Zyskacie na oleju stracicie na paliwie. Lepiej opracować wzór wydłużający interwały wymiany w zależności od zużycia oleju ;-). Bo każda dolewka to trochę świeżego, wprawdzi szybciej się degraduje po zmieszaniu ze starym ale na pewno ogólnie na plus.
To jest widok strony w wersji do druku
Zyskacie na oleju stracicie na paliwie. Lepiej opracować wzór wydłużający interwały wymiany w zależności od zużycia oleju ;-). Bo każda dolewka to trochę świeżego, wprawdzi szybciej się degraduje po zmieszaniu ze starym ale na pewno ogólnie na plus.
No tak, dolewka świeżego ale filtr oleju stary... wydłużenie interwału wymiany nie służy filtrowi oleju
Dziś na fb gość napisał o tipo 95hp lpg 150000 km bez problemów plus 3l oleju na 15000km.
Tomaszo możesz podać dokładny symbol oleju valvoline
Zamówiłem 1 L oleju SELENIA K PURE ENERGY 5W40 w cenie 44.64 zł. Sklep WAZCAR wazcar.pl
Samochód ma przejechane około 3000 km. Na bagnecie widoczny poziom to około 1/3. Narazie bez dolewek.
https://www.petrostar.pl/oleje/oleje...w40#w174429261
Chyba szło taniej i nawet z pewniejszego źródła. Akurat jestem na czasie bo zbliża mi się roczny.
Czy często dolewałeś olej przed przeglądem rocznym?
Witam.
Panowie na jaki moment jest dokręcany korek spustowy oleju w T-jet i jaki jest nr orginału? Nie mogę wejść do eper, nie widzi mojego auta.
Dzięki.
Dzięki za info.
Pracując w automotive w jakości, weszło mi w nawyk kontrola części z godnie z wymaganiami rysunkowymi, ale w tym przypadku będę musiał postąpić tak jak piszesz.
Pozdrawiam.
Pierwsza dolewka oleju
Selenia 5w40 MultiAir
Stan na bagnecie 1/3
Ilość dolana 0.5 L
Stan na bagnecie Max
Przebieg 3039 km
Witam, u mnie po 6 miesiącach od zakupu i przejechaniu 30 000 km ( poważnie - sporo nakręciłem) :) dolewka to 1l oleju Selenia KPE 5W50. Wychodzi , że zużycie od serwisu gwarancyjnego do serwisu to 0,5 l na 15 000 km. Nie montowałem gazu - jazda 85% miasto.
5w50? Mi tez tyle bez gazu bierze ale 5w40
Czy można lać do tego 1.4 95km 5w50?
wg instrukcji nie. Ja leje Shell Helix HX7 ECT 5W-40. Nie chleje tego oleju w porównaniu do Selenii.
Dziś zmieniony przy przebiegu 117.350km na valvoline 5w50vr1 ,jestem ciekaw czy ubytki będą mniejsze.