No to dziwię się ich odwagą że tak robią przy świadkach.
Jak mi robili przegląd, to nie mogłem nic widzieć i musiałem uwierzyć na słowo, że zrobili co mówili.
Ale oleju wlali na max i weszło coś koło 3 l.
To jest widok strony w wersji do druku
Dlatego w czwartek poproszę ich o butelczynę oleju ;-)
Do TJet wlewają 3L. Potwierdzam
Sent from my MI 6 using Tapatalk
Zadzwoniłem do kierownika ASO z informacją, że mam awarię silnika, bo bierze olej. Ze zgodnie z fakturą powinno być 4 litry a jest ledwo ponad minimum i pewnie silnik zeżarł tyle, bo przecież ASO mnie nie oszukało na ilości :D
Zatkało go i powiedział, że ma mój numer i wyjaśni sprawę.
Dobrze powiedziane ;)
W krk na Andersa leja 3.5l a połówkę dostałem na dolewkę oczywiście na fakturze 4l. Też miałem przegląd na 15tys 710zl
Pod kreskę Max wchodzi te 3.5l. Oczywiście mam tjet lpg fabryczny.
no czyli ten sam co ja.
Na razie nie oddzwonili, przed wyjściem z pracy zadzwonię jeszcze raz spytać czy sprawa się wyjaśniła, czy mam dzwonić na ciao fiat aby wezwać lawetę, bo mi olej znika w zastraszającym tempie :D
U mnie przegląd na 30 tys silnik 1.6 e torque z wymiana świec 1040zl (jedyny silnik z interwałem wymiany świec co 30tys)
Sprawa wyjaśniona. Wyjaśnienia kierownika ASO trzymają się kupy.
Zlecenie było na 4 litry wypisane w systemie bo samochód tjet.
Mechanikowi się wydawało, że tam jest silnik 95KM i pobrał z magazynu tylko 3 litry. Zarzekał się także, że po sprawdzeniu na bagnecie było full (ale to może być już jego linia obrony bla bla bla chyba, że nie odpalił silnika i nie poszło do filtra to może i było max )
Generalnie w czwartek zostanie uzupełniony brak przy okazji montażu osłony pod schowkiem. Kierownik stwierdził, że w ramach przeprosin zamontują osłonę za darmo, to go poinformowałem, że to zlecenie jest z centrali więc i tak ma być za darmo :D No to obiecał, że coś innego wymyśli.
Nie obrażaj mechaników, ten pajac który robił serwis ma pewno nim nie jest, no chyba że pierwszy dzień w pracy i nie rozróżnia silników, albo nie umie czytać zlecenia...
Ja mam niecałe 31 tys stare świece wzialem. Wyglądają jak nowe, zmieniłem w ASO żeby nie stracić gwarancji. Także stare świece będę miał do ponownego wykorzystania, jak te nowe padną. Jak przejechałes tylko 9 tys to nie musisz wymieniać przecież.
@Szary, u mnie z fabrycznym lpg przegląd 15k tez wpisali 2h a stał na swerwisie 1h plus mycie choć tez myciem bym tego nie nazwał. Miał być zrobiony obowiązkowy przegląd plus wymiana oliwy z filtrem. Naciągnęli mnie jak nic.
A oliwy wlali 3,4 litra i było ponad max i to sporo, bo aż 5mm na bagnecie. Odciagnalem ponad 200ml i dopiero spadło wskazanie lekko niżej max. 3,4 litra to pojemność całego układu i niezależnie od tego czy odzywasz czy spuszczasz to i tak coś tam zostanie, właśnie te ok 200ml.
A u ciebie spuszczali czy odsysali bo u mnie odsysali. Potem miałem zalana osłonę i chłodniczne pod filtrem. Oczywiście sam to wycieralem. Mechanik który wymieniał olej stwierdził ze wymyśliłem sobie to przelanie oleju i żebym jeździł do innego mechanika...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Dwa dni i 100 km po przeglądzie i wymianie oleju taki olej odciagnalem, pewnie z dna miski. Do odciągnięcia użyłem widocznej strzykawki i rurki od kroplówki (ciekawa historia tej kroplówki). Przed dociąganiem nowy olej na miarce był ledwo widoczny i pod światło można było zobaczyć tylko jego granice na bagnecie. Po odessaniu 5 takich strzykawek olej się zmieszał w misce i na bagnecie znacznie pociemniła. Wydaje mi się ze to odsysanie w tym silniku to pomyłka. Łatwość dla mechanika i tyle. Sama misa jest tak ładnie wyprofilowana z korkiem ze aż się prosi od spuszczanie oleju. Przy 30 zażyczy sobie spuszczenia szlamu...
Coraz bardziej uświadamiacie mnie bym odpuścił sobie ten 2 przegląd 😂
Auto na podnośnik, pod niego wstawił jeżdżący wózek ze zbiornikiem na zużyty olej i misą więc podejrzewam, że spuszczał grawitacyjnie. Co do samych czynności nie można się przyczepić. Sprawdzał dużo rzeczy, mazał też czymś po podwoziu w różnych miejscach, ale nie wiem co to było.
W czwartek doleją brakującą cześć oliwy + reszta dla mnie przy okazji montażu osłony.
Mam też cos obiecane przez kierownika, ale nie wiem co.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Ja jak sam wymieniałem olej to wlałem 3l i na bagnecie jest 2/3. Pewnie jak bym wlał te katalogowe 3,4l to byłoby ponad max. Aż strach pomyśleć jakby wlać 4l ile by było przelane oleju ponad max.
Szary83 - Mam T-Jet z fabrycznym LPG i po wlaniu 3l oleju na bagnecie była ponad połowa stanu.
Qvadrat - Rzeczywiście ciemny masz ten olej ...u mnie po 4 tyś od wymiany tylko minimalnie przyciemniał.