To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
wajkii
Co do ceny, tipo jest tani w podstawie, biorac kombi lounge 120km z paroma dodatkami robi sie ponad 80tys, po rabatach niecale 80tys. W tym przedziale jest juz kilka aut podobnie wyposazonych. Na astre tez nie patrze, moze zle sie nia nie jezdzi, 125km jest bardziej dynamiczne i ekastyczne niz tipo, ale jakosc wykonania i usterki zniechecaja. Ale w koncu astra wychodzi taniej niz tipo, patrzac na bogate wersje
Nie wiem co trzeba robić, żeby wydać na Tipo 80 tys, chyba że wybiera się na full wyposażonego S-design w Kombi. Tyle, że wyposażenie jest na tyle bogate, że u konkurencji trzeba kilkanaście tysięcy minimum dołożyć. Za Lounge w kombi i T-Jet z pakietem tech i metalikiem zapłacisz nieco powyżej 70 tys. Jak zależy Ci na wyposażeniu, to czym wyższa wersja tym jest bardziej opłacalna a nie odwrotnie.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
marx30
Akurat julka w normal jest tak samo zmulona
.
Nie jest tak w podstawowej wersji czyli w T-Jet 120KM - tam różnicy między Dynamic i Normal nie ma dużej i nawet w Normal to bardzo dynamiczne auto ale jak dla mnie w mieście nieco męczące. W mocniejszych wersjach już tryby jazdy są bardziej rozgraniczone.
-
Mam czujnik zmierzchowy oraz sensor deszczu:
1. W trakcie pracy wycieraczek, światła mijania winny automatycznie się uruchomić lub przynajmniej winna być opcja abym mógł sobie tak ustawić.
2. W trybie auto pracy świateł winna być zwłoka w trakcie uruchamiania silnika dostosowująca odpowiednie światła do panujących warunków. Przykładem jest noc, automatycznie uruchamiają się światła mijania po przekręceniu stacyjki i w takich warunkach następuje rozruch silnika.
-
zgadzam się, to też mi się nie podoba...
-
Cytat:
Napisał
ŻuczekM
Nie jest tak w podstawowej wersji czyli w T-Jet 120KM - tam różnicy między Dynamic i Normal nie ma dużej i nawet w Normal to bardzo dynamiczne auto ale jak dla mnie w mieście nieco męczące. W mocniejszych wersjach już tryby jazdy są bardziej rozgraniczone.
Ty to piszesz z doświadczenia czy z teorii? Bo coś mi się wydaje że to drugie.
Obecna Julka 120 KM tak samo lub bardzo podobnie odpowiada na gaz w normalu (przejechałem niedużo bo ok 70 km ale jednak pozwala to poznać auto), nieco inaczej było kilka lat temu jak jeździłem niedługo po zakupie miciaka (przejechane jeszcze mniej) przynajmniej takie były subiektywne odczucia.
Od jakiegoś czasu zespól napędowy w Julce jest identyczny jak w Tipo, podczas gdy kiedyś był twinscroll i max moment przesunięty w dół.
A reakcja na gaz w trybie N jest podobna (ale oczywiście nie umiem powiedzieć czy identyczna co do procenta). Na pewno nie jest zauważanie zrywniejsza (aptekarskie różnice wynikające pewnie z mniejszej masy). Tylko tam nie trzeba sie z tym użerać, przałacza się na D i dziękuję.
-
Hmmmm
Cytat:
Napisał
wajkii
Nie wiem jakim trzeba byc intelektualista zeby celowo wprowadzic dziure pomiedzy 1a2. Raz ze to jezdzi calkiem inaczej niz 99% innych aut, dwa jest to po prostu niebezpieczne jak ktos ma pierwszy raz stycznosc z autem, np nie zdazy uciec ze skrzyzowania. Z tego co mowisz, wychodzi ze nie wiedzieli co zrobic zeby podstawowe alfy byly w miare dynamiczne, to zmulili fiaty... Co do ceny, tipo jest tani w podstawie, biorac kombi lounge 120km z paroma dodatkami robi sie ponad 80tys, po rabatach niecale 80tys. W tym przedziale jest juz kilka aut podobnie wyposazonych. Na astre tez nie patrze, moze zle sie nia nie jezdzi, 125km jest bardziej dynamiczne i ekastyczne niz tipo, ale jakosc wykonania i usterki zniechecaja. Ale w koncu astra wychodzi taniej niz tipo, patrzac na bogate wersje
Z tą ceną 80 tys to grubo Szanowny wajkii przesadziłeś. Cena po rabatach Lounge + 3 pakiety + kolor to było w moim przypadku bardzo grubo poniżej 70 tys.
-
@Nawaroni, dostałem ofertę po jeździe próbnej - rabat 6tys z groszami (nie jestem złomiarzem, zakonnicą, lekarzem itp), później pojechałem do sąsiedniego miasta do innego salonu i tam dostałem 5tys rabatu (standardowy był wtedy 3,1tys). Więc jak by nie patrzeć, byłem blisko 80tys (kombi, lounge, t-jet, metalik, ptc, lędźwie, alarm, czujniki cofania, podłokietnik z tyłu). Może miałem pecha, ale finalna cena i wrażenia z jazdy doprowadziły do zmiany decyzji.
-
Cytat:
Napisał
wajkii
@Nawaroni, dostałem ofertę po jeździe próbnej - rabat 6tys z groszami (nie jestem złomiarzem, zakonnicą, lekarzem itp), później pojechałem do sąsiedniego miasta do innego salonu i tam dostałem 5tys rabatu (standardowy był wtedy 3,1tys). Więc jak by nie patrzeć, byłem blisko 80tys (kombi, lounge, t-jet, metalik, ptc, lędźwie, alarm, czujniki cofania, podłokietnik z tyłu). Może miałem pecha, ale finalna cena i wrażenia z jazdy doprowadziły do zmiany decyzji.
Mym skromnym zdaniem, nie widzę sensu płacenia za Tipo 80 tyś.
Tipo nie jest tyle warte.
-
Co mi się nie podoba... Trochę na siłę i z przymrużeniem oka:
* brakuje mi półeczki w drzwiach o którą mógłbym od czasu do czasu oprzeć lewy łokieć. Tzn. jest, ale za nisko. Z kolei boczek zaczyna się ze wysoko. W astrze g było idealnie ;)
* schowek na rękawiczki trochę mały, do tego zamek otwiera się w bok, a powinien do dołu ;) I nie ma uchwytu na długopis.
* guziki do sterowania szybami: pomimo blisko 2 miesięcy jazdy nadal się nie mogę przyzwyczaić, że "do przodu" jest w dół, a "do tyłu" w górę, jak dla mnie powinno być dokładnie na odwrót :D Ciągle opuszczam szybę zamiast ją podnosić i na odwrót.
* pedał sprzęgła jest jakoś tak wyprofilowany, że jak założę but z delikatnym czubem, to mi się stopa blokuje (rozmiar buta: 46), muszę ją ustawiać pod delikatnym kątem
-
Cytat:
Napisał
jaszy
I nie ma uchwytu na długopis.
W Marei miałem taki uchwyt i też mi tego brakuje.
-
Cytat:
Napisał
jaszy
* guziki do sterowania szybami: pomimo blisko 2 miesięcy jazdy nadal się nie mogę przyzwyczaić, że "do przodu" jest w dół, a "do tyłu" w górę, jak dla mnie powinno być dokładnie na odwrót Ciągle opuszczam szybę zamiast ją podnosić i na odwrót.
No tu to już grubo przesadziłeś. Bardziej intuicyjnego sterowania chyba nie ma. Jakie w przód w tył ? Naciskasz w dół , szyba idzie w dół , podnosisz do góry , szyba idzie do góry. Sterowanie jak w większości normalnych marek samochodów na świecie.
-
Cytat:
Napisał
jaszy
Co mi się nie podoba... Trochę na siłę i z przymrużeniem oka:
* brakuje mi półeczki w drzwiach o którą mógłbym od czasu do czasu oprzeć lewy łokieć. Tzn. jest, ale za nisko. Z kolei boczek zaczyna się ze wysoko. W astrze g było idealnie ;)
* schowek na rękawiczki trochę mały, do tego zamek otwiera się w bok, a powinien do dołu ;) I nie ma uchwytu na długopis.
* guziki do sterowania szybami: pomimo blisko 2 miesięcy jazdy nadal się nie mogę przyzwyczaić, że "do przodu" jest w dół, a "do tyłu" w górę, jak dla mnie powinno być dokładnie na odwrót :D Ciągle opuszczam szybę zamiast ją podnosić i na odwrót.
* pedał sprzęgła jest jakoś tak wyprofilowany, że jak założę but z delikatnym czubem, to mi się stopa blokuje (rozmiar buta: 46), muszę ją ustawiać pod delikatnym kątem
Jako założyciel tego wątku przyznaję, że jestem pod dużym wrażeniem - nie wpadłbym, żeby się takich rzeczy czepić :bravooo: Nie wiem o co chodzi ze sprzęgłem - mam 46-48 i nic mi się nie blokuje.
-
Ja jestem tylko ciekawy w jakich autach steruje się szybami tak jak zostało opisane przez "jaszy", gdyż tak jak w tipo sterowałem w każdym aucie, w którym się poruszałem o ile nie było korbotronika :-)
-
-
@Czlowiek, doszedlem do tego samego wniosku, nie dam 80tys za tipo, tym bardziej ze i tak nie byla to full opcja. Brak np asystenta pasa, zapobiegania kolizjom itp. Cena wyglada fajnie w podstawie, doposazajac w kilka standardowych opcji, cena robi sie zaporowa
-
Tiaaa, w sumie to sam już nie wiem o co mi chodziło z tym sterowaniem szybami. Może w astrze ten panel sterujący był ustawiony niemal pionowo i guzik do podnoszenia szyby był fizycznie wyżej od tego do opuszczania. W tipo panel jest poziomo i nie mogę się przyzwyczaić który jest do czego, ale to bardziej mój problem niż wada auta ;)
Co do blokowania się stopy - tu też może być moje przyzwyczajenie z opla, gdzie pedał od sprzęgła był bardziej na lewo i miał dłuższą nóżkę.