To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Zbir
Najlepiej sprawdzić czy błędy są w blokadzie czy w stacyjce i tam szukać przyczyny.
Jeżeli wkładasz kluczyk i słyszysz działanie odblokowywania kierownicy tzn. że kluczyk został rozpoznany.
Jak nie będzie potwierdzenia prawidłowego odblokowania to nie będzie zezwolenia na przekręcenie kluczyka.
Dokładnie tak powinno być jeśli chodzi o samo rozpoznawanie kluczyka.... jeśli nawet rozpozna a układ blokady stacyjki nie odrygluje kluczyka to również wina po stronie stacyjki ... podobnie włączanie zapłonu i rozruchu ... ale o tym, ze nie rozpoznał kluczyka lub jest niewłaściwy kluczyk Croma informuje na wyświetlaczu zegarów odpowiednimi komunikatami... oraz piktogramami z kłódką
-
Nie miałem żadnego piktogramu tylko komunikat i nie mogłem przekręcić kluczyka. Wyciągnąłem i ponownie włożyłem kluczyk i już nic się nie wyświetliło, a stacyjka zadziałała prawidłowo.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Ja pier***le jaka stacyjka.
Tęsknię za czasami kiedy elektronika nie była wszędobylska i czasami wystarczył tylko zwykły śrubokręt ewentualnie kombinerki :D
-
Dopadło i mnie od wczoraj przy włożeniu kluczyka znany komunikat "Check vehicle......" za drugim, trzecim razem działa ok i kontrolka gaśnie.
Temperatura na dworze ok. -8 st.
Na obydwu kluczykach to samo, jutro ma być już cieplej więc liczę że przejdzie.
-
Nie mogę już edytować więc post pod postem...
Dzisiaj temperatura dodatnia a problem niestety nie zniknął , rano znowu komunikat check vehicle....
Niedawno podłączyłem pod komputer i znaleziono błędy:
B1001 - Blokada/odblokow. kierownicy
B1016 - Brak autoryzacji na odblokowanie kierownicy z BCM
B1005 - Transporder TEG
Błędy oczywiście dało się skasować i mam nadzieję że nie wrócą.
Przy okazji w osiowaniu proxy włączyłem np.
czujnik zanieczyszczeń i odszranianie klimatyzacji.
Dziwne że były wyłączone....
Po osiowaniu wyłączyło mi sygnalizację kierunkowskazów przy otwarciu/zamknięciu drzwi z pilota.
Do włączenia był kod serwisowy i znowu ładnie mrugają.
-
U mnie był jednorazowy przypadek kiedy to auto stało w ten całkiem spory mróz 2 dni. Ale jak jest zimno to ta blokada głośniej się odryglowuje. Będzie ciepło to rozbiorę, wyczyszczę i nasmaruję to odpowiednim siuwaksem.
-
Przeczyscilem na szybko patyczkiem, przedmuchalem powietrzem stacyjke.
Nie dało to skutku, na razie po skasowaniu błędów jest ok. Zobaczymy jutro 😁
Blokady kierownicy nie ruszyłem z powodu pogody ale w razie konieczności trzeba będzie rozkręcić.
-
Ciekawe czy nie dało by się tego zblokować na stałe w pozycji odbezpieczonej?
-
Moją cromę dopadło w ostatnim czasie to samo - "Check vehicle..." komunikat znika dopiero za trzecim włożeniem kluczyka do stacyjki. Na razie tak jeżdżę. Korzystając z porad na forum rozbiorę stacyjkę kiedy tylko trochę się ociepli. W związku z tym pytanie - jaki smar powinno się użyć do konserwacji?
-
Powodem komunikatu "sprawdź system zabezpieczenie samochodu" u mnie w duże mrozy jest nie zapinająca kluczyka stacyjka. Teraz jak był duży mróz wyświetliło mi się to jeszcze raz. Wystarczy wyjąć kluczyk i odczekać te parę sekund, aż komunikat przestanie się pojawiać i wyświetlacz zgaśnie. Po ponownym włożeniu kluczyka problem nie występuje. Będzie trzeba to rozebrać w lato, wyczyścić i posmarować tam wszystko :)
-
U mnie niestety to samo, trzeba będzie rozbierać :smile:
Ogólnie jest to jednak denerwujące, chociaż w ostatni większy mróz chyba -11st. po całej nocy na parkingu spodziewałem się machania kluczykiem, a on ku mojemu zaskoczeniu zaskoczył za pierwszym "strzałem" :smile:
-
Dzisiaj w mojej Cromie stała się przykra niespodzianka.....
Kluczyk w stacyjkę i cisza, drugi raz cisza.......
Wyjąłem stacyjkę, rozkręciłem i okazuje się że 2 mikrostyki są niesprawne, a dokładnie to blaszki siedzą na swoim miejscu ale sam mikrostyk nie działa i blaszka sobie na nich leży.
Teraz pytanie czy ktoś z was wymieniał te mikrostyki jeśli tak to jakie trzeba dokupić ?
Mam speca od lutowania i jutro by mi to zrobił.
Ciekawe czy to tylko to, jeśli okaże się że coś jeszcze trzeba by kupić całą stacyjkę i myśleć co dalej.
Chciałem zabrać stacyjkę do domu ale okazuje się że jak jest zdemontowana to niestety nie zamknę samochodu....
-
...a może da się zamknąć drzwi grotem, który masz w kluczyku
...instrukcja str. 12-13
-
Próbowałem i chyba tylko dało się otworzyć.
Auto stoi w mieście na parkingu więc nie ryzykowałem,jutro kolega który pracuje dosłownie kilka metrów od parkingu dopilnuje go jak będzie stał otwarty.
Najgorzej że dalej nie wiem jakie mikrostyki potrzebne , dzisiaj podesłałem fotkę jednemu warsztatowi i coś takiego ma ale sprawdzimy dopiero jutro.
Jeśli się okaże że nie pasuje to będzie problem...
-
Cytat:
Napisał
radomir
Próbowałem i chyba tylko dało się otworzyć.
Na pewno da się też zamknąć, bo korzystałem z tej funkcji.
Jak to zrobić pisze w instrukcji obsługi na 13 stronie (papier) lub 15 strona w pdf.
-
Znalazłem na str.20 pdf w tabelce:
zamknięcie
Obrót kluczyka w prawo (po stronie kierowcy) lub w lewo (po stronie pasażera).
Dzisiaj już przy samochodzie nie będę , ale rano przetestuję.
Jak już wspomniałem to zamknięcie jest najmniej istotne bo będzie komu przypilnować.
Najbardziej interesują mnie te mikrostyki z blaszkami :smile:
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
radomir
Obrót kluczyka w prawo (po stronie kierowcy) lub w lewo (po stronie pasażera).
Tylko upewnij się, że grot kluczyka wkładasz w odpowiedni otwór.
Załącznik 32366
-
OK tylko powiedz bo nie bardzo rozumiem co to za funkcja w opisie od otwarcia drzwi ?
Pytam bo nie mam póki co dostępu do menu na zegarach z racji że stacyjka nie chce gadać.
W menu mam ustawione żeby z pilota otwierał wszystkie drzwi.
Normalnie z pilota się drzwi otwierają i kluczykiem metalowym pod klamką również.
-
Cytat:
Napisał
radomir
Normalnie z pilota się drzwi otwierają i kluczykiem metalowym pod klamką również.
To znaczy, że masz dobrze ustawione. Chodzi oto, że gdybyś miał ustawione otwarcie tylko drzwi kierowcy, to otwierając mechanicznie kluczykiem centralny nie otworzył by pozostałych drzwi.
Oczywiście gdybyś otwierał auto bez akumulatora w środku, to też otworzysz tylko drzwi kierowcy lub pasażera (w zależności gdzie włożysz kluczyk).
-
Moim zdaniem chodzi o otwieranie pilotem. Jedno naciśnięcie tylko drzwi kierowcy. Drugie pozostałe.
Przy otwieraniu grotem centralny nie zadziała, przynajmiej u mnie, chyba że mam coś nie halo.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
Ok auto zamknięte a teraz latam szukam elektroniki....