To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam. Mam problem z połączeniem się z komputerem w stilo 1.9 jtd 80km 2003 rok . Kabel https://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm...scan-2013.html , poprosiłem pana o kabel do programowania kluczyka i w stilo i napisał że ten będzie ok . W programach mes 3.1 lub fes 3.6.2 kabel jest widoczny , ale nie łączy z kompem auta . Posiadam windows 10 , zostało zmienione przeze mnie informacja o wymuszaniu podpisu cyfrowego sterowników . Próbowałem też pod vista mes 3.1 i to samo . Kabel podpięty był pod gniazdo pod bezpiecznikami . Czy ktoś ma pomysł co jest nie tak ?
-
W ustawieniach MES zmień rodzaj kabla z elm na obdlink czy jakoś tak.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
-
Witam ponownie. Problem rozwiazany mialem ustawiona zla predkosc portu usb po zmianie poszlo. Teraz sie okazalo ze musze kod w aso zalatwiac do zakodowania klucza . Ktos to przerabial
-
Nie idź do ASO, bo Cię ponad 200 zł skroją za kod. Mi elektryk wyciągnął kod z body przy okazji dorabiania kluczyka. Dałem wtedy 100 zł za pastylkę immobiliser i kodowanie, kod dostałem gratis.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
-
Też mam problem z rozkodowanym kluczem, który przestał otwierać i zamykać zdalnie zamek drzwi. Metoda podana przez knopers78 u mnie niestety nie działa. Mam do dyspozycji ELM327 v 1.5 (pełno takich ELMów na allegro). Nie udaje mi się jednak znaleźć sterownika, za pomocą którego połączy się to z MESem.
Czy udało się komuś uruchomić MESa z ELM327 v1.5? Jaki sterownik i jakie ustawienia zadziałają?
-
Szybkie pytanie: czy tym kabelkiem https://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-...tyku-obd2.html zaprogramuje dodatkowy kluczyk?
Wysłane z mojego Lenovo S650 przy użyciu Tapatalka
-
Nie lepiej coś na elm327? Bardziej uniwersalny, a to widzę na KKLu.
-
Mam taki interfejs, używałem do diagnostyki z MES'em ale nie wiem czy da radę tym dodać kluczyk.
-
- elm327 jak najbardziej natomiast vag kkl nie połączy się z body komputerem więc i nie doda się nim klucza
- oczywiście transponder w kluczu musi być wcześniej prekodowany pod konkretny body komputer
-
Potrzebuje dodać nowy klucz do Stilo, czy da rade to ogarnąć samemu mając elm327, czy bez wizyty u jakiegoś magika się nie obejdzie?
-
- niestety ale trzeba predodować transponder specjalnym programatorem na podstawie informacji zawartych w pamięci body komputer
- tak przygotowany transponder możemy dopiero dodać używając np Multiecuscana
- można dodać klucz zakupiony u dilera
-
Jestem laikiem, czy ktoś jest mi w stanie udzielić informacji czy spinając tym kabelkiem ( https://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-...tyku-obd2.html ) auto i laptopa, na kórym będzie zainstalowany program Multiecusacn, w jasny i prosty sposób dodam do pamięci w aucie kod kluczyka który mam?
Wygląda na to, że auto po prostu mogło zapomnieć tego kodu.
-
@ampro dzięki za odpowiedź ,tylko co oznacza "prelodować" transponder ? to jest takie coś małego w pilocie zaraz przy grocie ?
Pytam bo mam 1 kluczyk scyzoryk z pilotem , tam wszytko działa.
Natomiast mam drugi scyzoryk który jest najprawdopodobniej z innego fiata.
Jak przełożyłem do niego sam grot to auto nie odpala- zgłasza błąd na desce: "security failure" - pilot oczywiście tez nie działa.
-
Cytat:
Napisał
markuskus
Jestem laikiem, czy ktoś jest mi w stanie udzielić informacji czy spinając tym kabelkiem (
https://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-...tyku-obd2.html ) auto i laptopa, na kórym będzie zainstalowany program Multiecusacn, w jasny i prosty sposób dodam do pamięci w aucie kod kluczyka który mam?
Wygląda na to, że auto po prostu mogło zapomnieć tego kodu.
Tym kablem nie połaczysz sie z body komputerem, do tego potrzebny interfejs na elm237.
Wysłane z mojego Hi10 pro przy użyciu Tapatalka
-
- prekodowanie czyli wstępne programowanie transpondera specjalnym programatorem
- tylko tak przygotowany transponder może zostać zaprogramowany MES-em
- używany transponder jak i nie prekodowany nie da się zaprogramować do auta
- w Stilo jest używany transponder Megamos Crypto ID48
- niektóre piloty mogą być użyte ponownie
-
Witam serdecznie wszystkich potrzebuje zaprogramowac pilot w stilo . Czy program fiatECUscaner da temu rade?
-
Witam. mam nowy temat i strasznie zależy mi żeby go w końcu opanować. posiadam Fiata Scudo z 2009 roku. i dorobiłem sobie kluczyk do niego z pilotem i oczywiście zamówiony w serwisie pod nr vin. itd. Zakodowałem go i samochód odpala czyli immobilizer jest ok. Ale nie działa zamykanie i otwieranie z pilota. sprawdziłem że sygnał z pilota wychodzi natomiast tak jakby nie jest odbierany przez transponder w którymś z urządzeń w samochodzie i właśnie nie wiem gdzie dokładnie szukać elementu odbierającego sygnał?? tu gdzieś tkwi przyczyna że nie odbierany sygnał nie przekazuje do zamka żeby się zamknął lub otworzył. Natomiast mechanicznie kiedy przekręce klucz w zamku drzwi to zamykają się i otwierają tak jak trzeba. nie wiem gdzie dokładnie może tkwić przyczyna na 90% w elemencie w samochodzie tylko gdzie? czy w centralce, czy gdzieś indziej?? będę wdzięczny za pomocne komentarze
-
Trzeba zakodować pilot w samochodzie w body komputerze. Dodac go mozesz przez fiat ecu scan i odpowiedni interfejs. Musisz miec jeszcze kartę kodową z pięciocyfrowym numerem.
-
Cytat:
Napisał
danioi
Trzeba zakodować pilot w samochodzie w body komputerze. Dodac go mozesz przez fiat ecu scan i odpowiedni interfejs. Musisz miec jeszcze kartę kodową z pięciocyfrowym numerem.
Może coś przegapiłem , ale nie sądzę by MES lub FES takie cuda w Scudo robił .
-
Witam. Niestety chodzbym bardzo chciał to nie mogę klinknąć gwiadki. Ponieważ opisze to w ten sposób:
klucze i piloty są zaprogramowane examinerem fiatowskim. Samochód odpala. sygnały z klucza wychodzą. natomiast jest brak komunikacji z body computerem.
BODY NIE ROZPOZNAJE PILOTÓW... Nie wiem gdzie tkwi problem czy to coś z body czy gdzieś indziej siedzi problem???