To jest widok strony w wersji do druku
-
Mam dwie ręce wiec kierownicą sobie kręce haha ;) :) Dobra cena tego elementu tak w ogóle ;)
A tak powaznie to niestety Tipo ma niestety pare (naście) takich powtarzalnych bolączek. Zresztą gdzie indzie nie jest lepiej, kazde auto aktualnie ma. Jak to isłyszałem w aso, tu wymienia sie pierdoły a np w BMW silniki i skrzynie ;)
-
Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. U mnie z Dacią też nie tak różowo... Zaraz będę musiał wymienić klocki z przodu... Żarówka lewa stopu się przepaliła... Ciągle coś :lol::wink:
-
Żeby sie w nowym aucie klocki popsuły... ;)
-
Jak Prime hamuje jak baba to i klocki ściera
-
u mnie przy 5000 padla przepustnica, kiere miałem naprawianą przy 25k, ale czekałem na część coś koło 1-2msc więc realnie koło 20k można liczyć że padła kiera (przyciski i wspomaganie). Ze spalaniem nie mogą sobie poradzić nigdzie, a moj Tipek pali prawidłowo tylko jak..... jest 23C na dworze. Nie, to nie żart.Oczywiście zakres jest 20-25, ale wszystko poza tym to wzrost spalania. Dziś jest ostatnia wizyta w tym temacie, jak nie poradzą jadę chyba do warsztatu....
-
FiatPrime, po twoich wpisach mam wrażenie, że trolujac tu, dodajesz sobie pewności, że zamieniając fiata na dacię zrobiłeś interes życia.
-
Cytat:
Napisał
aegean
FiatPrime, po twoich wpisach mam wrażenie
Wrażenie. Mam nadzieję, że Twojemu "wrażeniu" nie uciekło, że przez rok zrobiłem tym autem (nie tylko Ja zresztą) więcej km niż 3 topowi subforowi krzykacze razem wzięci w tym samym czasie dzieląc się cennymi spostrzeżeniami dotyczącymi usterkowości - szukania i eliminacji, radami jak walczyć w serwisach o swoje, udostępniając namiary z kim gdzie i jak - dzięki nabytemu doświadczeniu mojemu i kolegów "po fachu". Niedaleko w ubiegłym tygodniu wymieniałem olej w sedanie z nalotem 150kkm z kolegą z korpo. W sumie dlatego tutaj jeszcze siedzę, bo sobie pomagamy i warto wiedzieć "co w trawie piszczy" - np. klocki od TRW. Ciągle gdzieś się tam obraca temat Tipo, bo jeszcze "naście" jest we "flocie".
Nie zaczynaj ze mną gównoburzy, bo nie wygrasz. Fiata czy Dacii prywatnie bym nie kupił - bo to woły do pracy i żadnej radości z posiadania nie ma. 2-4 lata i następny. Ma być proste, trwałe i tanie w eksploatacji. W tych pieniądzach można porządne auto kupić. A to jakie Wy sobie ideologię do tego dorabiacie (niektórzy zmądrzeli) g... mnie obchodzi. Nikogo nigdy do zmiany auta nie namawiałem. Sobie pisz co tam chcesz jak Ci humor poprawi.
Najlepiej jak się nie ma nic konstruktywnego do tematu do dodania "A to dopierdolę.... Będzie mi lepiej." Weź wyjdź na miasto wieczorem - wypij, będzie może lepiej.
-
FiatPrime, kogo obchodzi twoja przepalona żarówka w dacii w temacie układu kierowniczego w tipo? "Nie zaczynaj ze mną gównoburzy, bo nie wygrasz." Wow, guru gównoburzy. I to ma być konstruktywna odpowiedź. BTW, po co ten twój cały wykład i właściwie o czym?
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Konstruktywną miałeś wczoraj.
Teraz wskaż swoją w tym temacie. Nie ma? No tak.
Z racji, że nie masz nic konstruktywnego do dodania dla dobra nas wszystkich pozwolę sobie ignorować Twoje prowokacyjne nic nie wnoszące do tematu zaczepki :) Pozdrawiam :finga:
-
TRW? Taki uznany producent? O ile pamiętam tylne klocki też TRW.
Temat kolumny ze wspomaganiem był znany w Fiatach/Alfach ale były to starsze układy gdzie jakiś czujnik był stykowy. Ale to były chyba układy Delphi.
Jest jakiś szpenio w rudzie ślaskiej który to regeneruje, nie chcę reklamować łatwo znaleźć.
-
o co chodzi z tymi klockami TRW? Bo u mnie trochę popiskują. Dlatego, że są TRW?
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Jak jadę po kocich łbach to nie słychać - może rzeczywście jest to ten element o którym pisze Kolega CAC? Jak myślisz?
Trudno mi coś stwierdzić nie słysząc tego na żywca. Jednak warto brać pod uwagę to co koledzy piszą - trzeba zweryfikować, żeby bez sensu czegoś nie wymieniać.
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Konstruktywną miałeś wczoraj.
Teraz wskaż swoją w tym temacie. Nie ma? No tak.
Z racji, że nie masz nic konstruktywnego do dodania dla dobra nas wszystkich pozwolę sobie ignorować Twoje prowokacyjne nic nie wnoszące do tematu zaczepki :) Pozdrawiam :finga:
Masz problem z emocjami, siedź w domu.
-
dwa dni temu samochód na przeglądzie po 45k.
Wymieniłem przy okazji olej silnikowy z filtrem i łączniki stabilizatora.
Wymienili mi też przekładnie kierowniczą w związku z tematem postu i... stuki nadal pozostały.
Przy ASO była stacja kontroli a że mijają 3 lata pojechałem i zrobiłem przegląd. Gość co robił przegląd pokręcił kierownicą na włączonym silniku, potem pokręcił przy wyłączonym silniku i stwierdził od razu, że to coś stuka tylko przy włączonym silniku czyli włączonym wspomaganiu. Zatem to nie układ kierowniczy a zapewne silnik wspomagania z drążkiem.
Wcześniej to samo mówiłem Panom mechanikom ale co ja tam wiem...
Tak czy inaczej ASO postąpiło fair bo przyznało się, że usterki nie naprawili i za miesiąc ściągną mi silnik wspomagania i to wymienią.
Pożyjemy zobaczymy.
-
A nie mówiłem....... :roll:
-
Czegoś tutaj nie rozumie. Silnik wspomagania jest kompatybilną częścią całego układu wspomagania (kolumny kierowniczej). Nie da się go tak poprostu wymienić, cała kolumna po takiej wymianie wymaga ponownej weryfikacji tzw TTR (torque to rotate) oraz momentów In-Out. Jeżeli wymieniali kolumnę to musiała być wymieniona razem z silnikiem.
-
1 załącznik(i)
Silnik wspomagania jest razem z kolumną kierowniczą, z takim wałkiem zaraz za silnikiem jak na zdjęciu (numer 1)
Załącznik 37366
u mnie wymienili całość i pomogło, nie wiem jak u kolegi
zresztą przekładnie kierowniczą (maglownicę) też miałem wymienioną na nową, bo po badaniu stetoskopem uznali że to ona hałasuje haha
-
Napisali: wymiana układu kierowniczego
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Zatem wymienili maglownicę A resztę zostawili
-
1 załącznik(i)
Załącznik 37367
takie coś jest do wymiany, zdjęcie rzeczywiste, poprzednie z ePera
-
Ho,ho,ho troszkę to ustrojstwo będzie kosztować jak się zchrzani po gwarancji....oby nie:smile: