To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
waldekw
Ogrzewanie - problem
Czy ktoś z Was ma taki problem z wentylacją (bez włączonej auto klimy), mianowicie:
wentylacja (bez klimy) ustawiona na LO - wieje zimne.
wentylacja (bez klimy) ustawiona na 17, 18, 19, 20.... stopni - leci ciepłe.
powrót na LO - wieje ciepłe.
Problem znika dopiero po obrocie pokrętła na HI i ponownym powrocie na LO. O co kaman ?
Sprawdziłem u siebie i działa to dobrze.
Ustawiam na manualu (bez AC) 24 stopnie wieje ciepłe, zmniejszam na 18 wieje chłodne, zmieniam na LO wieje zimne powietrze z dworu, zmieniam na 19 wieje cieplejsze, zmieniam na 26 wieje ciepłe itd.
Cytat:
Napisał
waldekw
A tak w ogóle - jak włączam auto i zmieniam temperaturę z 28 na 16, to wieje na maxa i tak gorące powietrze.
Jak masz zimno w kabinie to będzie grzał aby jak najszybciej uzyskać te 16 stopni.
Jak uzyskasz 16 stopni to wtedy wyraźnie będziesz słyszał, że wentylator zmniejsza obroty.
Jak dasz 28 to znów usłyszysz wentylator i będzie grzał aby uzyskać 28 stopni.
Jedź na serwis i pokaż im to na manualu ten problem co pisałeś w pierwszym poście, bo tak być nie powinno.
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Pelikan czyli to co napisał założyciel postu to normalna sprawa???
czyli jak mamy wyłączony A/C a włączone auto i temp ustawiona na 22 to samochód dmucha ciepłym powietrzem do momentu ustanowienia w kabinie 22stopnie?
Wygląda na to że tak. Ciekawi mnie tylko gdzie jest czujnik temperatury bo u mnie pierwsze 10km to sauna i mógłbym w samych gaciach prowadzić. Potem wszystko OK.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
waldekw
A tak w ogóle - jak włączam auto i zmieniam temperaturę z 28 na 16, to wieje na maxa i tak gorące powietrze.
U mnie tak samo.
-
Kilka razy odpalałem auto czekając na zgaszenie kontrolek - działa.
-
Czujnik temp jest chyba na podszybiu na środku. Taki mały guzik wystający przy szybie. Taki sam jak w lusterku pod spodem z prawej strony. To czujnik zew.
-
N górze deski pod szybą , to jest czujnik nasłonecznienia. Czujnik temperatury wewnętrznej jest w sterowniku klimatyzacji.
-
Cytat:
Napisał
giannini
N górze deski pod szybą , to jest czujnik nasłonecznienia. Czujnik temperatury wewnętrznej jest w sterowniku klimatyzacji.
Są jeszcze czujniki temperatury np. w kanałach wylotowych z układu, na parowniku.
Z tym czujnikiem nasłonecznienia - przypomniały mi się dywagacje i błędne przekonania, które jak widać nadal trwają. 10 lat temu w ASO bzdury o tym ludziom mówili :smile: Swoją drogą na czujnik temperatury to miejsce nie jest nawet "*średnie" :wink:
-
Czyli podsumowując temat, aby pozbyć się problemu grzania jak w saunie przy ustawionych niskich temperaturach należy:
- odłączyć aku na jakiś czas, po podłączeniu poczekać kilka minut.
- odpalając auto przekręcić kluczyk w stacyjce, poczekać na zgaszenie wszystkich kontrolek
- dopiero wtedy odpalać i będzie działać?
(rozumiem, że każde uruchomienie auta od razu po zapłonie będzie wymagało ponownego odpięcia aku)
Nie mieszajmy w tym temacie kwestii regulacji temperatury przez czujnik do osiągnięcia podanej przez użytkownika (nikt nie pisze przecież o chłodzeniu w kabinie która ma 5 stopni, tylko o chłodnym powietrzu podczas jazdy z nagrzaną kabiną w chwili obecnej ZIMOWYCH warunkach na zewnątrz)
-
No ale to coś jest nie tak, ja niczego nie robię, na nic nie czekam i klima działa ok.
-
Niestety zapowiada sie na wizyte w ASO. Problem mimo normalnego odpalania dalej sie pojawia co jakis czas. Jedyne co pomaga to przekrecenie ogrzewania na maks i powrot do porzadanej temp.
Wysłane z mojego ZTE BLADE V7 LITE przy użyciu Tapatalka
-
Witam
Posiadam Fiata Tipo z 2016 LPG.W aucie wystepuje ten sam problem co u Panow tzn. Temperatura jest ustawiona no na 18 C ale odziwo ciepłe powietrze nadal leci, dopiero po przekreceniu na max na ciepłe i zimne wracajac do temp. 18 C zaczyna leciec chłodne powietrze.Udałem sie wiev do ASO i wgrano mi nowe oprogramowanie i tu zaskoczenie kompletnie to nic nie dało mozna by powiedziec ze ch...ja.Udałem sie wiec do ASO i ponownie zdjagnozono problem.Jakze miły Pan powiedział ze jest dosc duzy problem i trzeba rozebrac i wyciagnac całą deske rozdzielcza a Pan elektryk ma całą liste rzeczy do wymiany ,oczywiscie na gwarancji . Jak juz naprawia to sie odezwe
Pozdrawiam
-
Jesli na dworze jest aktualnie tak 0-5 st to dla mnie normalne że ustawienie na 18 st powinno grzać. Potem jak temp zostanie osiagnieta to leci powietrze letnie, jesli zrobi sie cieplej to zaczyna wiać zimnym
-
Brylancik bez obrazy ale już nie moge czytać tego co piszecie. Nie wiem czego nie rozumiecie ale jeśli mam wyłaczony przycisk Auto na ogrzewaniu i mam ustawioną temp. na 18°, to ma lecieć 18 jak dam na LO to ma leciec takie powietrze jakie jest na zewnątrz. I nie ważne ile jest stopni w kabinie, a tu grzeje na maksa i nie ważne jaka ustawisz temp. to leci caly czas takir samo powietrze. ( czyt. Grzeje nawet jak w kabinie jest 30°). ZaDopiero jak ustawisz na maks i wrocisz do danej temp. to leci takie powietrze jakie chcesz. Mam nadzieje że to zrozumiałes a jesli nie to pewnie jezdzisz odcinki 5km do pracy i nie zauwazyles problemu albo masz szczescie i dziala ci wszystko dobrze. Sorki za literowki ale mam pekniety ekran i czasami ciezko trafic w dobra litere.
-
Cytat:
Napisał
duzybobek
Brylancik bez obrazy ale już nie moge czytać tego co piszecie. Nie wiem czego nie rozumiecie ale jeśli mam wyłaczony przycisk Auto na ogrzewaniu i mam ustawioną temp. na 18°, to ma lecieć 18
Spokojnie, będzie leciało 18, ale wtedy, gdy będzie możliwość utrzymania 18st w kabinie. To nie jest ustawienie temperatury wylatujacego powietrza, a zadanej temperatury w kabinie. Jesli tryb auto jest wyłączony, a system jest w stanie utrzymać temperaturę, to nadal będzie działał automatycznie :)
Inną sprawą jest usterka, przez którą nie ma możliwości uzyskania zadanej temperatury w kabinie.
-
Zle to okreslilem chodzi o to ze niewazne czy ustawie 18 czy 26 leci takie samo powietrze nawet jak w kabinie jest juz bardzo goraco. I nawet ustawienie na LO nic nie daje.
-
Ja jeżdzę od początku z włączonym A/C i Auto wiec jestem zadowolony z działania nawiewu, inaczej nie próbowałem, nia mam takiej potrzeby
-
Pytanie bo zakładam że tak powinno być:
Włączone ac i auto. Temperatura ustawiona na 22. Po uruchomieniu silnika gdy jest zimny nawiew jest słaby i dopiero za chwilę kiedy silnik się nagrzeje wentylator zaczyna mocniej dmuchać ciepłe powietrze po czym zaczyna je zmniejszać po nagrzaniu kabiny do żądanej temp. Rozumiem że u każdego tak jest i jest to oczywiste iż wentylator nie dmucha od razu aby nie wyrzucać do kabiny zimnego powietrza?
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Włączone ac i auto. Temperatura ustawiona na 22. Po uruchomieniu silnika gdy jest zimny nawiew jest słaby i dopiero za chwilę kiedy silnik się nagrzeje wentylator zaczyna mocniej dmuchać ciepłe powietrze po czym zaczyna je zmniejszać po nagrzaniu kabiny do żądanej temp. Rozumiem że u każdego tak jest i jest to oczywiste iż wentylator nie dmucha od razu aby nie wyrzucać do kabiny zimnego powietrza?
Mam autko od września i za bardzo nie wgryzałem się w klimatyzację ,jednak ostatnio czytam to forum i próbowałem zrozumieć działanie i jak ustawić ,jeden dzień było na minus 3 i dmuchawa dopiero po kilku minutach sama mocno ruszyła potem sama zwolniła po nagrzaniu ,kontrolki raz świeciły potem zgasły tu i tam i teraz dopiero zrozumiałem co i jak to działa ,myślę że jak kolega napisał ustawisz pokrętłem temperaturę jaką chcesz włączasz ac i auto i nic nie ma sensu kombinować automat wszystko ustawi i popracuje zależnie od temperatury wewnątrz i zewnątrz
-
Wszystko ok tylko pomysl teraz tak. Jeden czujnik czy klapa czy cos sie wiesza i leci caly czas cieple powietrze. Wlaczasz klime ustawiasz sobie 18 stopni i klima idzie pelnym ogniem by wyrownac temp do tych 18°. Pewnie sie myle bo nie wiem do konca jak dziala ten automat ale skoro na manualu sie cos wiesza to przy automacie mozesz nie zwrocic uwagi, tyle ze klima bedzie dzialac caly czas.
-
Od jakiegoś czasu jeżdżę na samym AC bez auto. Wcześniej nagrzewanie działało tak. Ustawione 22 i leciało cieplejsze powietrze ale do czasu nagrzania się w kabinie. Później czuć było wyraźnie chłodniejsze. Z AC chodzi tak samo.
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Dokładnie tak to u mnie działa i tak właśnie działać powinno.