I co? Nikt? Może chociaż ktoś mi powie gdzie jest pin 23 w BCM (zasilanie z wyłącznika zapłonu) tzn na której wtyczce? No i która wtyczka z BCM prowadzi do gniazda OBD?
To jest widok strony w wersji do druku
I co? Nikt? Może chociaż ktoś mi powie gdzie jest pin 23 w BCM (zasilanie z wyłącznika zapłonu) tzn na której wtyczce? No i która wtyczka z BCM prowadzi do gniazda OBD?
Ukończyłem instalację. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to w HB wygląda to tak:
potrzebne rzeczy - oryginalna wiązka z czujnikami (wiązkę można zrobić samemu ale to średnio opłacalne),
moduł, w zależności od pożądanej wersji - są 3 i 4 kanałowe (czujnikowe)
kable (dobrze sprawdza się taśma rgb)
"złodziejka" z gniazda bezpiecznika
opcjonalnie uchwyty czujników
sytuacja ogólna: należy przeciągnąć wiązkę 3 kabli (ewentualnie 4 jak kto woli mieć z masą przez cały samochód) z okolicy BCM i bezpieczników. Z F49 bierzemy złodziejką KL 15 +12V do zasilania modułu (F49 to właśnie RVC/PAM i chyba lusterka) do tego w pozostałych 2 kablach CAN + HI i - LOW (wlutowałem się ordynarnie zaraz za gniazdem OBD) i przeciągamy pod osłonami progów (plastiki są na wcisk, wyglądają na dość solidne, pierwsza część od skrzynki bezpieczników do progu jest podchwytliwa bo trzeba ją odpowiednio "pociągnąć i przekręcić" - sposób jest opisany w jakiejś instrukcji, łatwo znaleźć), przez słupek środkowy i pod tylnymi osłonami progów, pod kanapą i do bagażnika. W osłonach progów można ładnie dołączyć wiązkę do reszty kabli które tam są poprowadzone. Do bagażnika również po podłodze z lewej strony samochodu jest puszczona jakaś wiązka, polecam użyć jej spinek. Ja dodatkowo żeby wiązka do PAM się nie przecierała i nie obijała nigdzie, całą taśmę którą prowadziłem zawinąłem w materiałową taśmę do instalacji elektrycznych. Za lewym nadkolem w bagażniku jest klapka w wykładzinie za którą jest dość duża przestrzeń gdzie można umieścić moduł. Tam zresztą jest montowany przez fabrykę. Z tego miejsca wychodzi też wiązka świateł zderzaka przez gumowy dekiel uszczelniający przepust. Przez ten dekiel przerzucamy połączenie od modułu PAM do czujników. Ja skompletowałem sobie wszystko z wtyczkami więc miałem dużo prościej. Obok dekla w elemencie z blachy jest zamocowane gniazdo na kablu od wiązki świateł. Obok tego gniazda jest otwór w który montujemy gniazdo wiązki czujników parkowania (o ile je mamy). Wiązka czujników ma też wtyk od świateł i poprowadzone kable ale mi akurat fabryka zrobiła psikusa i okazało się, że wtyk wiązki miał dużą wtyczkę z 4 pinami a z samochodu wychodziło gniazdo na małą wtyczkę 2 pinów. Wyprułem więc z wiązki czujników kable od świateł i puściłem drugą wiązkę do czujników niezależnie. Pominąłem też etap zdejmowania zderzaka - jest z tym trochę roboty. Wnęki nadkoli - po 2 śrubki plus jedna spinająca zderzak do karoserii na łączeniu zderzak - poszycie boczne. Po jednej śrubie po bokach pod klapą bagażnika plus jedna (dolna) od świateł. Dla spokoju światła lepiej całkiem wyjąć (druga śruba plus bardzo marny system na wcisk z gniazdami na kulkę - oceniam że jeszcze z raz - dwa będzie demontowany i się rozpadnie bo jest bardzo tandetny). Teraz 3 śruby od dołu wzdłuż tłumika i po 3 na łuku od końca nadkoli w stronę tylnej dolnej krawędzi zderzaka. Na koniec pierdylion zatrzasków które potrafią dość mocno trzymać i zderzak zdejmujemy. Uważnie bo trzeba rozpiąć wiązkę świateł - połączenie nie jest bardzo długie.
Wracając do instalacji. Zderzak ma zaznaczone punkty na montaż czujników - kółka średnicy 18 mm. No i znowu niemiła niespodzianka - wiedziałem że moje tipo jest z okresu kiedy zmieniali instalacje z 4 na 3 czujniki więc oczywiście mając kupioną instalację 4-kę, na zderzaku miałem już 3 miejsca. Lektura zderzaków na allegro i można wywnioskować jak powinny być rozlokowane 4 a nie 3. Uchwyty - oryginalne są wgrzewane bo zderzak jest z polipropylenu z dodatkiem talku więc praktycznie żaden klej za normalne pieniądze tego nie sklei. Można użyć spawarki do plastiku na spinki, ja użyłem starej lutownicy kolbowej. Mam nadzieję że wytrzyma.
Jeśli nie ma wtyczek pomiędzy modułem a czujnikami, schematy wrzucali już ludzie powyżej, albo odsyłam do dostępnych manuali elektrycznych do tipo - do pobrania na forum.
W kwestii uchwytów, ja kupiłem jakieś na allegro bo wyglądały ok, ale okazało się że czujniki nie wystawały z nich a wręcz były w nich zagłębione. Trochę szlifowania i jest ok. Musiałem je podszlifować po 4 mm żeby czoło czujnika wystawało i było równo z powierzchnią zderzaka.
Masę systemu wziąłem dorzucając śrubkę w jakiś otwór montażowy obok modułu przez "oczko"
W kwestii software - w mojej dziwnej (prawie) bieda wersji jest radio 3" i nie byłem pewien czy da radę. Jak najbardziej. Obsługa opcji jest na TFT między zegarami a nie w radiu. Ściszanie radia też działa. Po aktywacji alfaobd jak sugerowano powyżej, pojawia się obrazowanie stref i odległości na wyświetlaczu.
Sugestie:
- brać moduł i wiązki z wtyczkami. Oszczędność czasu i kosztów na lutowaniu a i ułatwia w przyszłości zdejmowanie zderzaka
- nie kupować czujników bez gumowych uszczelek - zdarzają się!
- w miejscu gdzie powinna iść wiązka czujników są "listki" materiału prawdopodobnie jakoś pomagające w prowadzeniu kabla - ja puściłem przez nie spinki do kabli i przymocowałem tam wiązkę
Witam, który kabel(kolor) od modułu parkowania to masa. Potrzebuje odciąć i wpiąć się modułem od haka żeby oszukać czujniki.
Witam
Czy czujniki z przodu i z tyłu są takie same??
Czeka mnie naprawa po kolizji.
na tym schemacie nie ma kolorów przewodów.
pewnie się da mesem, ale po co jak alfaobd możesz mieć z działu download?
Panowie, niestety nie znam odpowiedzi na powyższe pytania, ale dorzucę swoje:
Czy ktoś montował czujniki przód + tył do wersji z elektronicznymi licznikami i radiem 10.25?
Czy procedura podłączania/kodowania będzie taka sama?
Mam problem z montażem PDC, kable przeciągnięte, porobione końcówki, zderzak zamontowany pdc zamontowane, wpięte do OBD i teraz w Body Compie:
PAM Tuning set: Easy/High 4ch... (Miałem wcześniej Sport 4ch...)
Park Assist Conf: Rear (wcześniej też było rear)
Minusem jest to że mam radio nieoryginalne z CANBUS, dołożyłem też kamerę cofania.
Nie jestem w stanie po wrzuceniu biegu wstecznego wywołać nawet menu z czujnikami
Teraz zostawiłem moduł PDC odpięty i nie wyrzuca mi żadnego błędu nic...
Ktoś coś podpowie co jeszcze sprawdzić?
Edit: nie polecam bawić się w dorabianie wtyczek na różne kolory kabli - bo się człowiek pierdzieli z tym tydzień i wychodzi jak wyżej... chyba już działa
Wczoraj wrzuciłem wszystko do samocjhodu i mam trochę informacji:
1. W moim Cross 2022 była kompletne instalacja do PDC tył na 3 czujniki, więc jak ktoś ma podobną sytuację to może oszczędzić czasu, nerwów itp. sprawdzając czy tak jest u niego - wystarczy położyć się pod lewym tyłem i zerknąć, czy jest tam wolna luźna wtyczka zaczepiona do blachy samochodu obok złącza które jest podpięte do wiązki zderzaka (taka dosyć szeroka płaska wtyczka)
2. Ja sobie kupiłem wszystko pod 4 czuniki, więc wykorzystałem wtyczkę od body komputera z CAN i zasilaniem, wiązka do zderzaka miała za mało o jeden przewód więc i tak wsadziłem tam swojej produkcji doróbkę
3. Konfiguracja alfaOBD i ustawienia jak zalecane
4. Osiowanie w MES (mam oficjalną wersję 4.5) - zawsze ten sam efekt problem z modułem TCM - nie udalo się zapisać ustawień, przy czym według mnie ten zapis się realizuje bo radio w tym czasie się resetuje - potem działa normalnie i nie wykazuje błędu osiowania
EDIT: po użyciu MES w wersji 5.2 TCM się programuje jak trzeba
5. Moduł EMCM - ostatnia pozycja na liście modułów - nie udaje się i z tego powodu całe osiowanie się rozlatuje - tego przejść nie potrafię.
EDIT: MES 5.2 też nie daje rady z tym modułem, ale Yanislav z Multiecuscan obiecał się tym tematem zająć
Próbowałem też oficjalną wersją alfaOBD (2.5) ale ten soft to staje w różnych momentach procedury - czasem na module HALF, czasem na HRF, nie doszedł nigdy do EMCM.
Więc pozostałem z takim stanem, że mruga mi licznik przebiegu i body ciągle pokazuje błąd osiowania - miał ktoś takie problemy? Coś jest w stanie podpowiedzieć?
Załącznik 43582
P.S. Same czujniki działają jak trzeba
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cześć, montowałem do tej wersji właśnie tylne - efekt jak w poście powyżej - liczę na jakieś wskazówki z forum
Dostałem od Multiecusan'a poprawioną wersję aplikacji - działa! Osiowanie się udało z sukcesem na wersji MES 5.2R1 - pewnie poprawka będzie później oficjalnie na stronie MES.
Koledzy planuje założyć do swojego SW 2017r czujniki parkowania.
Upewnijcie mnie czy dobrze myślę:
1) wiązkę mogę kupić z dowolnej wersji nadwozia?
2) moduł może być taki: BOSCH 0263004930
3) czujniki z dowolnej wersji nadwozia
1. wiązkę kupujesz do konkretnego modułu bo albo masz 3 czujniki albo 4
2. według mnie może być, to są 4 czujniki (oznaczenie 4ch)
3. jak w pkt 1. ale tu nie o nadwozie chodzi a ilość. ja się tylko upewniłem że mam czujniki mniej więcej odpowiadające rocznikowo modułowi żeby nie było że jakieś detale pozmieniali
Witam.
Od jakiegoś dłuższego czasu możliwe że od dwóch lat czasami nie działają mi czujniki parkowania tył.
Nie pomaga ponowne wbicie biegu wstecznego.
Błędy jakie się pojawiły to :
U193B-29 błąd komunikacji z sterownikiem BCM
BH_IGW1 Nieprawidłowy sygnał
U101-87 -C2-CAN
Magistrala wył Brak sygnału/brakujące wiadomości
Miałbym pytanie czy musiał bym podstawić moduł parkowania i zrobić osiowanie bo zawsze te błędy wyskakują kiedy nie działają czujniki parkowania.
Może wystarczy kupić oryginalny sterownik i podłączyć.
Czy się dogada.
piotr.wojcik, szacun za ogarnięcie tematu!
Czy po wrzuceniu wstecznego pojawia Ci się widok z radarów obok kamery cofania?
Czy na liczniku elektronicznym również?
Czy po podłączeniu czujników z przodu udało Ci się wyświetlić je na ekranie multimedialnym? Ponadto, czy umieściłeś przycisk, aby wyłączyć powiadomienie lub brzęczyk ostrzegający o przednich czujnikach w niepożądanych sytuacjach?