego tylko gdzie to zmienić ? tam, nie da sie nic zrobić
-
A te opcje w ukrytym menu jak spróbujesz zmienić to masz listę parametrów do wyboru, czy sam musisz wpisywać wartości?
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
A te opcje w ukrytym menu jak spróbujesz zmienić to masz listę parametrów do wyboru, czy sam musisz wpisywać wartości?
Nic tam nie da się wpisać, pokazuje tylko listę opcji radia i jak coś jest włączone w body to pisze np "GPS 0x1" a te opcje "USB Present 0x0" i "AUX Present 0x0" są na końcu listy "radio proxy" Odpaliłem sobie jeszcze W AlfaOBD wyłączanie świateł DRL. Osiowanie przeszło całe bez problemów z wymiana przejściówki typ 5 pod koniec żeby radio przeszło i na radiu pokazała się opcja wyłączenia świateł. Włączyłem jeszcze Android Auto, ale nie mogę sprawdzić czy śmiga bo nie działa ten port USB. A wracając do tematu chyba nie działa ta funkcja
"External Media Ports" w alfaobd bo mam zaznaczone AUX+USB a portów dalej nie widzi.
-
To zmień na 0x1 oba parametry... dasz radę?
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
To zmień na 0x1 oba parametry... dasz radę?
Spróbuję tam pogrzebać może da się jakoś zmienić.
-
Cytat:
Napisał
marv
Spróbuję tam pogrzebać może da się jakoś zmienić.
Nic tam nie można zmienić. Są tam nazwy tych opcji identyczne jak w Alfaobd w zakładce zmiana konfiguracji pojazdu. Włączyłem sobie apps menu i pojawiło się na radiu opcja uconnect live. Ale właśnie usb i aux nie ma oddzielnie tylko w tym jednym miejscu co zmieniam, ale nic to nie aktywuje.
-
1 załącznik(i)
MES 4.6R1 pełna wersja - pytanie czy przy użyciu opcji "scan" lub "scan DTC" też wywala wam dziwne błędy na poszczególnych modułach
Załącznik 38231
-
Żeby włączyć aux i usb trzeba w MESie zmienic
konkretny bajt - w niedzielę dopiero napisze który bo teraz nie mam dostępu do komputera. Alfaobd tego nie da się włączyć.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Żeby włączyć aux i usb trzeba w MESie zmienic
konkretny bajt - w niedzielę dopiero napisze który bo teraz nie mam dostępu do komputera. Alfaobd tego nie da się włączyć.
Super :) będę wdzięczny. Jak możesz to podaj jeszcze, który byte jest do zmiany, żeby aktywować funkcję follow me Home. I jeszcze parę pytań. Jak już robisz osiowanie i po czasie każe ci wpiąć ta przejściówkę typ 5 to trzeba wyłączyć zapłon, wypiąć kabel, a następnie zapiąć go z tą przejściówką i dopiero włączyć zapłon? Czy na żywca odpinać?
Z tym dokładaniem bajtów żeby osiowanie było ok to też trzeba tutaj robić? Resztę sobie zrobiłem alfaobd zmieniłem typ 2 radia włączyłem gps wszystko hula nawet u connect aktywowałem, wyłączanie świateł drl z radia, ale tego usb/aux nie mogę aktywować. Jack jak będę miał problem z tym osiowaniem to wpadaj tu częściej na ten temat ;) pozdro
-
Co znaczy, że uconnect aktywowałes?
Cytat:
Napisał
marv
Włączyłem sobie apps menu i pojawiło się na radiu opcja uconnect live.
Chyba włączyłeś sobie "APPS Present", bo "APPS Menu" to nie ma takiej opcji.
Cytat:
Napisał
marv
Jak już robisz osiowanie i po czasie każe ci wpiąć ta przejściówkę typ 5 to trzeba wyłączyć zapłon,
Nie wyłączasz zapłonu, wyciagasz interfejs, zapinasz przejściówkę, podłączasz i lecisz dalej.
Cytat:
Napisał
marv
Z tym dokładaniem bajtów żeby osiowanie było ok to też trzeba tutaj robić?
Skoro przeszło Ci osiowanie to nie musisz dokładać zerowych bajtów.
-
Ja się pytałem o te bajty jak chce aktywować usb/aux i follow me Home czy tam jak mi podasz co mam zmienić czy muszę dopisywać? Resztę to ja zmienialem i osiowalem w alfaobd. A może apps present włączyłem muszę sprawdzić. Pojawiła się tylko ikonka uconnect. Można tam wejść ale nic nie działa
-
No to tak ::
Opcja Follow me home trzeba zmienić bajt 68 na wartość C1.
Włączyć USB, AUX trzeba zmienić bajt 115 na wartość 10, oraz 148 bajt na wartość 05.
Zrobisz to tylko w programie MultiEcuScan.
Na koniec osiowanie proxi.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
W alfaobd można aktywować tą funkcje?
-
W AlfaOBD nie da się zmieniać bajtów ,wiec Tylko Multiecuscan. Może sprawdź sobie w zmianie konfiguracji w AlfaOBD czy tam ju ż tego nie ma bo nie pamiętam .Ostatnio wprowadzili już aktywację Android Auto więc może tam gdzieś znajdziesz .
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
No to tak ::
Włączyć USB, AUX trzeba zmienić bajt 115 na wartość 10, oraz 148 bajt na wartość 05.
Zrobisz to tylko w programie MultiEcuScan.
Na koniec osiowanie proxi.
Dzięki bardzo :) wszystko śmiga, zaraz zaktualizowałem radio do najnowszego oprogramowania i zainstalowałem nowe mapy v1045. Opcje Follow me home odpuściłem bo nie mam czujnika zmierzchu to światła mijania będą mnie żegnać za dnia. W AlfaObd nie widziałem tej opcji, żeby aktywować, więc zostaje tylko Multiecuscan. Szkoda, że nie działa Android Auto na 5 cali z nav. Aktywowałem go w AlfaObd ale cisza.