Czyli miałeś min. Dolałes ok 0.8l oleju i tym samym miałes moze z 1mm. poza max, teraz tyle samo odlałeś juz jest i jest ok?? Czegoś tutaj nie rozumie...:confused:
To jest widok strony w wersji do druku
Nie wiem czy to wariowanie silnika nie jest przypadkiem. Ja przy wymianie oleju wlałem całe 3 litry oleju i nic się nie zadziało. Nie było żadnych objawów ubocznych. Silnik 1.4 95km.
0,7 L to nie za dużo a raczej mało, jak siedzę ze Śfagrem :) ;)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Jesli pojemnosc ukladu z filtrem to cos ponad 2,9 litra to nie poszalałeś tylko wlałes na max
0,7 ponoć miarka w 95hp. Mi aso nalało 200ml wiecej i stan na bagnecie był z 1 cm ponad krechy
Dzieki za informacje, to oznacza ze mam duza szanse nie miec problemow z silnikiem i ze chyba mi sie udalo po tej glupocie.
W zasadzie temat do zamkniecia.
Ja tez miałem ponad stan i to sporo, dzięki aso... odciagnalem i jezdze...
Olej to, zapomnij i jeździj :-)
Kiedyś miałem podobną sytuację jadąc STILO 1.6 16V. Dolałem oleju na trasie bo tracił moc powyžej 50km/h. Zapaliła się kontrolka oleju. Okazało się, że padł czujnik oleju. Efekt taki, że oleju było ponad stan I strzykawka poszła w ruch, to co wlałem to musiałem wyciągnąć.
Która to kontrolka? Poziomu oleju, czy ciśnienia oleju w układzie smarowania silnika? W przypadku zapalenia się kontrolki ciśnienia oleju, gdy tego oleju już nie ma, to gruba sprawa wtedy jest. Niestety niektórzy biorą wystąpienie tej kontrolki za wyznacznik stanu oleju, tak, znam takiego typa...
Jak wyżej, który to czujnik? Czujnik oleju dość mało mówi.
Z niemałym szokiem, ale nalewałeś olej nie patrząc na to co pokazuje bagnet? Bo jakaś bliżej nieokreślona kontrolka się zapaliła? Kontrolki mają jasne założenia działania i konkretne nazwy. Czujnik oleju nie mówi nic. Może być również wirtualny zużycia oleju... Pod jednym pojęciem dałeś jednocześnie wszystko i nic.
Ps. Nie, to nie jest już łapanie za słówka, a doczepienie się błędnej terminologii.
Na autostradzie przy ciepłym silniku było minimum oleju. W Stilo jest tylko kontrolka oleju. Pozdrawiam
Jak to w stilo nie ma bagnetu :?:
Załącznik 37999
Jest bagnet. A gdzie pisze, że go nie ma.
Tipo to proste auto, nie ma czujnika poziomu oleju. Jak się już zapali kontrolka to silnik "na sucho idzie" więc lepiej kontrolować co jakiś czas poziom oleju.