To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam.
I jak po tych kilku miesiącach? Nadal cisza?Mam podobny problem z tym grzechotaniem .
-
Cytat:
Napisał
Maryś
Witam.
I jak po tych kilku miesiącach? Nadal cisza?Mam podobny problem z tym grzechotaniem .
hej, u mnie na razie cisza.
-
-
Do wymiany jest obudowa skrzyni biegów i synchronizatory 3 i 4 biegu.
-
Cytat:
Napisał
rydz87
Do wymiany jest obudowa skrzyni biegów i synchronizatory 3 i 4 biegu.
pewna informacja bo właśnie oddałem na serwis i upierają się że łożysko . Ale jak coś to dobrze wiedzieć najwyżej jeszcze raz będą robić
-
I jak coś już wiesz , co wymienili i czy pomogło?
-
Cytat:
Napisał
Maryś
I jak coś już wiesz , co wymienili i czy pomogło?
jeszcze nie wiem fiat ponoć kazał jakoś przymocować to łożysko do obudowy bo ewidentnie ono hałasuje ale u mnie nie pomogło i niby mają do fiata pisać co dalej. Samochód mi dali z takim samym silnikiem i skrzynia i tam nic takiego nie występuje więc nie jest to normalny dzwiek jak inni czasem pisza. Na razie mam info że samochód może postać u nich 2 3 tygodnie
-
Dziękuję za informację, daj znać po naprawie.
-
U mnie tak stukało i okazało się, że musiałem oddać do regeneracji wał napędowy ;/ Raczej jestem laikiem jeżeli chodzi o mechanikę i nawet nie miałem pojęcia, że coś takiego istnieje w samochodzie ;p No ale człowiek uczy się całe życie https://takiewaly.pl/budowa-walow-napedowych/ :)
-
Jakoś słabo to widzę...??? wał napędowy w Tipo?
-
Cytat:
Napisał
kowal46
U mnie tak stukało i okazało się, że musiałem oddać do regeneracji wał napędowy ;/ Raczej jestem laikiem jeżeli chodzi o mechanikę i nawet nie miałem pojęcia, że coś takiego istnieje w samochodzie ;p No ale człowiek uczy się całe życie
https://takiewaly.pl/budowa-walow-napedowych/ :)
Napęd na przód , wału napędowego brak :smile:
-
Cytat:
Napisał
maurycy
Napęd na przód , wału napędowego brak
otototo, uzupełniłeś mnie idealnie :lol::zgoda:
-
Ja już zapomniałem o tej grzechoczacej skrzyni, tak się przyzwyczaiłem do tego dźwięku 😂. Jeszcze 3 lata gwarancji, może coś się wyjaśni, jakaś akcja serwisowa.
-
Cytat:
Napisał
Maryś
Dziękuję za informację, daj znać po naprawie.
niby zrobione wymieniono synchronizatory jakiś wałek wklejli jakoś to łożysko niby teraz cicho. Pan z serwisu jednak stwierdził że skrzynia nadaje się do wymiany kazał dzwonić w kwietniu i się umawiać jak będę chciał ją wymienić . Cały temat z tą skrzynią Fiatowi jest znany
-
Cytat:
Napisał
pawulg
Ja już zapomniałem o tej grzechoczacej skrzyni, tak się przyzwyczaiłem do tego dźwięku 😂. Jeszcze 3 lata gwarancji, może coś się wyjaśni, jakaś akcja serwisowa.
szczerze wątpię zapewne tylko jakaś nie duża partia poszło tych skrzyń i wola poczekać aż się kupiec sam zgłosi
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
pawulg
szczerze wątpię zapewne tylko jakaś nie duża partia poszło tych skrzyń i wola poczekać aż się kupiec sam zgłosi
-
Jeżeli usterka nie stwarza zagrożenia bezpieczeństwa to nikt jej nie zgłosi i żadnej akcji nie ogłosi. Po co komu taka antyreklama
-
Panowie. Kupiłem 3 dni temu Fiata tipo 2021 1.0 przebieg 5000 tys kilometrow .Jak zimny to słychać ten metaliczny dźwięk tarcia od strony skrzyni ,gdy wciskam sprzęgło dźwięk ustaje ,jak jest bardzo dobrze rozgrzany to również nie ma problemu .Biegi wchodzą normalnie nic nie szarpie nic nie stuka ani się nie ślizga.Czytajac poprzednie wiadomości, widzę że to nie pierwszy taki przypadek ,czy ktoś może potwierdzić na 100 procent co to jest ,czy są to te synchronizatory ?czy coś innego ,proszę o pomoc .dzięki.
-
Cytat:
Napisał
Emil 1985
Panowie. Kupiłem 3 dni temu Fiata tipo 2021 1.0 przebieg 5000 tys kilometrow .Jak zimny to słychać ten metaliczny dźwięk tarcia od strony skrzyni ,gdy wciskam sprzęgło dźwięk ustaje ,jak jest bardzo dobrze rozgrzany to również nie ma problemu .Biegi wchodzą normalnie nic nie szarpie nic nie stuka ani się nie ślizga.Czytajac poprzednie wiadomości, widzę że to nie pierwszy taki przypadek ,czy ktoś może potwierdzić na 100 procent co to jest ,czy są to te synchronizatory ?czy coś innego ,proszę o pomoc .dzięki.
U mnie w ASO takie rzeczy wymienili i temat został rozwiązany
Cytat:
Napisał
00raq00
2022-05-21:
Odebrany, jest cicho, wymienili synchronizatory między 3 i 4 biegiem
Cytat:
Napisał
00raq00
hej, u mnie na razie cisza.
-
Cześć, w moim Tipo 1.0 z 2021r. dwa dni po zakupie (samochód z drugiej ręki z przebiegiem około 60 tyś.) też zauważyłem to charakterystyczne grzechotanie jak by kulki z łożyska mielić w młynku do kawy. Dokładnie ten sam dźwięk co u kolegi @pawulg. Był on słyszalny na biegu jałowym oraz podczas jazdy, jedynie wciśnięcie i przytrzymanie sprzęgła go wyciszało, po puszczeniu sprzęgła zgrzyt wracał. Oddałem do komisu trzymali miesiąc podobno wymienili łożysko oporowe i skrzynie, tak twierdzili. Dostałem auto z powrotem i dalej zgrzyta z tym że teraz tylko na zimnym silniku, jak się nagrzeje nic nie słychać.
-
Cytat:
Napisał
bartekhtc85
Cześć, w moim Tipo 1.0 z 2021r. dwa dni po zakupie (samochód z drugiej ręki z przebiegiem około 60 tyś.) też zauważyłem to charakterystyczne grzechotanie jak by kulki z łożyska mielić w młynku do kawy. Dokładnie ten sam dźwięk co u kolegi @pawulg. Był on słyszalny na biegu jałowym oraz podczas jazdy, jedynie wciśnięcie i przytrzymanie sprzęgła go wyciszało, po puszczeniu sprzęgła zgrzyt wracał. Oddałem do komisu trzymali miesiąc podobno wymienili łożysko oporowe i skrzynie, tak twierdzili. Dostałem auto z powrotem i dalej zgrzyta z tym że teraz tylko na zimnym silniku, jak się nagrzeje nic nie słychać.
U mnie ASO rozebrało całą skrzynie i ostatecznie wymienili synchronizatory 2 i 3 biegu