To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo 2021 -
Cytat:
Napisał
krowka1978
Zrobili chamski przycisk do odryglowania keyless, a nie pojemnościówkę? Rozumiem przycisk do ryglowania, który jest na wierzchu.
W wersjach normalnych jest kompletnie niezauważalny dinks biegnący przez cały środek klamki który chcąc nie chcąc się naciska pociągając za klamkę. Ma to funkcję ryglującą bo jak się tego nie złapie drzwi nie idzie otworzyć. Ale myślałem że ma mieć to też zastosowanie do keyless ale gdzieś widziałem klamkę ze zwyklym przyciskiem od zewnątrz. A pojemnościówka jesli jest stosowana w autach to nie wiem czy to szczęśliwe rozwiązanie. Nie wiem, nie używałem ale oceniam to poprzez analogię do płyt indukcyjnych itp. urządzeń które jak dostaną na wierzchu wody to głupieją. Ale tak jak mówię-nie znam z autopsji działania.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
pietics
67 dałem za ful z t-jetem :lol:
Ale Ci więcej o pół litra pali :-). jakbyś kupił 1.0 zwróciłoby ci się w trzecim pokoleniu
-
Bądźmy dokładni :) Nawet stary 1.4 pali jakiś litr mniej w trasie i ze około 2 litry w mieście. W 1.0 powinny być 2 litry w trasie i około 3 w mieście. Jak jest w rzeczywistości jeszcze chyba nikt nie sprawdził.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Czy coś więcej wiadomo o tym nowym Tipo , jezdzil ktos z forumowiczow cos dluzej na jakies jezdzie testowej ? A moze ktos sie odwazyl kupic to nowe Tipo ?
-
Cytat:
Napisał
migchel
Czy coĹ wiÄcej wiadomo o tym nowym Tipo , jezdzil ktos z forumowiczow cos dluzej na jakies jezdzie testowej ? A moze ktos sie odwazyl kupic to nowe Tipo ?
Witam, ja się odważyłem :-) (jeszcze go nie mam, w przyszłym tygodniu transakcja)
Więc tak, po pierwszej jeździe testowej miałem mieszane uczucia. Na drugą Pan sprzedawca pozwolił na dłuższa trasę. Na autostradzie byłem już pewny ze go biorę. Ciągnie od samego spodu, jest różnica do mojego obecnego 1.4(już byłego, gratuluje nowemu nabywcy).
Jak będę w posiadaniu mogę coś więcej napisać :-)
Mówimy oczywiście o silniku 1.0 T3, wersja sedan.
-
Mam w 500x ten silnik (120 KM) i oceniam go bardzo pozytywnie. Jest czym wyprzedzać i pracuje kulturalnie jak na 3 cylindry. Przy okazji zauważyłem takie zjawisko, że ten silnik wkręcany na obroty NIE WYJE jak 4 cylindrówka (jeżdżę też t-jetem tipo, mam porównanie) i przez to łatwo rozkręcić go do odcinki, co już mi się niechcący zdarzyło. ;)
-
Oglądałem nowy model w bazowej wersji i wyglada bardzo przyzwoicie. Wcześniejsza wersja Tipo i Pop wprawiała mnie w odruchy wymiotne , bo samochód wyglądał jak nie z tego dziesięciolecia ale teraz po kilku zmianach nie ma się czego wstydzić. Usunęli wszystkie największe wady golasów łącznie z silnikiem ;)
Jak zejdą trochę z ceny sprzedaż znowu ruszy.
-
pawulg ,fajnie :) Jasne napisz coś więcej jak będziesz już nim śmigał na codzień :)
Jak oceniasz spalanie tego nowego silnika podczas jazdy testowej , zwracałeś na to uwagę ? sprzedawcy jakoś nie zachwalają tego jako bardzo ekonomicznego silnika mimo ze to tylko 1.0 , Ci z ktorymi rozmawialem mówią że spalanie będzie podobno do 1.4 co mnie trochę zastanawia ..
Jechałeś sam na jezdzie czy z sprzedawcą ? Tutaj narazie nie kazdy ma już to tipo do jazdy testowej , a Ci którzy mają ni cholere nie chcą dać na samodzielną jazdę a z dealerem to jest jazda 15min tam i z powrotem .
-
Oczywiście patrzyłem na spalanie. Przejechałem 18km (3 osoby w samochodzie z dealerem, miasto/autostrada), pokazało 6.4l
Mój 1.4 z całego przebiegu 41tys wyszło 6,58l. Więc będzie podobnie lub coś mniej.
-
Na pewno będzie mniej, wiadomo że na jeździe próbnej się gniecie a w silniku z turbo łatwiej uzyskać wysokie osiągi. W 1.4 trzeba gnieść pod odcinkę żeby wydusić maksymalną moc, wiadomo ze na codzień nikt tak nie jeździ. Przy codziennej jeździe 1.0 będzie mniej palił, szczególnie jak nauczymy się wykorzystywać potencjał ekonomiczny silnika w technologii downsizingu.
-
ciekawa sprawa z Tipo 1.4 który powrócił do cenników. Od teraz spalanie w cyklu mieszanym to 7,3 vs 6,3 w roczniku 2018/2019/2020. Czy to liczone wg innej normy? Może tak ale dla porównania diesle mają te same spalanie.
-
Cytat:
Napisał
poprostumarek
ciekawa sprawa z Tipo 1.4 który powrócił do cenników. Od teraz spalanie w cyklu mieszanym to 7,3 vs 6,3 w roczniku 2018/2019/2020. Czy to liczone wg innej normy? Może tak ale dla porównania diesle mają te same spalanie.
W katalogach z 2017 jest 5,7 w cyklu mieszanym ;)
-
Cytat:
Napisał
poprostumarek
W wersjach z T-jetem też się to zmieniało tak jak nieznacznie przyśpieszenie do 100 km/h.
-
na przestrzeni lat 2016-2020 Emisja CO2- a wiec zużycie benzyny podczas testu na kilometr wynosiło 133-128g a w 2021 - 165g/km. przyspieszenie spadło. z aptekarskiej dokładności z 11,5 do 11,7s. Ciekawe czy poprawili mapy i oszczędza zawory kosztem spalania.
-
Cytat:
Napisał
poprostumarek
Obowiązuje inny cykl badań tzw. WLTP nie NEDC. WLTP bardziej odzwierciedla rzeczywistość;-)
-
1 załącznik(i)
Zobaczcie jak fiat poprawił moment obr. silnika 1.4 ;) Załącznik 39898