Ja wlali 3,5l to powinno być ponad max. Coś w ASO kręcą z tą ilością wlanego oleju.
To jest widok strony w wersji do druku
Ja wlali 3,5l to powinno być ponad max. Coś w ASO kręcą z tą ilością wlanego oleju.
Poszukaj na allegro, może ten litr już tam jest :D
Pierwszy rok miałem Selenie zalaną jak wszyscy i dolałem przez 10 kkm 0,4 l .
na Motulu łącznie zrobiłem 15 kkm i nie dolałem nic.
Musicie mnie tym motulem
Ja tez sie zastanawiam ale ostatni raz zaleje selenie i zobacze ile i czy mi bierze, pozniej motula wleje.
Kwaterke na tysiąc km to w/g mnie sporo., u mnie przez rok (12 tyś km) dolałem około 350 ml i to w początkowym okresie użytkowania teraz jest spoko...😀
Chyba zboczyliśmy z tematu. Dyskusję o oleju proponuję przenieść tu :https://fiatklubpolska.pl/silniki-be...filtry-38266/3
1268zł przegląd po 30tyś t-jet lpg wszystko z serwisu
Dobry wieczór
No to ja jutro jadę na przegląd po 30tys.
Zgonie z instrukcją do sprawdzenia i wymiany:
- Kontrola stanu/zużycia opon i ewentualne uzupełnienie ciśnienia; kontrola stanu/ważności zestawu do szybkiej naprawy opon (zależnie od wyposażenia)
- Kontrola działania układu oświetlenia (reflektorów, kierunkowskazów, świateł awaryjnych, oświetlenia komory bagażnika, wnętrza samochodu, schowka, lampek sygnalizacyjnych w zestawie wskaźników itd.)
- Kontrola i ewentualne uzupełnienie poziomu płynów w komorze silnika
- Kontrola emisji/dymienia spalin
- Kontrola, poprzez gniazdko diagnostyczne, działania układów kontroli silnika, emisji i (zależnie od wyposażenia), zużycia oleju silnikowego
- Kontrola wzrokowa stanu ogólnego: nadwozia z zewnątrz, zabezpieczeń podwozia, odcinków sztywnych i elastycznych przewodów (wydechowych, zasilania paliwem, hamulcowych), elementów gumowych (osłony, złączki, tuleje itd.)
- Kontrola czystości zamków pokrywy komory silnika i pokrywy tylnej, czyszczenie i smarowanie zespołów dźwigni (ciekawe czy będą nasmarowane - wątpię, na wszelki wypadek zostawię ślad aby zobaczyć czy nasmarowali czy nie)
- Kontrola i ewentualna regulacja skoku dźwigni hamulca ręcznego
- Kontrola wzrokowa stanu i zużycia klocków hamulców tarczowych przednich i tylnych oraz stanu sygnalizatora zużycia klocków
- Kontrola wzrokowa stanu i zużycia uszczelek hamulców bębnowych tylnych (wersje 1.4 16v 95 KM E4 / wersje 1.4 16v 95 KM E6 / wersje 1.6 E.Torque E6 / wersje 1.6 E.Torque E4)
- Wymiana oleju silnikowego i filtra oleju (wersje 1.4 16v 95 KM E6 / wersje 1.4 T-jet 120 KM LPG E6)
- Wymiana wkładu filtra powietrza (wersje 1.4 16v 95 KM E6 / wersje 1.4 16v 95 KM E4 / wersje 1.4 T-jet 120 KM LPG E6)
- Wymiana świec zapłonowych (wersje 1.4 16v 95 KM E4 /wersje 1.6 E.Torque E6 / wersje 1.6 E.Torque E4) - co z tymi świecami - będą wymienione czy nie? Sorki u mnie co 60 tysięcy
- Wymiana filtra kabinowego
plus
- świszcząca klimatyzacja
- hałasy przy drzwiach kierowcy lub od słupka B
- trzeszczący fotel kierowcy
I to wszystko - chyba niezbyt wiele tych plusowych usterek :)
Czyli w skrócie wymienia olej i filtry, wezma ok 600 zl a reszte niech pan obserwuje... ;)
Chcą około 1000pln za przegląd. Zapomniałem o kontroli powłoki lakierniczej z wpisem do książki serwisowej. :)
1000 zl juz z gratami rozumiem?
Dokładnie tak
Dwa filtry i olej takie drogie?