To jest widok strony w wersji do druku
-
1 załącznik(i)
Mam pytanie czy korek spustowy oleju w Fiacie tipo 1.4 95 km ma jakąś uszczelkę? Czy na gwint daje się jakiś uszczelniacz? Bo z tego co widzę to na gwincie była jakaś czarna struktura. Nie mam pojęcia czy to tylko wkręcić i nie będzie przeciekał olej, czy użyć jakiegoś uszczelniacza?
Korek wygląda tak, tylko, że oryginalnie jest prawie cały czarny, tylko na wkręconym gwincie srebrny.
Załącznik 38469
-
Gwint stożkowy, czyli uszczelnienie jest na samym gwincie po odpowiednim dokręceniu.
-
Czyli tylko wkręcam ten stary korek i ma trzymać sam z siebie?
-
Cytat:
Napisał
cenzura
Zgadza się.
-
Cytat:
Napisał
cenzura
Tylko nie przesadź z mocą dokręcania bo stożek działa jak klin wiec żeby Ci miska nie pękła.
-
Moment dokręcania tej śruby stozkowej to 40 - 50 Nm
-
Dzień dobry panowie i panie.
Właśnie zakupiłem nowego fiata Tipo.
W moim przypadku 1 wymiana oleju będzie przy 1000 km + wymiana korka z magnesem.
Zleje olej i wyślę zdjęcia czy coś tam ciekawego znajdę.
Do usłyszenia za ok. 10 dni :)
-
Nie mogę doczekać się już zdjęcia korka z magnesem :-)
-
na mam 13tys km i za kilak dni jadę na ferie do Sopotu.
Po powrocie pewnie bwdzie z jakies 14500km. Pojadę na pierwszy przegląd... i tez jestem ciekaw co będize na magnesie. mam nadzieję ze nie połowa panewek :) :)
-
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
A masz taki korek?
W 1.4tjet korek w misie olejowej jest bez magnesu, magnes jest w korku spustowym oleju skrzyni biegów.
-
Wiem, ze w silnikach 1.4 nie ma takiego korka w oryginalnym montazu, stad moje pytanie ;)
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Nie mogę doczekać się już zdjęcia korka z magnesem :-)
Proszzzzzz.... https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...644f1613de.jpg
Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
Szary83
Proszzzzzz....
Hahaha, a teraz chciałbym zobaczyć jak ktoś tym zatyka miskę :-D
Sam chciałem trochę wyczekać i zrobić foto korka od szampana z neodymem włożonym do środka :-) ale mnie uprzedziles :-)
-
1. Fabryczne honowanie cylindrów
2. Warstwa adaptacyjna panewek
3. Pozostałości po obróbce mechanicznej pozostałych elementów
4. Itd..
To wszystko przy docieraniu trafia do oleju i cały czas krąży - filtr wyłapuje większość, ale nie wszystko. Tak, tak. Nowoczesne silniki także się docierają. Nie jest to takie intensywne jak w starych konstrukcjach, ale nadal ten proces występuje.
A dlaczego producent nie zaleca wymiany po 1000, 2000 czy 5000 km? Po pierwsze źle to wygląda w papierach. Panie, w Skodzie nie trzeba, a w Fiacie tak? Druga sprawa to same oczekiwania klientów, czyli małe koszty międzyprzeglądowe. Trzecia sprawa to zyski serwisów. Po co to ma jeździć 500 tys. km? Zdechnie przy 200 tysiącach, w międzyczasie zarobi się na naprawach, oleju (bo źle ułożony silnik zawsze żre go więcej od właściwie dotartego) ni i w końcu typ przyjdzie po nowe auto.
I tak biznes się kręci.
-
Przynajmniej ja nie kwestionuje wymiany oleju po 1-3kkm tylko bajki wypisywane przy okazji.
https://youtu.be/nMUFT-ow7tI
-
No akurat honowanie jest robione po to aby takie zostało anie się wytarło przy docieraniu.
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Od Profesora gorąco polecam wymianę żarówek [emoji23]
Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka
-
no ale teraz tak poważnie;
po zakupie tipotoka ( maj 2020 ) myslalem nad wymianą oleju ale dałem sobie spokoj - szybko to przelecialo, nie bylo okazji, blebleble... jest w tech chwili 13tys km.
Za kilka dni jedziemy na ferie i do 16.01 pewnie machnę z 1500km.
Potem umawiam się na pierwszy przegląd.
W miedzyczasie robilem parę razy dolewki oleju - w tym celu kupilem motula. Zuzycie ok 0,1l/1000km.
Poważnie uważacie że fakt braku wymiany oleju po tych pierwszych 2-5tys km negatywnie wplynie na kondycję silnika w przyszlosci?
-
Nic mu nie będzie, tylko zmieniaj olej nie rzadziej niż co 15000km/1rok i będzie git.