A dlaczego 1.3 to co innego, jeśli chodzi o trwałość i serwis względem 1.0?
To jest widok strony w wersji do druku
Może nie tyle trwałość lecz w teorii 1.3 powinien mieć większa.
Ale biorąc słabo osiągi 1.0 a jako tako nową konstrukcje plus skomplikowane jego dodatki chyba lepiej pójść w sprawdzone rozwiązanie jakim jest wolnossący motor.
Ogólnie najlepszy wybór to 1.4 140 km.
Ps sam mam 1.6 ale to głównie dlatego ze była duża różnica w zakupie
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jazdę próbną miałem na 1.6 i nie mogłem się przekonać (może to pokrętło trybów zrobiło swoje ) ,a przesiadałem się z mjeta 95 KM i stąd ten zauważalny brak momentu itd . Stwierdziłem ,że nie -na początku pewnie bym przetrawił mocomoment :) ,ale potem bym rzucił to w diabły (jak z Bravo 1.4 - pół roku i sprzedałem ,chcę jechać a nie kulać się ) . Silnik 1,4 już lepiej ,choć też nie jest idealnie ,ale to ze wzgl na charakterystykę mocy i momentu w obrotach wzgl tego co daje diesel
Obywatele! Zwiazku Socjalistycznych Republik Europejskich:mrgreen: 1.6 - to przeszlosc. Wolnossace silniki na rynku sie koncza, jesli nie hybryda. Normy CO2 zmusily do tego producentow.
W Stanach 2.4 tez juz nie do kupienia - tylko FireFly...
Nigdy nie wiadomo ile wytrzyma trzeba poczekać na przebiegi 200,300,400 tys i się okaże. 100 tys napewno już zrobił i nawet grama ;)(nie widać po bagnecie) oleju nie ciągnie ale okaże się jak to dalej będzie
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odgrzebuje temat poniewaz za pare dni odbieram 500X 1.0.
Ile juz zrobiliscie na swoich FireFly kilometrow i jakie wnioski?
Czy byly jakies problemy z GPF(filtr czastek stalych).
Czy ktos zdecydowal sie na montaz LPG?Stag,Landi Lorenzo,KME posiadaja gotowe zestawy do tej serii silnikow.
Witam ja mam auto 500x prawie 2 lata w czerwcu będzie i mam przejechane 50550 km i jak narazie odpukać tylko olej wymieniam co 10000 km i tankuję i śmigam jedynie co było robione to akumulator był wymieniany.
Znajac iksa i Dustera I oraz II, jesli to mialby byc podstawowy wariant z reflektorami halogenowymi i na LPG, to nawet nie zastanawialbym sie chwili i bral nowego Dustera 100 LPG.
Owszem, silnik slabszy, ale Duster jest co najmniej 100 kg lzejszy. Cena podobna, instalacja LPG od razu zamontowana i na 3-letniej gwarancji. Dodatkowa gwarancja tania. Buda obszerniejsza, akustyka podobna, komfort resorowania to przepasc, ale na korzysc Dustera.
Tylko ze auto kupuje sie tez oczami-wnetrze tez:)malzonka wsiadla kiedys do DusteraII i...podziekowala.Nie sadze by Duster mial wiecej miejsca z przodu a auto ma sluzyc dwojgu.Wylacznie.
Wreszcie zaliczka wplacona i dyskusja co lepsze to raczej inny dzial.
Interesuje mnie jak ten motor sie sprawdza i czy ktos montowal LPG.
Wnetrze na wysokosci lokci powinno byc w Dusterze 5 cm szersze, tak przynajmniej podaja katalogi. Coz, Duster jest w srodku troche spartanski, zarowno z wygladu jak i w dzialaniu, ale spojrzmy na ceny w stosunku do iksa... tylko wiesz, z tego dizajnu iksa nic wiecej w czasie jazdy nie wynika.
Jesli chcesz samochod odpowiadajacy iksowi dizajnem i nowoczesnoscia, to koncern Renault ma w polskiej ofercie Captura II. W cenie bazowego iksa dostajesz pakiet typu TCe 100 LPG z Full LEDami i 3 latami gwarancji na calosc. I o to mi chodzi - jako klient kupuje caly pakiet, bo chce zeby to w miare bezproblemowo dzialalo, i to sie sprawdza jak widze po ludziach. No bo sorry, kupic nowego iksa, zaplacic dodatkowo za instalacje LPG (raczej z tych drozszych, bo FireFly ma juz bezposredni wtrysk), machnac reka na gwarancje? Nie no, oczywiscie mozna i tak:lol: Moze wszystko sprowadza sie do sprawy podstawowej, czyli ZANIM cos kupie, odpowiem sobie na jedno proste pytanie - czy to bedzie jezdzic na benzynie czy na LPG?...
Ty masz sprawe juz zalatwiona, ale moze inni skorzystaja:redface:
Jesli zamontuje sie odpowiednia instalacje i zrobi to ktos, kto ma o tym pojecie, to moze to dzialac, a moze i nie.
Swoja droga troche to dziwne, ze Fiat nic nie oferuje z LPG, operujac w tych niskich budzetowo samochodach. Moze te silniki juz sie nie nadaja do gazu?;-)
Przy calej sympatii dla iksa, bylem z rodzicielka ogladac nowego. Konkurencji w tym segmencie jest sporo i oferta Fiata jest slaba, nawet w tym budzecie. No chyba, ze sa gdzies w Polsce dealerzy, ktorzy daja mega rabaty. Jak uwazam, ze uzywane Fiaty moga byc interesujace, tak z nowych nie kupilbym zadnego.
Chetnie poczytalbym, co sklania do zakupu nowego 500X.
500X kupiony.
Tylko ja go kupilem za 59 900.A nie za ponad 74 000 jak w cenniku.A to troche zmienia postac rzeczy.
Nawet w markach premium albo w modelach aspirujacych do klasy premium takie numery sa. Co bys powiedzial na to, ze w klasie sredniej po liftingu albo w nowej generacji znikaja dodatkowe uszczelki drzwi albo akustyczne szyby? Albo samochody prasowe do testow maja szyby akustyczne, ktorych w seryjnej produkcji nie ma nawet za doplata:lol:
To zmienia postac rzeczy, ale to rocznik 2020, jak widze. Rabat na grupe zawodowa? Finansowanie?
Mysmy dostali na aktualny rocznik oferte typu 72 czy 73 tysiace gotowka + przedluzenie gwarancji do 5-tego roku wlacznie za 5 tysiecy zl. Metalik i nie najbiedniejsza wersja, bo kiera byla w skorze. Captur z LPG kosztowalby bardzo podobnie po przeliczeniu gwarancji. Dustera z LPG/nawigacja mozna bylo wyrwac jeszcze 10 tysiecy taniej... Takze zadna laska;-)
Tak rok 2020.
Tylko wlasne negocjacje spowodowalu ta cene.
Ale...panowie;watek dotyczy silnika a nie czy zakup 500x jest oplacalny czy nie,a wpis w temacie tylko Marcela:lol:
Nie sadze by FireFly nadawaly sie do Lpg mniej niz inne wspolczesne silniki z wtryskiem bezposrednim.To ze w Polsce malo o instalacjach Lpg do tych silnikow wynika raczej z niklej sprzedazy 500X(w ub.roku ledwo 236 sztuk)i tez nienadzwyczajnej Renegate (1038).Ale w krajach gdzie tych aut jezdzi duzo Lpg jest powszechniejsze.Ot wloski Autoscout gdzie ofert sprzedazy 500x z 1.0 w gazie lub propozycja sprzedazy z inst.gazowa ok.100 sztuk.
http://www.autoscout24.pl/lst/fiat/5...-e11d402ec67e&
Renegate jest podobna ilosc.
W koncu dedykowane instalacje kilku firm nie powstaly na polski ograniczony rynek,ale i tu montuja.
www.youtube.com/watch?v=xu5JOVeTToI&t=315s
Montowalo tez GZW a to bodajze najbardziej renomowana polska firma(robi cale floty) montujaca lpg;
Instalacje gazowe - GZW
Teraz gdy FireFly pojawil sie w Tipo to pewnie i montazy przybedzie,tyle ze przy cenie od 4500zl w gore(wg.mojego info)to ilosc chetneych bedzie ograniczona.
:8O: Fajnie, jezdzimy modelem niszowym;-)
W 2020 Dacia sprzedala w Polsce prawie 13.000 nowych Dusterow... Jednym z powodow jest wlasnie wersja z fabrycznym LPG. Poza tym w tym przedziale budzetowym narod chce "duzo" samochodu.
Fiat nie ma ani LPG, ani 4x4. "Brand image" ma natomiast taki, ze jeden wlasciciel Dustera I poweidzial mi kiedys, ze zadnego Fiata nigdy by nie kupil, chocby byl nie wiadomo jaki:lol:
O to wlasnie chodzi - Dacia, doplata do fabrycznego LPG 1.000 zl, gwarancja zostaje; Fiat, 4.500+ zl za LPG, moze bedzie dzialac, jak dobrze zaloza i silnik wytrzyma. Gwarancja idzie sie gonic.