Ale ta guma w tulei siedzi przecież sztywno, ją nie idzie obrócić i guma będzie stawiać opór przy próbie działania góra/dół. Chyba, że czegoś nie łapie ;)
To jest widok strony w wersji do druku
Ale ta guma w tulei siedzi przecież sztywno, ją nie idzie obrócić i guma będzie stawiać opór przy próbie działania góra/dół. Chyba, że czegoś nie łapie ;)
Tuleja powinna być założona na wahacz tak aby jej zakres pracy góra/dół był mniej więcej jednakowy przy aucie na kołach. Wtedy guma nie powinna oderwać się od ścianek. Nie wiem czy we wszystkich wahaczach jest tak samo ale w tym który ja wymieniałem u kolegi, tuleje były wciśnięte na wahacz tak że aby załapać śruby trzeba było ze sporą siłą cisnąć wahacz w dół. I teraz wyobraź sobie jaką sprężystość musiała by mieć guma żeby pokonać zakres pracy wahacza od pozycji najniższej do najwyższej. Jeżeli tuleje były by założone w optymalnej pozycji wahacza zakres ten będzie o połowę mniejszy, więc i możliwość oderwania się gumy od ścianek tulei jest dużo mniejsza.
O tym też później pomyślałem. Wahacze zamówione. W czwartek (następny) wymiana, ale u rodziców to zrobię. Mają kanał to praca przyjemniejsza.
Wymiana się udała, zainstalowałem FAST jako wahacze, TRW końcówki drążka kierowniczego oraz FAST końcówki drążka stabilizatora. FAST był "oryginal", bo często się zdarzało, że widziałem Fast w sklepach/aukcjach bez oznaczeń "fast oryginal". Zobaczymy ile wytrzymają, aktualnie nic nie stuka, puka jest ok. Zrobione już około 1000 kilometrów.
No śmigał i nie marudził <samochód> ;)
panowie, czy coś takiego - motocentrum.pl/wahacz-zawieszenia-kola,fiat,bravo-182,1-6-16v-182-ah-90km,35-1459-5155-100571-0-144-2160507504,pr wahacz poprzeczny Meyle, będzie ok do Bravy 1.6 16V? wytrzyma to trochę? pytam bo mam możliwość kupna w atrakcyjnej cenie. zakładał to ktoś?
To jest chyba jakaś firma made in china. Jeśli pokonujesz duże dystanse roczne to się zastanów, jeśli nie to możesz wsadzić.
Choć i tak proponuje jakieś z bardziej znanych.
Tym bardziej, że cena na tej stronie wcale atrakcyjną nie jest.. heh
Kup delphi albo trw.. bez przesady z oszczędnością..
Panowie jak rozróżnić wahacz delphi oryginalny od podróbki? Chcę kupić na allegro więc są jakieś różnice?
Ori ma nadruk delphi taki tłoczony
Wysłano z GT-I9100 z użyciem Tapatalk
Heh najlepiej to kupić od spr. sprzedawcy..
Kupiłem tutaj Wahacz przedni Fiat Bravo Brava Delphi prawy GLO (2399770167) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. najwyżej jak będzie podróba to negatywa typek dostanie za sprzedawanie podrabianych części :)
Tak już założony, jest to oryginał z nabitą marką u podstawy sworznia w oryginalnej zaplombowanej foli delphi. Śmiało możesz brać, bardzo szybka wysyłka i dostawa.
Jeśli chodzi o sprzedawcę, to z czystym sumieniem mogę polecić. Sam u niego kupowałem kieedyś części do malucha, w zeszłym roku wahacz prawy, filtry i niedługo mnie czeka wymiana wahacza lewego, więc pewnie kupię u nich. Zawsze było szybko, miło i uczciwie ;)
Tu jest link bezpośrednio do sklepu, pomijając Allegro, nawet jakieś rabaty są dla "nowych" z tego co się orientuję. Katalog - Hurtownia motoryzacyjna
Witam, również ostatnio wymieniałem całe zawieszenie z przodu. Kupiłem części FAST'a ( wahacze w zgrzanych workach z naklejkami "Fast oryginal", pozostałe elementy popakowane w kartonach pozaklejanych hologramami), z allegro, jeśli dobrze pamiętam komplet kosztował ok. 250 zł. Na razie 2 tys. przejechane i stuków nie słychać :)
Panowie pisząc o firmie Teknorot warto wiedzieć, że ta firma produkuje całość zawieszenia dla Delphi i parę lat temu podpisała umowę "joint venture" z Delphi. Zatem całość zawieszenia Delphi produkuje wyłącznie Teknorot. Warto przeczytać ten wywiad:
Interview: Delphi Lucia Veiga Moretti Pozdrowienia!
Świetnie mi się jeździ odkąd wstawiłem wahacze MS (strona firmy: master-sport.de), zdecydowanie pewniej czuję się za kółkiem nawet w gorszą pogodę.