Ja miałem uszkodzoną sondę to też tego na spalaniu nie widziałem.. 2 razy z resztą ;)
To jest widok strony w wersji do druku
Ja miałem uszkodzoną sondę to też tego na spalaniu nie widziałem.. 2 razy z resztą ;)
Tak na prawdę sprawny silnik bez sondy nie powinien palić więcej - po to ma zebrane mapy korekcyjne żeby wiedział jak dawkować paliwo a sonda to doprecyzowuje aby zapewnić prawidłowe działanie katalizatora. Co najwyżej katalizator padnie, ale w którym kilkunastoletnim aucie działa on prawidłowo? Wydaje mi się, że wymiana sondy lekarstwem na duże spalanie jest jakimś mitem rozesłanym przez mechaników chcących zarobić ;)
Mitem to nie.. Wiesz o ile sonda po prostu przestaje pracować to faktycznie ecu nie rusza korekt, zapala blad i juz, ale jak lamda przeklamuje to juz zonk bo ecu będzie korygował dawkę paliwa..
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
Jeśli przekłamuje to się zgadzam, aczkolwiek zwykle przestaje po prostu działać.
No albo czasem działa a czasem wali stały sygnał typu 0,1V co sterownik interpretuje jako zbyt ubogą mieszankę i dolewa.. Tak niestety bywa, że lambda ma jeszcze jakieś podrygi ale wali często np. niski sygnał..
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
Kolega w poldku miał walniętą sonde (Poldek na Abimexie) i palił mu z 30l wymienił i teraz spoko 10l przy optymalnej jezdzie. Panowie nie ma ktos pozyczyc sondy do 1,4 12v kurde te 15l to mnie boli a chce sprawdzic czy to sonda siedzi czy moze cos innego kartona na chłodnicy jest załozony, nie wiem nie czaje tego problemu
Napięcie na sondzie mam ok. 650mV na wolnych obrotach (800obr/min) wiec chyba wporzo ale powiem ze strasznie skacze np. 350 a nagle 650mV. Ogólnie brak funduszy i nie wiem co moze byc przyczyną
zapraszam do lektury bo widzę że nie wiesz jak powinna wyglądać jej praca Budowa, działanie i rola sondy lambda Ť AUTOKULT.pl w skrócie to ona musi oscylować
Tak, najlepiej od 0,1 0,2 do 0,9 1,0 V
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2, przy użyciu Swype
tak ja wiem jak działa sonda i co w niej jest, ale potrzebuje info o bravo. czemu tak spalanie skoczylo jak sonda w miare jest ok. Jutro jeszcze dokładnie sprawdze na analizie spalin zobaczymy co tam w trawie piszczy. a co do oscyloskopu to nie mam dojscia moze po swietach dopiero
Jak może działać tak sobie, albo działa dobrze, albo wcale...weź miernik i sprawdź
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2, przy użyciu Swype
sprawdzałem FES-em napiecie i pokazywało od 0,15-0,65V ale juz chyba rozwiązalem swój problem :D jutro powiem co i jak
czekamy na odpowiedz :)
Sonda Lambda idealna jak miałem problem z czujnikiem połozenia wału to odpiołem wtyczke od sondy i nie zresetowałem kompa i wykrywał ze jej niema, ale co ciekawe ani na zegarach ani w fesie nie pokazywał brak sony albo bląd sondy ale juz spoko. analiza wszyła bardzo dobrze ale wychowawca warsztatowy przyczepił sie do katalizatora mówi ze moze go nie być albo przepalony. + jest taki ze auto juz mniej pali, paliwo sie utrzymuje. a do z nawców mam pytanie ile w bravo 1,4 jest rezerwy ile moze byc jeszcze beny w przewodach itp. tak mi sie wydaje, ze gdzies w układzie paliwowym jest moze 1,3l 1,5l. jak ktos wie niech napisze z góry dziękuje :)
Wcześniej, w którymś z tematów napisałem że miernik po podpięciu do sondy pokazuje mi stałą wartość; 0.45V (o ile dobrze pamiętam). Pomiar powtarzałem kilkakrotnie (rozgrzany silnik, zasilanie na benzynie). Wynik jednakowy.
Dzisiaj miałem wymienić sonde, ale jeszcze raz się wpiąłem w starą miernikiem. I miernik zaczął oscylować od 0.00V do max. 0.72V (lub 0.75), zmiany napięcia są jak na miernik za 17 PLN szybkie (wieczorem wgram filmik). Wymieniłem wcześniej świece, a zaraz po zakupie auta, do benzyny dodałem preparat do czyszczenia wtryskiwaczy.
Co takiego mogło się stać??? Czemu sonda nagle zaczęła oscylować? Tak jakby się oczyściła. Czy wartości te są wystarczające; 0.00V-0.72V (na dużych obrotach)?
Na razie nowa sonda leży w kartoniku.
Książkowo powinno być od 0V do 1V,ale w rzeczywistości pracują od 0,2V do 0,8V tyle wystarczy. Powinna jeszcze mieć Hz chyba 2 lub 3 razy na sek.
Skoro zdecydowałeś się inwestować w auto to proponuję wydać 50zł na kabelek do laptopa. Wtedy nie będziesz miał takich problemów i możesz zaoszczędzić na niepotrzebnych naprawach.
przed zakupem kableka niech najpierw sprawdzi czy jego sterownik jest obsługiwany przez popularnego FESa
Ok, ale co mogło spowodować że sonda zaczęła oscylować?
edit:
Tak to dzisiaj wyglądało:
http://www.youtube.com/watch?v=t3MBa...ature=youtu.be