To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
PUNTO1.4
Ale różnica pomiędzy 95 a 98 to około 40 gr. na litrze. Na 10 litrach a masz 4 zł różnicy a na 30 litrach już 12 zł. To różnica około 2,5 L.
Kiedyś jechałem trasę 250 km na benzynie 98 i fakt spalił mniej ale jakieś 0.5 do 0.8 L na 100 kilometrów.
Więc na trasę raczej 98 na miasto już 95. Moje zdanie.
A czy takie ciągłe zmiany rodzaju benzyny wpływają w jakiś*sposób na silnik? Są na to jakieś*rzetelne badania?
Niby to niewielka różnica bo 95 a 98 to mało, ale interesuje mnie aspekt techniczny.
I nie mam tu na myśli badań takich, że "ojciec tak zalewał w Lancerze z 87' i wszystko było ok"
Cytat:
Napisał
DamianoZaw
Ja jeżdżę 1.4 95KM co prawda sedanem, ale jak dla mnie te 120-130km/h jeszcze można jechać i nie jest za głośno.
No tak, można tak jechać i tragedii nie ma i nic się nie dzieje. Ale czy myśląc "przyszłościowo" jest to wskazane? Może trochę przesadzam i obchodzę się jak z jajkiem, ale starą zasadą*jest, że małe silniki nie lubią długiej jazdy na wysokich obrotach. Do jeżdżenia w trasie ze stałą*prędkością ~140 km/h nie kupuje się silniczka 1.4 tylko coś powyżej 2.0 a najlepiej i więcej. Tak mówi stara szkoła.
I może jest to tylko moje subiektywne odczucie, ale mam właśnie wrażenie że do 110 km/h w Tipo 95KM jest ok, a później zaczyna się odczuwać jakby ten silnik się męczył i wyraźnie mu brakuje mocy. Dlatego jeśli nie mam potrzeby i się nie spieszę, to najczęściej trzymam się*jednak tych 110-120. Ale tak jak mówię - zdarza mi się*jechać i 140 i nic złego się nie dzieje (żebyś*mnie źle nie zrozumiał @energyypl)
-
Cytat:
Napisał
kammar
a później zaczyna się odczuwać jakby ten silnik się męczył i wyraźnie mu brakuje mocy.
sęk w tym, że wraz z obrotami moc generowana przez silnik wzrasta, aż do osiągnięcia maksymalnej mocy przy x obr/min, w wolnossącym jest to przyrost mocy prawie liniowy
https://www.automobile-catalog.com/c..._4_16v_95.html
-
[QUOTE=kammar;361128]A czy takie ciągłe zmiany rodzaju benzyny wpływają w jakiś*sposób na silnik? Są na to jakieś*rzetelne badania?
Niby to niewielka różnica bo 95 a 98 to mało, ale interesuje mnie aspekt techniczny.
I nie mam tu na myśli badań takich, że "ojciec tak zalewał w Lancerze z 87' i wszystko było ok"
Napewno ma to jakieś znaczenie, ale również pomiędzy stacjami benzynowymi jest różnica w jakości paliwa. Chyba, że tankuje się na Orlenie BP Statoil lub Lotosie i to zazwyczaj na tej samej.
-
I może jest to tylko moje subiektywne odczucie, ale mam właśnie wrażenie że do 110 km/h w Tipo 95KM jest ok, a później zaczyna się odczuwać jakby ten silnik się męczył i wyraźnie mu brakuje mocy.
Kammar
Ja mam odmienne odczucia. Mi brakuje mocy przy zmianie prędkości czyli zwalnianie i przyspieszanie w przedziale 80 do 120 km/ h. Jak już się bujnie to do tych 110, 120 to później jeszcze delikatnie czuć, że przyspiesza nawet do tych 160 km/ h. To moje odczucia.
-
ten kto poleca 98 do silnika z takim stopniem sprezania (+ inne parametry jak wyprzedzenie zaplonu itp) jak w tipo niech troche poczyta innych rzeczy niz marketingowy bełkot. Boszsze że też ludzie łykają te bzdety. Samozaplon w zachowawczym 1.4 ktore nawet 100 KM nie ma, mega "cywilny" rozrzad a silnik na ogol uzywany na tej 98 pewnie w zakresie ok 3 tys obr. gdy produkuje moze z 50 koni. Sens po ch..ju. No chyba że są już egzemplarze z wypalonym tłokiem bo producent z oszczędności usunął knock sensor ale nie słyszałem.
-
Jeżeli chce się mieć bezproblemowe przyśpieszanie z 80km/h na 6 biegu, to jednak trzeba brać T-Jeta. Przy tej prędkości ma już 2 tyś obr i nawet pod górkę ciągnie bez protestów.
-
Albo trzymać minimum 4k obrotów, żeby wolnossak był dynamiczny, kosztem sporego spalania
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
kartonik
Jeżeli chce się mieć bezproblemowe przyśpieszanie z 80km/h na 6 biegu, to jednak trzeba brać T-Jeta. Przy tej prędkości ma już 2 tyś obr i nawet pod górkę ciągnie bez protestów.
Kto tak jezdzi? Jak nie chce sie redukowac biegow kupic mozna automat.
Widze ze w tym temacie motoryzacja jest odkrywana na nowo ;)
-
Ja mam zapięty 6 bieg przy 80 [emoji2960]
I nie widzę potrzeby redukować przy tej prędkości, bo turbina robi robotę
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
marx30
ten kto poleca 98 do silnika z takim stopniem sprezania (+ inne parametry jak wyprzedzenie zaplonu itp) jak w tipo niech troche poczyta innych rzeczy niz marketingowy bełkot. Boszsze że też ludzie łykają te bzdety. Samozaplon w zachowawczym 1.4 ktore nawet 100 KM nie ma, mega "cywilny" rozrzad a silnik na ogol uzywany na tej 98 pewnie w zakresie ok 3 tys obr. gdy produkuje moze z 50 koni. Sens po ch..ju. No chyba że są już egzemplarze z wypalonym tłokiem bo producent z oszczędności usunął knock sensor ale nie słyszałem.
eeeee tam pierdolisz koleś ! haha Ja np.żadnego bełkotu marketingowego nie słucham , i nie poddaję się reklamom , owszem czytam tam i uwdzie na ten temat ,i wyciągam wnioski i stosuje to w praktyce ,a nie jak inni filozofuję , bo wygląda na to że w ogóle nie jeździłeś w swoim T-jetem na tej benie ? :lol: , i akurat ta 98 VERVA mi się sprawdza ! jak wcześniej pisałem . I jeśli chcesz śmigać na tej wspaniałej 95 to Twój problem hehe a nie mój ,bo ja zawsze przekładam jakość nad cenę ,a to prędzej czy później odbije się na sprawności silnika i jego elementach składowych .Także Twoja strata a moje korzyści ! :yahoo::yahoo::yahoo:haha No to tera będzie haha
-
Jakies adhd masz albo podniecaja cie te emotikony... ale wracajac do tematu ,skad wiesz czy lejesz 98 verve? Moze jest 95 zalane w zbiornik i łowią pelikanów. Ile zaoszczedziles kasy , jakie splanie spod dystrybutora masz?
-
Wiadomo wiecej mocy wiecej frajdy ale stapajac po ziemi kurcze do 50k ciezko wyrwac tipo z t jetem.... A co do lpg w 95 km kode spowodowane jest to tym ze jest zdecydowanie wiecej takich tipkow
-
Cytat:
Napisał
mardas
,bo ja zawsze przekładam jakość nad cenę ,a to prędzej czy później odbije się na sprawności silnika i jego elementach składowych
praktyku umiejacy wyciagac wnioski, te teksty wyczytales w poradniku dla akwizytorów czy gdzie indziej? Sprawnosc silnika, elementu skladowe, masło maślane. poza efektem placebo masz jakies dane? Zeby silnik mogl wykorzystac te 98 oktan musi miec inna kostrukcje wlasnie pozniejszy zaplon stopien kompresji itp.A tu? Ten niewysilony zabytek nie doszedlby do granic spalania stukowego nawet na 87-tce ale można lać nawet 100 oktan takie samo strzelanie z armaty do wróbla, kto bogatemu zabroni. Chcesz wykorzystac splanuj glowice, zmien walki, przestaw czujnik walu itp. Moze dojdziesz do 105 koni i lanie 98 bedzie mialo sens. Ale o czym ja gadam... A serio do benzyn typu verva itp przekonuje mnie jedynie to że lepiej myją.
-
Cytat:
Napisał
energyypl
Wiadomo wiecej mocy wiecej frajdy ale stapajac po ziemi kurcze do 50k ciezko wyrwac tipo z t jetem.... A co do lpg w 95 km kode spowodowane jest to tym ze jest zdecydowanie wiecej takich tipkow
Są ulepy tak pomalowane żeby dziecko zauważyło inny odcień elementów po malowaniu.
-
Cytat:
Napisał
marx30
A serio do benzyn typu verva itp przekonuje mnie jedynie to że lepiej myją.
Również zgadzam się z tym zdaniem. Mam taką samą opinię, dla tego leję 98 do pandy bo jest z gazem. W Tipolewie leje 95 jak fabryka kazała.
Natomiast wracając do tematu odczuć - po 25k km jestem zadowolony. W aucie siedzi się fajnie, do miasta jest bardzo dobry, a ja jeżdżę najwięcej po mieście. Na trasie jak się bujnie (a trzeba na to chwilę zaczekać) to już idzie, i prędkości rzędu 160km/h da się utrzymać. Wyciszenie jak dla mnie jest ok do ok. 120-140km/h ale autostradami rzadko jeżdżę, więc jest ogólnie spoko:) przeszkadza brak kontrolki od płynu spryskiwaczy, oraz tzw. dziura między1 a 2biegiem jak się auto rozpędza powoli.
Podsumowując jednym zdaniem - do miasta auto super, poza miasto też jest spoko, na trasie to już jazda bez szaleństw:)
pozdrawiam
-
ksys fabryka w instrukcji (strona 4) każe lać paliwo minimum 95 oktanów, więc 98 też jest dopuszczone ;-)
-
Cytat:
Napisał
Szary83
ksys fabryka w instrukcji (strona 4) każe lać paliwo minimum 95 oktanów, więc 98 też jest dopuszczone ;-)
Bogatemu nikt nie zabroni, jeden woli uzupelniac skarbiec koncernowi paliwowemu a drugi np ja , lejac 95 za reszte gotowki uzupelniam skarbiec destylarni whisky ;)
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Bogatemu nikt nie zabroni, jeden woli uzupelniac skarbiec koncernowi paliwowemu a drugi np ja , lejac 95 za reszte gotowki uzupelniam skarbiec destylarni whisky ;)
dlatego ja leję eLPeGie :D i od czasu do czasu 95 :D
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Lub tez destylarni rumu. Polecam pomarańczowego 100 miesięcznego Dictadora ;-)
-
Cytat:
Napisał
marx30
Lub tez destylarni rumu. Polecam pomarańczowego 100 miesięcznego Dictadora
Jestem zainteresowany. Rozwiń temat, bo słabo łapię.......:lol: