To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
16v
10W40 to półsyntetyk. Poza tym, wcześniej 2.0 turbo było 8v, a nie 16v, czyli dużo mniej skomplikowana głowica. Nie bądźcie mądrzejsi od inżynierów z fabryki.
W 1988 na rynek weszło 16vT.
Nie wiem czy miałeś okazję mieć obie te głowice w ręce i porównać je bezpośrednio ale tam wielkich różnic nie ma nie licząc tych oczywistych wynikających z większej ilości zaworów.
Poza tym to nie głowica jest najbardziej obciążonym elementem tego silnika i o nic trzeba się najmniej martwić.
Zatem dobry olej jak najbardziej ale nie dajmy się zwariować. W normalnie użytkowanym aucie 10W40 da radę pod warunkiem pilnowania jego stanu i użytkowania auta z głową.
-
zauważyłem że siena zaczęła brać 2 razy więcej oleju niż do tej pory. wymieniłem przy przebiegu 82kkm na selenie 10w40 i wlałem dobre 3,5litra do maximum. teraz ma przejechane 94kkm. kilka tygodni temu dolałem resztę która mi została, czyli jakieś niecałe 0,5litra. obecnie na bagnecie olej jest na poziomie połowy skali. chyba nie zrobię na nim 20kkm... wymianę wcześniej udało mi się, zrobiłem bez problemu prawie 20kkm na seleni(4litry) - na bagnecie była połowa skali. jaki byście polecili olej?
-
ja jeżdze na liqui moly MoS2 10W40 ale oczywiscie przed tym zastosowana płukanka do silnika tak samo z liqui moly :)
no ale na branie oleju to bym sprawdził czy gdzies poprostu nie wycieka, jak nie ma wycieku to sprawdził czy nie miesza sie z płynem alboi czy nie dostaje sie do komory spalania :)
-
ale 0,5litra oleju na 10kkm to chyba nie tragedia? nie znalazłem żadnych nieprawidłowości w płynie czy też wycieków. zostaje ostatnia opcja czyli spalanie
-
Jest ok i do akceptacji. Gorzej jeśli byłoby to 0,5 l na 1000 km
-
Wiec tak spalanie na 10000km jest zależne od wielu czynników takich jak masa samochodu czy rodzaj oleju silnikowego polecam wywalić wszystko co nie potrzebne z auta i maksymalnie zredukować jego ciężar do tego dobry olej. Ponadto ewidencja czasu pracy kierowcy dowodzi ze wyłącznie silnika przy każdym postoju redukuje zużycie paliwa o jakieś 10%.