To jest widok strony w wersji do druku
-
W końcu to segment B więc na pewno przestrzeni nie będzie sporo
Ale myślę że na dwu tygodniowy wyjazd 2+2 wystarczy tylko trzeba rozsądnie się spakować.
Prawda jest taka że auto głównie jeździ dom praca zakupy i tylko kilka razy w roku zapakowany po dach.
Poza tym 500l nie przypadł mi do gustu.
-
Ja nim byłem w 2017r w Hiszpanii. Prawie 5tys km w zestawie 2+2 (a dzieciaki już spore, ponad 150cm wzrostu). Z boxem na dachu dał radę. Tylko tankowanie co 400km wkurza niemiłosiernie...
-
Cytat:
Napisał
vonski
Ja nim byłem w 2017r w Hiszpanii. Prawie 5tys km w zestawie 2+2 (a dzieciaki już spore, ponad 150cm wzrostu). Z boxem na dachu dał radę. Tylko tankowanie co 400km wkurza niemiłosiernie...
Silnik 1.4 multiair?
-
Mnie też 500L nie przypadł ,a co do 500X mam swoje zdanie co do rodzinności .Nie liczę boxa na dachu ,bo to dodatek ,tak samo można przyczepkę zaczepić itd . Bagażnik jest nieduży ,a wyciągać koło zapasowe aby włożyć bagaże jest dla mnie bezcelowe. Każdy ma swoje zdanie i ok .
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Bagażnik jest nieduży ,a wyciągać koło zapasowe aby włożyć bagaże jest dla mnie bezcelowe.
Zapomniałeś o jednym, standardowo to auto nie miało i nie ma koła zapasowego. Z zestawem naprawczym pojemność bagażnika to 350l, czyli nie tak źle, z kołem 270l. Ktoś kto to auto kupuje jest raczej tego świadomym. Dokładając opcjonalne koło dojazdowe liczyłem się z tym, że pojemność bagażnika będzie wówczas mniejsza o 5l od tego co mam w GP. Jak do tej pory koła wyciągać nie musiałem. Drobnicę zawsze wrzucam pod płytę, a wolnego miejsca jeszcze coś tam jest.
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Nie liczę boxa na dachu ,bo to dodatek
Na dach jeszcze nie miałem okazji nic wrzucić, nawet łap do belek nie dokupiłem. Jeżeli mam przewieźć rowery, to ładuję je na GP, a pinceta ma fajrant.
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Każdy ma swoje zdanie i ok .
Tu nie chodzi tylko o zdanie, a o potrzeby ;-) W moim przypadku np. zastępcze Tipo sedan było za długie.
Swoją drogą nigdy nie twierdziłem, że to rodzinne auto, rodzinne to było 126P :smile:
-
Cytat:
Napisał
seboastian
Silnik 1.4 multiair?
Tak.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Podkreślałem, że piszę o fizycznych czujnikach. Jeżeli są, to resetu z menu nie ma, a na zegarach pokazuje ciśnienie w każdym kole:!:
Czujników fizycznie w naszych nie ma, więc nie resetujesz czujników, a nastawy autoadaptacyjne zebrane przez ESP:!:
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
U mnie nic takiego nie zauważam, wchodzą miodzio, nie mam powodów do narzekania w tej kwestii.
Jeżeli komuś jednak coś nie teges włazi, to proponuje pobawić się regulacją linek. W GP miałem po pewnym czasie przypadek, że 5 raz właziła za pierwszym razem, raz nie chciała. Po przesunięciu regulacji o jeden "ząbek" problem ustąpił.
Może być jeszcze jeden problem. ASO nie wymieniło płynu w wysprzęgliku.
Poprawiłem pracę lewarka . Odpiąłem ładny guziczek 500 na lewarku i rozwinąłem mieszek ,pokazał się element takiego jakby jabłka na końcu lewarka ,popryskałem obficie białym smarem w sprayu ,bo słuchawe to było i teraz dźwignia lepiej działa .
-
Co do silnika 1,6 e-torq bo taki mam to nie jeździ się nim tak źle .Faktycznie szału nie ma ale nie można powiedzieć ze to auto nie chce jechać.Decydując się na zakup 1,6 bardziej przekonywało mnie to ze jest to jednostka już sprawdzona i poza wymianą oleju to powinna długo służyć .Faktycznie nie jest zbyt oszczędne ,ale średnie spalanie od początku to 8,4 l/100 km.Trasa spokojna to można nawet zejść do 6,5 l ( poniżej mi się nie udało ) a w mieście wiadomo 10-11l
Poza tym auto bardzo fajne ładne jest dobrze wyposażone i cieszy oko przechodniów ale najważniejsze że mnie się podoba i ja mam przyjemność z jazdy. Teraz są upały ale kupując auto warto zwrócić uwagę na pakiet zimowy ( podgrzewana kierownica i przednia szyba) świetna sprawa,wart tych pieniędzy.
-
Cytat:
Napisał
AUT 26
Teraz są upały ale kupując auto warto zwrócić uwagę na pakiet zimowy ( podgrzewana kierownica i przednia szyba) świetna sprawa,wart tych pieniędzy.
Po FL nie ma podgrzewanej kierownicy.
-
Jakie 500X wybrać?
Pomogliście w 2009 jak kupowałam Bravo, więc mam nadzieję że pomożecie również teraz :)
Jeżdżę Bravo 1.9 jtd 120KM dynamic plus i jestem zakochana w mojej w Biedronce, ale muszę kupić coś nowego.
Wizualnie wygrywa Toyota CHR, ale nie za te pieniądze. Padło więc na 500X.
Poczytałam wczoraj trochę forum odnośnie Waszych wypowiedzi na temat 500X i prosiłabym o wskazówki zarówno przy wyborze silnika jak i wyposażenia. Jeżdżę dynamicznie i moja Bravka w mieście pali mi 8-9 litrów, przy eco drivingu w trasie zejdę do 6 z hakiem, ale nie jeżdżę oszczędnie i nie będę jeździć patrząc na spalanie chwilowe :tongue auto musi mi dać komfort i pewność przy wyprzedzaniu, przynajmniej taki jak mam teraz.
Oczywiście dylemat diesel czy benzyna. Aktualnie robię 15 - 20 tys rocznie, więc nie wiem czy diesel ma sens. Natomiast przy benzynie boję się mułowatości i ogromnego spalania :roll:
Proszę o pomoc, rady i podzielnie się Waszym doświadczeniem.
-
Witam moje poprzednie auto to też Fiat Bravo 1,6 105KM ale od czerwca tego roku posiadam Fiat 500X 1,0 120KM i powiem ci że na razie odpukać śmiga fajnie silnik się zbiera miła fajna jazda ja wziąłem z takim silnikiem 1,0 bo akurat taki m ieli na wyprzedaży też się wahałem pomiędzy tipo a 500x ale wybór padł na 500x.