Zewnętrzny podnosi i obniża. Na wewnętrzny brak reakcji.
To jest widok strony w wersji do druku
Wewnetrzny lewo prawo zewnętrzny gora dół
Odkopię trochę temat z racji, że kupiłem właśnie rodzicom Tipo Lounge 2017 z reflektorami soczewkowymi i po przeczytaniu tego wątku byłem zdecydowany na wymianę oryginalnej soczewki na Hella D2S i przeróbkę na biksenon a tutaj zonk. Reflektory mają tylko homologację 01HCR, brak na nich 01DCR. Data produkcji reflektorów wg naklejek to 29.12.2016.
Czy orientujecie się może od którego rocznika była na reflektorze zarówno homologacja 01HCR oraz 01DCR? Chyba nie pozostaje mi nic innego jak poszukać kompletu używanych reflektorów z młodszego Tipo, ale nie chciałbym się naciąć i kupić takich samych jak mam, stąd będę wdzięczny za Wasze podpowiedzi.
Nie patrz na naklejki a na napis wytłoczony na plastiku od góry reflektora . Tam jest dcr. No i zeby to miało prawny sens to nie D2S a D5S. No chyba że dorobisz spryski i poziomowanie. Albo palniki na trzonek h7 ale 25 watowe. Wtedy nie ma sensu technicznego ;-) bo światła niewiele więcej ale bedzie miało ładniejszy kolor ;-).
Tylko kwestia jest taka, że na napisie wytłoczonym na plastiku nie ma 01DCR właśnie. Auto z początku 2017 roku, a reflektory grudzień 2016. Na nowszych reflektorach widzę na obudowie, że oznaczenia zaczynają się od 01HCR a kończą na 01DCR, w reflektorach z 2016 roku tego niestety nie ma. Ksenon 25W chyba wszedł nieco później do oferty i chyba dopiero wtedy zaczęła się wspólna homologacja na obudowie...
Ksenon był w ofercie od nowego cennika gdzieś lipiec/sierpień 2017 jak dodali s-design do oferty.
Nie, jestem już pewien, sprawdziłem. W cenniku z 16.08.2017 pojawił się s-design i wraz z nim do oferty weszły biksenony: https://www.auto-alex.pl/files/44.pdf
Moj jest z lipca 2017 i nie sprawdzałem czy ma wybite homo na xenony. Jak nie ma to wstawili lampy ze starych zapasów, jak ma to z pewnie z nowej puli :-)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Swój kredens zamawiałeś ze starego cennika jak w ofercie nie było s-design i ksenonow.
a to może, auto zamawiałem w wakacje 2017. Lampy które wstawiłem i mają homologację DCR są z lutego 2019 jeśli to pomoże pytającemu.
Ale tak wgl co do homologacji: jeśli by się temu przyjrzeć po zegarmistrzowsku to paradoks polega na tym że gdy homologowaną lampę rozbierzesz i wstawisz tam niefabryczną soczewkę (mimo że ona jest technicznie OK) to już jest po homologacji, podczas gdy wstawisz sam palnik nawet z trzonkiem h7 to taki zestaw w świetle prawa wydaje się być OK (nigdzie nie znalazłem informacji na temat tego żby homologacja dotyczyła trzonka. Innymi słowy robisz takie samo wykroczenie jak wstawiając niehomologowaną żarówkę z marketu (biorąc pod uwagę oczywiście wytłoczone na obudowie DCR)
Właśnie za parę zł kupiłem komplet ori lamp z bixenonem(rozdupconych tzn. szkło i pudła uszkodzone ale soczewki całe i czyste. Niczym się nie różnią oprócz samego zespołu soczewki na d5s z przysłoną. Zasilanie przysłony jest podłączone do długich wprzy cewce jest jakaś mała elektronika. Zaskakuje nieco ch.jowa jakość bo odblysniki nie są tak lustrzane jak przy h7 i to nie kwestia wypalenia bo wyglądają jak nówki, tylko jakby gładkości a napisane na nich made in germany). Została mi cała reszta gratów (ledy itp.) nie wiem jaki z tego zrobić użytek. Może jak się ciepło zrobi to to podmienię. Ale wołanie za to 3.5 koła w stosunku do zwykłych to rozbój w biały dzień ;-).
Bo Xenona się nie kupuje osobno tylko w pakiecie.