Nie dziwie sie, pytajac liczylem ze instalka wykrywa nawet male nieszczelnosci i wylacza instalke aby udac sie do ASO. Moze bedziesz kiedys przejazdem to zajrzyj do AGŚ powinni umiec skontrolowac instalacje pod wzgledem nieprawidlowosci w montazu
To jest widok strony w wersji do druku
Nie dziwie sie, pytajac liczylem ze instalka wykrywa nawet male nieszczelnosci i wylacza instalke aby udac sie do ASO. Moze bedziesz kiedys przejazdem to zajrzyj do AGŚ powinni umiec skontrolowac instalacje pod wzgledem nieprawidlowosci w montazu
U mnie na przeglądzie samochodu na stacji kontroli wyszła nieszczelność na filtrze - element umieszczony w lewym górnym rogu, stojąc przed maską. Gość próbował dokręcić tą kopułkę kluczem ale nic to nie dało i musiałem jechać do auto gaz Śląsk na poprawkę. Wg gościa ze stacji nieszczelność była niewielka. Nie czułem zapachu gazu w środku auta.
Uszczelki wymienione, mogę znowu śmigać na LPG. Zobaczymy, co będzie następne :)
Właśnie potwierdzili mi u dilera, że Fiat już za chwilę nie będzie dokładał fabrycznego gazu do Tipo. Normy euro 6 cośtam cośtam, wskaźnik ciężkości auta do mocy silnika i 1,4 wypadają z puli. Do 500 jeszcze w miarę, ale Tipo to nie. Także kto chce jeszcze fabryczny gaz (sam posiadam i mam odczucie, że jest lepszy od dokładanego - poprzednie 2 Fiaty) to ostatnia szansa.
Witam. Mam pytanie odnośnie wypalonych gniazd zaworowych w silniku 95km zasilanych LPG. Jakie macie doświadczenia w waszych tipkach. Jakie macie przebiegi(czy jest jak piszą 50k i głowica do roboty)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Witam. Mam pytanie odnośnie wypalonych gniazd zaworowych w silniku 95km zasilanych LPG. Jakie macie doświadczenia w waszych tipkach. Jakie macie przebiegi(czy jest jak piszą 50k i głowica do roboty)
U mnie masakra w ostatnim czasie z tym "paliwem biedy" 5 raz do ASO jadę w ciągu 3 miesięcy, już wymieniono sondę lambda przed tłumikiem jak i za tłumikiem bo ciągle zapalało się OBD. Tym razem komputer od gazu zaczął piszczeć przerywanym dźwiękiem, mrugać wszystkimi diodami jednocześnie i wyrzuciło kontrolkę OBD w tym samym momencie. Ręce opadają :(, a gwarancja kończy się za 9 dni, więc wesoło. ASO rozbraja tłumaczeniami, typu żeby się nie przejmować, że komputer zbyt czuły i tak może być, a to innym razem że w zależności od pogody może się zapalać OBD ( ciekawe czy diagnosta przyjmie takie tłumaczenie przy przeglądzie technicznym - panie drogi ciort z kontrolką, dzisiaj jest niskie ciśnienie atmosferyczne jutro mu się poprawi ). Zobaczymy co tym razem powiedzą mi panowie specjaliści, no bo chyba przy tej pogodzie na wilgoć nie zgonią :D
Zrób sobie wycieczkę do Auto Gaz Śląsk w Katowicach - jeśli masz tartarini oczywiście. O Aso zapomnij. Mniej wydasz na paliwo robiąc jedną trasę do Kato i mniej nerwów straconych niż taka jazda co chwilę do ASO - i ta niepewność kiedy coś "mi się zaświeci".
W ASO znają tylko diagnozę na wszystko "ten typ tak ma". Jak ktoś jest jełop (bez obrazy dla Ciebie) to będzie to łykał i myślał, że jest ok a za chwilę głowica po gwarancji padnie bo było źle wyregulowane i wydasz kolejne 2 tys na silnik. Jedź do fachowców a nie do partaczy.
Koszt gniazda zaworowego typowo pod LPG 120zł/szt netto + osadzenie, obróbka itd.
Właśnie odebraliśmy z kolegą do jego Tipacza głowicę po robocie (po gwarancji - 103tyś. km. Tipo Opening Edition). Zdecydował się na na 8 wydechowych pod LPG i 8 ssących "lepszych materiałowo". Zawory pod LPG. Uszczelniacze. Planowanie. Szczelność. Prawie 2,5 tyś. Żeby było Tip Top z 16 zaworami pod LPG trzeba liczyć te 3,5 tyś. Na odpie.... 1,5 tyś.
Cena w Gdańsku.
Ciekawe czy po remoncie góry zmieni się konsumpcja oleju.
4500km. Pierwszy problem z LPG. Mimo osiągnięcia temperatury nie przełącza na LPG. Sygnał dźwiękowy i powrót na benzynę. Popoludniu mimo dziwnego dźwięku przełączył na LPG. Pojechałem do ASO. Diagnoza: rozjechane mapy i niskie ciśnienie na reduktorze. Przywrócili do domyślnych. Dojechałem do domu 40km. Rano ten sam problem😁 Na ciepłym silniku to samo. Teraz jestem umówiony na czwartek.
Nie trzeba było zamontować gazu w dobrym warsztacie poza ASO? Żeby przy takim przebiegu na tym silniku był problem z gazem? Dyskwalifikacja "mechaników".
Rozważałem tą możliwość i planie gwarancji. Ale to moje pierwsze nowe auto i trochę brak odwagi zwyciężył
Dziś jak powiedziałem, że jutro jadę na urlop to pan się ucieszył bo może się samo wyreguluje😂 Z tym że jadę polskim busem. Wczoraj dostałem jeszcze poradę by więcej jeździć na benzynie. Może coś w tym jest ale nawrót problemów po 40km to trochę przegięcie.
Tak czytam i czytam i die zastanawiam ze moze ten silnik nie jest dobry do gazowania? Sa przeciez konstrukcje kyore gazu nie lubia. Tutaj konstrukcja stara i dobra do gazu ale materiały inne i moze juz do gazu nie pasuja?
Coś w tym jest.... ;) :)
Ja jeżdżę co prawda nie Tipo a 500L już 12 dzień :-D a swojego gazownika miałem już umówionego z 2 tygodnie przed odbiorem. Termin- 17 września. Termin odległy bo i spora kolejka do niego a dwa pomimo, że nie trzeba to jednak wolę silnik dotrzeć (nie, nie zatrzeć, [emoji3]) na benzynie. Zauważcie, że większość wizyt na gwarancji jest spowodowana wcześniejszymi "ingerencjami" fachowców z... ASO.
Oczywiście liczę się z utratą gwarancji na silnik, ale lepsze to niż, żeby mi przez źle założony gaz w ASO silnik padł zaraz po gwarancji. Druga sprawa, że skoro już i tak od września po montażu gazu z gwarancji nici, to może pokusić się za ciosem i zrobić chipa na tjetcie
Wysłane z mojego C103 przy użyciu Tapatalka
Akurat tjet lepiej znosi gaz od 16v. Ale tak jak mówisz, warto przy okazji zmienić program [emoji48]
Sent from my MI 6 using Tapatalk
To rób tego chipa, bo do tipo jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś zrobił. Podobno z euro 6 nie jest za fajnie, ale zobaczymy, na żywym modelu:)
Na kanale autoholicy jest tipo z cinsoftu tjet ok 190KM... film ogólnie o cinsoft...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
https://youtu.be/rbjD-4Ep6Js Od 3:40
Nieźle ryzykujesz, gaz poza ASO jak najbardziej ale pojeździł bym dłużej niż 3 miesiące. Jak wyjdzie Ci jakaś wada silnika czy problemy z elektroniką to leżysz bo z gwarancji nici. Ja bym przejechał 10 - 15 tys. I dopiero zakładał, silnikowi też wyjdzie to na dobre bo będzie już solidnie ułożony.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk