To jest widok strony w wersji do druku
-
Ja podejrzewam, że jest to opcja "TIP Start"
Myliłem się "Tip Start" to funkcja uruchamiająca silnik automatycznie, nie trzeba trzymać przekręconego kluczyka aż auto odpali. Ale to i tak pewnie nie będzie działać.
ABS Function - Engine Torque Increase może podbijać obroty ale jaki to ma związek z ABS? Z drugiej strony po nazwie spodziewał bym się zamiast ABS to ESP
-
Cytat:
Napisał
marx30
gaz jest fabryczny i wymiana danych chodzi po CAN. Na liście modułów jest coś tam coś tam SDU i właśnie na tym module ( a raczej po zakończeniu konfiguracji poprzedniego) wywala błąd połączenia i woła o adapter ale nie wiem czy to nie ogólny komunikat i adapter nic nie da).
Radio ustawiłem na "absent" więc na logikę węzeł radia powinien być pomijany i istnienie chińczyka zamiast fabrycznego nie powinno mieć znaczenia. Do tej pory licznik nie migał ale po zamianie radia nie robiłem proxy. Jak trzeba będzie podłączę na chwile fabryczne i zobaczę ale obstawiam właśnie centralkę LPG która notabene normalnie działa.
Marx30 robiłem osiowanie w aucie które ma gaz fabryczny i uwierz mi nic nie było wysyłane do centralki gazu.
U ciebie szuka radia uconnect, dlatego masz bład przy osiowaniu. Do radia potrzebujesz przejścówki niebieskiej.
Ad2. Jak ta opcja się nazywa w alfaobd, która wyłącza dzienne przy kierunkowskazie ?
Ad3. Domykanie szyb i zamykanie szyb z pilota nie będzie działać, sprawdzałem już. to są dwie funkcje : windows auto opening/close i global windows down, obie aktywowałem i niestety nie działa - w historii rozkazów widzę że body otrzymuje polecenie zamknięcia szyb ale tego nie robi.
-
Sabath 21 -ABS- tak to nazwali ale może chodzi tu o to że centrala ABS/ESP zarządza tą funkcją.
JTN odnośnie osiowania zobaczę - pobawię się jeszcze.
Funkcja wyłączania tych dziennych to DRL dropdown (lub podobnie). Nie wiem czy warta załączania bo kierunki są dobrze widoczne no ale można.
Nawet nie chodziło mi o domykanie z pilota (choć też by się przyadało) ale o to że szybę pasażera żeby domknąć to trzeba trzymać przycisk cały czas. Po stronie kierowcy wystarczy tylko dłuższą chwilę.
-
Cytat:
Napisał
marx30
ale o to że szybę pasażera żeby domknąć to trzeba trzymać przycisk cały czas
To też nie działało, pomimo aktywowania dwóch funkcji jw. pisałem, ale spróbuj może u ciebie akurat zadziała.
-
JTN mialeś rację, modułem na którym wieszało się Proxy było radio. Adaptera wprawdzie nie mam ale do ELM-a jakieś 10 lat temu dopiąłem przełącznik przełączający piny (w mito moduły też były na różnych konfiguracjach pinów). Dziś tylko przelutowałem pod adapter namber faif. Proxy poszło dalej zgłosiło że radia nie ma ale doszło do końca i licznik nie miga. Wszystko byłoby cacy ale zacząłem się bawić "neutral sensor"i GSI i teraz wywala checka że nie zgadza się sygnał luzu i pierwszego biegu mimo zrobionej procedury "uczenia luzu" ecu silnika. Mam więc do Was prośbę: jaką macie wartość dla" neutral sensor " w body compie- enabled czy disabled oraz GSI type? Coś się podupcyło i nie mogę zmienić "GSI type" ani też zrobić disabled dla opcji "Gear Shift Indicator". Coś czuje że to ma związek z tym czujnikiem luzu.
-
Udało mi się w wersji tipotipo włączyc DRL menu między zegarami. Dziękuję JacktheNight. Zauważyłem coś jeszcze, body computer ma inny kod iso niż reszta, wytłumaczy mi ktoś czemu tak mam.
2019-07-22 15:30:47
Fiat Tipo 2015 1.4 16V
Body Computer Marelli (356)
--------------------------------------------------------------
Kod ISO: 00 00 60 3A 16
Kod VIN: ZFA35600006H37050
Nr seryjny ECU: TD8571907006RW0
Numer rysunku FIAT: 52083054
Numer sprzętu: 0356L0EU611
Wersja sprzętu: 06
Numer oprogr.: 28576074
Wersja oprogr.: 2805
Numer homologacji: 0777
Czas działania (EEPROM): 81430
Czas działania: 81439
UWAGA: Niezgodny kod ISO wybranego systemu!
(Multiecuscan 3.9R1)
2019-07-22 15:23:45
Fiat Tipo 2015 1.4 16V
Bosch Motronic Me17.3.0 CF6/EOBD Injection (1.4 16V)
--------------------------------------------------------------
Kod ISO: 00 01 50 0C 14
Kod VIN: ZFA35600006H37050
Numer rysunku FIAT: 55268853
Numer sprzętu: 0261S12801
Wersja sprzętu: 00
Numer oprogr.: 10SW012318
Wersja oprogr.: 0101
Numer homologacji: 1730P1
Czas działania (EEPROM): 45765
Czas działania: 45764
-
Kup najnowszego MES, to zapewne niezgodności ISO nie będzie.
-
Apropo najnowszego MES-a to wersja 4.4 od 8 marca ciągle wisi :) zaraz minie 5 miesięcy bez aktualizacji, jeszcze chyba tak nie było w historii MES-a, zawsze co 2 góra 3 miesiące była kolejna aktualizacja, a teraz chyba zasneli :)
A czekam na wersje 4.5 bardzo :)
-
Też jetem zdziwiony . Na forum też szału nie ma .
-
Panowie, wyjaśnijcie mi proszę, czy AlfaOBD + Viaken STN1170 ELM327 v3 da radę włączyć menu DRL i można wykonać osiowanie? Z pierwszego postu Jacka wynika że AlfaOBD nie daje rady (lub wtedy nie dawała), a w wątku o diagnostyce kjk pisze że daje radę. To jak to teraz wygląda?
Druga sprawa to czy aby skorzystać z AlfaOBD na Androidzie to telefon musi obsługiwać OTG, bo w opisie aplikacji nie znalazłem wzmianki na ten temat?
-
Cytat:
Napisał
wolf07
Panowie, wyjaśnijcie mi proszę, czy AlfaOBD + Viaken STN1170 ELM327 v3 da radę włączyć menu DRL i można wykonać osiowanie? Z pierwszego postu Jacka wynika że AlfaOBD nie daje rady (lub wtedy nie dawała), a w wątku o diagnostyce kjk pisze że daje radę. To jak to teraz wygląda?
Druga sprawa to czy aby skorzystać z AlfaOBD na Androidzie to telefon musi obsługiwać OTG, bo w opisie aplikacji nie znalazłem wzmianki na ten temat?
U mnie nie dało rady zrobic osiowania, najnowsza wersja z lipca
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
wolf07
Stare wersje AlfaOBD miały problem z osiowaniem. W nowszych to poprawili. U mnie poszło bez problemu, tak jak pisałem w stosownym czasie.
Tak, telefon musi obsługiwać OTG USB, ale teraz chyba większość to ma?
Cytat:
Napisał
Celnik
U mnie nie dało rady zrobic osiowania, najnowsza wersja z lipca
A co konkretnie się wykrzaczyło?
-
Cytat:
Napisał
kjk
Stare wersje AlfaOBD miały problem z osiowaniem. W nowszych to poprawili. U mnie poszło bez problemu, tak jak pisałem w stosownym czasie.
Tak, telefon musi obsługiwać OTG USB, ale teraz chyba większość to ma?
A co konkretnie się wykrzaczyło?
Coś takiego wyskoczylo... udalo mi sie włączyć drl dropout ale juz nez osiowania i menu od dziennych tez nie ma . Miga licznik.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...72be56f757.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b1c8a67d3b.jpg
-
Cytat:
Napisał
Celnik
Próbowałeś odczytać/skasować błędy z problematycznych modułów?
-
Tak. Ale jeden pozostawał, tylko teraz nie pamietam jaki... jutro bede mógł sprawdzić. To dam znać.
-
Cytat:
Napisał
Celnik
Tak. Ale jeden pozostawał, tylko teraz nie pamietam jaki... jutro bede mógł sprawdzić. To dam znać.
To może być przyczyna, ale męcz JackaTheNight - on chyba przerobił najwięcej dziwnych przypadków.
-
Celnik a jakie masz radio 3" czy 5" ?
I ten błąd się pojawił jak włączyłeś DRL DropOut ?
Oraz ile bajtów ma twoje proxi ? bo aby radio przyjęło osiowanie to proxi musi mieć min. 164 bajty.
A jeszcze teraz zauważyłem że body ci wywaliło błąd, jakie opcje aktywowałeś że się ten błąd pojawił .
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Celnik a jakie masz radio 3" czy 5" ?
I ten błąd się pojawił jak włączyłeś DRL DropOut ?
Oraz ile bajtów ma twoje proxi ? bo aby radio przyjęło osiowanie to proxi musi mieć min. 164 bajty.
A jeszcze teraz zauważyłem że body ci wywaliło błąd, jakie opcje aktywowałeś że się ten błąd pojawił .
Mam 5 cali. A z tymi opcjami to rzeczywiście trochę poszalałem przy pierwszym uruchomieniu... ale potem chyba wszystko cofnąlem . Chyba... [emoji848]
Bajty nie wiem jak w Alfie sprawdzić...
-
Ale rozumiem że wcześniej ci osiowanie wychodziło poprawnie, jeśli tak to ilość bajtów masz poprawną- alfą nie sprawdzisz, tylko MES-em.
Pewnie jednak jakieś opcji nie cofnąłeś, dlatego błąd. Musisz dokładnie sprawdzić co aktywowałeś, w AlfieOBD zapisywany jest dziennik, w którym widać jaką opcję zmieniałeś - co ułatwi ci w tym aby wrócić z opcjami do wartości fabrycznych.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Ale rozumiem że wcześniej ci osiowanie wychodziło poprawnie, jeśli tak to ilość bajtów masz poprawną- alfą nie sprawdzisz, tylko MES-em.
Pewnie jednak jakieś opcji nie cofnąłeś, dlatego błąd. Musisz dokładnie sprawdzić co aktywowałeś, w AlfieOBD zapisywany jest dziennik, w którym widać jaką opcję zmieniałeś - co ułatwi ci w tym aby wrócić z opcjami do wartości fabrycznych.
Teoretycznie wszystko wróciłem. Został tylko dropout i menu drl . Sa takie błędy teraz. Jeszcze mi padl laptop w trakcie i wywala blad wspomagania teraz. Jutro go skasuje bo juz dzis przed pracą nie dam rady. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...239a615246.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...403ad9d04b.jpg