To jest widok strony w wersji do druku
-
Dziękuję za porady. Kupiłem na allegro zestaw od Kobry ale tylko z niebieską przejściówką za radą JackTheNighte. Pytanie teraz o oprogramowanie, co zainstalować na laptopie? Mogę działać na alfa obd demo czy na innym darmowym programie czy jednak trzeba zainwestować i kupić coś platnego np alfe obd płatną? Może znajdę coś na necie, chomikuj itp?
-
JackTheNight
Podłączenie alfaobd na kablu elm327 usb otg
A w tym temacie coś poradzisz?
-
Znacie jakąś apk to Fiata która działa pod kablem USB poprzez przejściówkę z tabletem lub smartfonem ? Może wymagany jest odp wersja androida? Mam ELM USB ,przejście na wtyk smartfonowy ,a apki jakie znalazłem wcale nie widzą się z ECU - jakbym nie połączył się wcale z samochodem . Poprzez USB do laptopa bez problemu . Może ktoś zna receptę na to ?
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Znacie jakąś apk to Fiata która działa pod kablem USB poprzez przejściówkę z tabletem lub smartfonem ? Może wymagany jest odp wersja androida? Mam ELM USB ,przejście na wtyk smartfonowy ,a apki jakie znalazłem wcale nie widzą się z ECU - jakbym nie połączył się wcale z samochodem . Poprzez USB do laptopa bez problemu . Może ktoś zna receptę na to ?
Cytat:
Napisał
marv
Podłączenie alfaobd na kablu elm327 usb otg
Pisałem o tym w tym wątku, trochę wcześniej (post z 28.04).
-
Czytałem ale jak to robiłeś? Podpinałeś kabel do telefonu i go wykrywało w alfaobd? Mi w telefonie wyskakuje ze użyj usb i caly czas jest ustawione na ładowanie jak wybieram opcję transmicja danych to lampki się zapala ale znowu przeskakuje na ładowanie urządzenia. W programie alfaobd też nic nie wykrywa zmieniłem w opcjach na elm327 usb ale dalej nic. Włączyłem debugowanie usb w telefonie też nici. Jak podpinasz kabel do telefonu trzeba coś jeszcze zrobić?
-
Cytat:
Napisał
marv
Czytałem ale jak to robiłeś? Podpinałeś kabel do telefonu i go wykrywało w alfaobd? Mi w telefonie wyskakuje ze użyj usb i caly czas jest ustawione na ładowanie jak wybieram opcję transmicja danych to lampki się zapala ale znowu przeskakuje na ładowanie urządzenia. W programie alfaobd też nic nie wykrywa zmieniłem w opcjach na elm327 usb ale dalej nic. Włączyłem debugowanie usb w telefonie też nici. Jak podpinasz kabel do telefonu trzeba coś jeszcze zrobić?
Podpinam kabel, w ustawieniach AlfaOBD (ikonka z trybikami) wybieram interfejs USB ELM327, następnie wybieram z czym chcę się połączyć (np. body computer). Za pierwszym razem AlfaOBD prosi o zezwolenia na majstrowanie w USB. To wszystko. Nic więcej nie robiłem, natomiast tak jak już pisałem wcześniej, po którejś aktualizacji przestało działać. Pomógł downgrade do ver. 2.1.7.6. Telefon to Redmi 6A.
-
Cytat:
Napisał
kjk
Podpinam kabel, w ustawieniach AlfaOBD (ikonka z trybikami) wybieram interfejs USB ELM327, następnie wybieram z czym chcę się połączyć (np. body computer). Za pierwszym razem AlfaOBD prosi o zezwolenia na majstrowanie w USB. To wszystko. Nic więcej nie robiłem, natomiast tak jak już pisałem wcześniej, po którejś aktualizacji przestało działać. Pomógł downgrade do ver. 2.1.7.6. Telefon to Redmi 6A.
Podpinam tak jak ty wsiadam do auta kabel do auta potem komórka i włączam zapłon no i odpalam alfaobd ale nic nie wykrywa. Piszę na głównej stronie interfejs nie podłączony a jak wejdę już do jakiegoś modułu też lipa tam mam zaznaczone automatyczne łączenie po jego wyjściu pisze "odłączony od urządzenia szeregowego usb"
-
Cytat:
Napisał
marv
Podpinam tak jak ty wsiadam do auta kabel do auta potem komórka i włączam zapłon no i odpalam alfaobd ale nic nie wykrywa. Piszę na głównej stronie interfejs nie podłączony a jak wejdę już do jakiegoś modułu też lipa tam mam zaznaczone automatyczne łączenie po jego wyjściu pisze "odłączony od urządzenia szeregowego usb"
Na początku może się świecić "interfejs nie podłączony", bo program łączy się z interfejsem USB dopiero jak próbujesz się dostać do jakiegoś modułu. Nie wiem z czego wynika Twój problem, bo u mnie żadna magia nie była potrzebna.
-
Cytat:
Napisał
kjk
Podpinam kabel, w ustawieniach AlfaOBD (ikonka z trybikami) wybieram interfejs USB ELM327, nastÄpnie wybieram z czym chcÄ siÄ poĹÄ
czyÄ (np. body computer). Za pierwszym razem AlfaOBD prosi o zezwolenia na majstrowanie w USB. To wszystko. Nic wiÄcej nie robiĹem, natomiast tak jak juĹź pisaĹem wczeĹniej, po ktĂłrejĹ aktualizacji przestaĹo dziaĹaÄ. PomĂłgĹ downgrade do ver. 2.1.7.6. Telefon to Redmi 6A.
Podpinam tak jak ty wsiadam do auta kabel do auta potem komĂłrka i wĹÄ
czam zapĹon no i odpalam alfaobd ale nic nie wykrywa. PiszÄ na gĹĂłwnej stronie interfejs nie podĹÄ
czony a jak wejdÄ juĹź do jakiegoĹ moduĹu teĹź lipa tam mam zaznaczone automatyczne ĹÄ
czenie po jego wyjĹciu pisze "odĹÄ
czony od urzÄ
dzenia szeregowego usb"
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
No to lipa nie umie się połączyć mam stary kabrl elm327 v1.4 może dlatego. Zamówiłem od viaken elm327 bt.
-
Witam, ponownie proszę o poradę doświadczonych kolegów w tym temacie. Za radami kupiłem kabel od viakena koszt 149zł i do tego niebieski apapter koszt około 18zł. Teraz kwestia oprogramowania. Z tego co się zorientowałem to AlfaOBD demo działa tylko 15min. Zastanawiam się czy idzie to jakoś obejść, np zerując co jakiś czas pc? Kupiłem kabel od viakena na usb a nie na bt. Czy pod ten kabel jakiś program w darmowej wersji podejdzie? Jeśli nie ma opcji korzystania z alfaOBD demo przez dłuższy czas jak te 15min i nie ma porządnego programu darmowego to pytanie co lepiej kupić i jak, AlfaOBD pc czy multiecuscan. Zorientowałem się do tej pory w AlfaOBD pc i koszt na ich stronie płacąc PayPal 49 euro czyli jakieś 230zł a na allegro znalazłem ofertę https://allegro.pl/oferta/alfaobd-di...xer-7210841419
koszt 360 zł czyli sporo więcej. Kupić na tym paypal za 49 euro czy idzie taniej?
Może multiecuscan? będzie taniej, lepiej?
-
Ja osobiście pracuję na Multiecuscanie ale to może kwestia przyzwyczajenia mam ten program już kilkanaście lat kupiłem go jeszcze jako FiatEuScan . Obecnie ten program kosztuje tak samo jak Alfa OBD 50 euro . Z tym ,że program bedzie działał Ci dożywotnio natomiast aktualizacje będziesz miał tylko przez pierwszy rok . Alfa zapewnia jak na razie aktualizację przez cały czas. Nie wiem może kwestia przyzwyczajenia ale wydaje mi się multiecuscan bardziej czytelny . Mam obie wersje legalne ,ale wolę Mesa . Oba programy można nabyć w Polsce w PMFakctory albo na stronach producenta za 50 euro . PM Factory dolicza podatek Vat stąd ta różnica. Jest to oficjalny przedstawiciel Multiecuscana na Polskę
-
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
Witam, ponownie proszę o poradę doświadczonych kolegów w tym temacie. Za radami kupiłem kabel od viakena koszt 149zł i do tego niebieski apapter koszt około 18zł. Teraz kwestia oprogramowania. Z tego co się zorientowałem to AlfaOBD demo działa tylko 15min. Zastanawiam się czy idzie to jakoś obejść, np zerując co jakiś czas pc? Kupiłem kabel od viakena na usb a nie na bt. Czy pod ten kabel jakiś program w darmowej wersji podejdzie? Jeśli nie ma opcji korzystania z alfaOBD demo przez dłuższy czas jak te 15min i nie ma porządnego programu darmowego to pytanie co lepiej kupić i jak, AlfaOBD pc czy multiecuscan. Zorientowałem się do tej pory w AlfaOBD pc i koszt na ich stronie płacąc PayPal 49 euro czyli jakieś 230zł a na allegro znalazłem ofertę
https://allegro.pl/oferta/alfaobd-di...xer-7210841419
koszt 360 zł czyli sporo więcej. Kupić na tym paypal za 49 euro czy idzie taniej?
Może multiecuscan? będzie taniej, lepiej?
NIE żebym zachęcał do piractwa ale możesz śmiało spróbować pobrać wersję Mes 4.6R1 w wersji "pelnej" z forum przetestować dzień/dwa i w zależności czy będzie Ci pasować to zakup docelowo legalnej, jeśli będziesz zadowolony z obsługi i funkcji programu. A jeśli mes się nie spodoba kasujesz i po sprawie.
-
Nie miałem pojęcia o tym dziale na forum. Właśnie zasysam mesa z forum w wolniejszej wersji pobierania. Zobaczę czy lata a jak nie to chyba się jednak na AlfęOBD zdecyduję bo ma z opisów aktualizację bezterminową a nie jak mes 1 rok. Jeśli nie ma istotnych różnic w obu programach i jakiś ograniczeń względem konkurencji to postawię na alfę. Jeśli o czymś nie wiem to proszę o szybką podpowiedź bo znowu łychę piję i jakoś łatwiej mi te zakupy przychodzą. Ostatnim razem kupiłem kabel :lol:
Ps czy podpinając się zostawiamy ślady że się wpinaliśmy?
-
Cytat:
Napisał
kjk
KJK - u mnie działa na wersji 2.1.7.9 specjalnie sprawdzałem czy się łączy po twoim wpisie.
-
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
KJK - u mnie działa na wersji 2.1.7.9 specjalnie sprawdzałem czy się łączy po twoim wpisie.
Gdybyś jeszcze napisał dlaczego u mnie zdechło i co zrobić, żeby ożyło... ;-)