To jest widok strony w wersji do druku
-
Twojej osoby nie ma co brac pod uwage, jestes jakims ewenementem, jak i egzemplarz ktory posiadasz. Te auta sa niedopracowane, mają sporo wad ale bez przesady, są jakies granice. Podobnie jak paru innych delikwentow z forum tylko w drugą strone. Nawet jak auto by się komoletnie rozleciało, to złozyliby po cichu w garażu i jezdziliby dalej zachwycając się wspaniałoscią swojego egzemplarza.
Ja osobiscie jezdzac roznymi autami od nowosci, mialem troche inne oczekiwania co do Tipo ale juz po roku ochłonąłem i widze po prostu co kupiłem. Zaraz bedzie po gwarancji i wtedy sie zacznie stresik. Szkoda, ze tak to wyglada ale teraz to juz pozostaje rozwazyc rozszerzona gwarancje aby jeszcze bardzoej nie wpierdolic sie w ewentualne koszta, bo to się zonwu kłóci z sensem zakupu nowego auta.
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Teraz jeszcze Ja do odstrzału
Dopóki narzekasz na swój egzemplarz i na jakość tego modelu przez pryzmat swojego egzemplarza i nie krytykujesz stylu życia innych narzucając swój jako jedyny słuszny powołując się na wyimaginowane auta i przygody - to nie ma powodu do eliminacji :-)
Rozumiem Twoje rozczarowanie, wszyscy znają powiedzenie o niezadowolonym kliencie, wiec rób swoje, Twoje prawo...
-
Tam powiedziałem też trochę dobrego o tym aucie. Nie róbcie ze mnie takiego czarnego charakteru ;)
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Tam powiedziałem też trochę dobrego o tym aucie. Nie róbcie ze mnie takiego czarnego charakteru ;)
Dlatego Cię nie wywalił admin [emoji12]
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Co sądzicie o amortyzatorach koni fsd w tipo? Przed kupnem jeździłem sedanem i fajnie wybierał progi zwalniające i nierówne przejazdy kolejowe, po odbiorze sw zdziwiłem się że zawieszenie jest o wiele twardsze, trochę mnie to zawiodło. Wczoraj jechałem drogą brukową, bardzo nierówną i zawieszenie miękko, bardzo dobrze tłumiło. Ciekaw jestem czy też macie takie odczucia
-
Cytat:
Napisał
szutawaldemar
Co sądzicie o amortyzatorach koni fsd w tipo? Przed kupnem jeździłem sedanem i fajnie wybierał progi zwalniające i nierówne przejazdy kolejowe, po odbiorze sw zdziwiłem się że zawieszenie jest o wiele twardsze, trochę mnie to zawiodło. Wczoraj jechałem drogą brukową, bardzo nierówną i zawieszenie miękko, bardzo dobrze tłumiło. Ciekaw jestem czy też macie takie odczucia
Innym tipkiem nie jezdziłem ale jak chodzi o Fiaty to mam porównanie mojego do Sedici z przebiegiem 90kkm (więc chyba amory jeszcze dobre) i tam jest bardzo twardo ale on niby wzmocnione zawieszenie ma (efekt taki, że troche mnie na wymioty w nim zbiera jak po górach jezdzimy i nierównościach, żonę w sumie też). Generalnie Tipo ma super miękkie zawieszenie, chyba tylko Mercedesem "beczką" się przyjemniej po nierównościach jezdziło ale teraz już takich aut nie robią przez normy spalania (zbijanie wagi).
-
Czyli jednak jest roznica. Dlatego mnie dziwi jak ktos pisze ze niestabilny itp. Nic takiego nie zauwazylem. Zawieszenie uwazam za miekkie ale auto wcale nie kladzie sie w zakretach ani nie ma zadnych problemow z utrzymaniem kierunku. Po latach z twardym zawiasem mi bardzo pasi. Nie jest to mistrz szybkich manewrów masa i wysokie gumiaki tez robia swoje i oczywiscie najlepiej jakby bylo 2 w jednym (tzn aktywne) ale jest ok.
-
Moje odczucia są takie, że w zakrętach samochód się pewnie prowadzi, nierówności bruku dobrze amortyzuje. Pod tym względem jest lepeij niż było w BravoII. Natomiast jeżeli jadę po drobnych nierównościach np. spękanym asfalcie, to zawieszenie sobie z tym nie radzi i dość mocno przenoszą się wibracje od kół na wnętrze samochodu i koło kierownicy. Przejeżdżając przez nierówne przejazdy kolejowe słychać to i czuć dość wyraźnie zwłaszcza na tylnej osi. 10 letnia OctaviaII z przebiegiem 300 tyś. km robi to subtelniej od Tipo.
-
Moje spostrzeżenia jeszcze na jazdach testowych (i pisałem o tym na samym początku przygody z Tipo) były takie, że SW i HB są twardsze niż Sedan. Czy ktoś kto ma dostęp do bazy danych części może potwierdzić?
-
Ktos wklejal zdjecie amorow z sedana i byly sachsy. U mnie cofapy z tym "fsd by koni".
-
Cofapy? Jeśli są fsd od Koni to by tłumaczyło czemu na stacji diagnostycznej po pół roku jazdy auto miało od 50-60% sprawności amorów.
-
że tak szybko się zużywają?
-
Nie, stacja nie potrafi zbadać rzetelnie tego rodzaju amorów...
-
Tak jest. Co najwyżej na zwykłej mogą zauważyć różnice pomiędzy pamarami.
-
Zasada dzialania mowi ze przy wysokich czestotliwosciach drgań siła tłumienia jest słaba. Przy niskich jest wysoka. To by tlumaczyło dlaczego auto nie kładzie się w zakręcie tak jakby można się tego spodziewać odczuwając jego miękką pracę na drobnych dziurach. To by tez tlumaczylo niezdolnosc do zbadania na skp - te maszynki raczej trzęsą autem z dużą częstotliwością.
-
1 załącznik(i)
Załącznik 33547
Takie coś dziś spotkałem. Takie SW zrobić :D Ktoś wie co to za opony?
-
Komuś chyba nie starczyło na wersję Scout.
-
Tam są opony A/T I jest sporo wyższa niż scout. Nie wiem czy na zdjęciu widać sprężynę. Bo tam sprężyny i amortyzatory to obok fabrycznego zestawu to nie stały. Trochę tam zainwestował. :D
-
Poradzi ktoś dlaczego jak wipisuj swój vin w epera to wychodzi że nie znaleziono ? Wpisuję z ZFA i ciągiem bez spacji ...
-
Witam wszystkich ;)
Zdecydowałem się na zakup nowego Tipo HB 1.4 T-jet Longue i mam do Was 2 pytania:
-czy warto kupić ten samochód? (jeszcze mogę zmienić decyzję)
-znacie dealera u którego można wynegocjować sensowny rabat? w Radomiu zaoferowali mi 500zl...
Decyzję kredytową już mam, więc chciałbym jak najszybciej zamówić samochód :)