To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Check engine :/ -
Byłem dzisiaj w aso i tak błedów na kompie brak dym to pewnie para a check mi sie przywidział, przy okazji poruszyłem temat świszczenia wentylatorka nawiewu i braku osłony. I wentylatorek przesmarowany przez co jest tak samo jak było a osłony ma nie być. Normalna kpina
-
Dlatego mowiłem obserwować i nagrywac na komórkę
-
Czyli widzę, że spychologia stosowana, niczym Lenin, wieczna :D I wszechobecna.
-
U mnie pierwszy check po 23 tys wizyta w ASO i co..? Zbyt bogata mieszanka. Chlopaki skasowali stwierdzili ze to pewnie tylko jakis błąd. Za 5 km nawrotka ze znow to samo i jestem umowionu na 13 na sprawdzenie instalacji. Auto jezdzi normalnie. Poza tym podczas zaswiecania tego bledu wyskakiwal tpms, oraz esp oraz czuc bylo szarpniecie po czym po zgaszeniu zostaje sam check.
-
Cytat:
Napisał
barci
U mnie pierwszy check po 23 tys wizyta w ASO i co..? Zbyt bogata mieszanka. Chlopaki skasowali stwierdzili ze to pewnie tylko jakis błąd. Za 5 km nawrotka ze znow to samo i jestem umowionu na 13 na sprawdzenie instalacji. Auto jezdzi normalnie. Poza tym podczas zaswiecania tego bledu wyskakiwal tpms, oraz esp oraz czuc bylo szarpniecie po czym po zgaszeniu zostaje sam check.
jaki silnik i jaka instalacja?
-
-
Dzisiaj miałem niefajną przygodę. hb 1.4 t-jet z lpg. Przejechałem około 5 km i zaparkowałem pod sklepem. Po ponownym odpaleniu samochód przez około 1 minutę pracował na 3 cylindry i wyświetlił się check ;/ po minucie wszystko wróciło do normy. Samochód nie stał w bezruchu kilka dni, wręcz przeciwnie, wczoraj zrobiłem nim około 200 km głównie autostradą. Źle to wróży na przyszłość.
-
Jedź do ASO niech sprawdzą co to za błąd wywalił ... jak brak zapłonu na którymś z cylindrów to może trafiła ci się jakaś wadliwa świeca .... a to się czasami zdarza.
-
Byłem dzisiaj w aso. W komputerze był zapisany błąd dotyczący wypadania zapłonu na 2 cylindrze w zasilaniu lpg. Błąd został skasowany i na chwilę obecną mam obserwować. Co ciekawe, jakiś czas temu pisałem, że zauważyłem głośniejszą pracę na lpg niż na pb. Podejrzewałem głośniejsze wtryskiwacze gazowe od benzynowych. Samochód jeździł dobrze, tylko był głośniejszy ( coś jakby takie ciche bulgotanie podczas przyśpieszania ). Na pewno nie była to praca na 3 cylindry. Po skasowaniu błędu, jak ręką odjął. Silnik pracuje tak samo na lpg jak i pb i jest jakby dynamiczniejszy na lpg niż podczas tej głośniejszej pracy. Zastanawia mnie co może być tego przyczyną. Podczas jazdy check się nie wyświetlał, tylko ten raz a wtedy na pewno nie pracował na wszystkie gary, a jednak okazało się że wcześniej też było coś nie tak. Tak gdybam, może z jakiegoś powodu zalało świecę, na pb mu to nie przeszkadzało a na gazie już tak. Ale nie na tyle żeby wyświetlić błąd. Komputer uznał że wszystko jest ok i nie sygnalizował błędów oraz dostosował się do panujących warunków w układzie zapłonowym. Po skasowaniu błędów ( mimo że nic nie było naprawiane ) jakby się zresetował, wrócił do "ustawień fabrycznych " i jeździ tak jak powinien.
Nie wiem czy dobrze to interpretuję. Nie sądziłem że samo skasowanie błędu może coś zmienić w pracy silnika , układu zapłonowego.
-
Gdyby byl tam wariator to bym powiedzial ze moze on ocipial ale zdaje sie ze nie ma
-
Te wszystkie problemy to z nowymi autami??
-
U mnie stwierdzili usterke komunikacji lpg z obd. Ciekawe czy w ogole bylo podlaczone pod obd
-
Panowie takie pytanko: czy to prawda że dopiero kiedy wyskoczy "check engine" to w kompie zapiszą sie jakiekolwiek błędy? Ostatnio pan mechanik mi powiedział ze nie ma sensu podpinać samochodu pod komp bo nic nie pokaże do momentu aż wyskoczy check.
-
Są różne rodzaje błędów, nie muszą się nawet zapalić kontrolki, żeby były zapamiętane - przy diagnostyce jest nawet opis w stylu "żadna kontrolka nie była aktywna w związku z błędem".
-
Nie musi zapalić sie check engine
-
No i mnie dopadło. Zaświeciła się wczoraj z rana. Samochód chodzi dobrze a dzisiaj zauważyłem, że nie działa "asystent" zmiany biegów. Pewnie jakiś czujnik. Jestem umówiony na poniedziałek więc zobaczymy. Przebieg 35k
-
Cytat:
Napisał
niemiaszek
No i mnie dopadło. Zaświeciła się wczoraj z rana. Samochód chodzi dobrze a dzisiaj zauważyłem, że nie działa "asystent" zmiany biegów. Pewnie jakiś czujnik. Jestem umówiony na poniedziałek więc zobaczymy. Przebieg 35k
ten "asystent" nie działa jak swieci MIL. jak zgaśnie to zacznie. To nie czujnik
-
Mi ostatnie 2x zgasła po 2 dniach jeżdżenia...
-
I u mnie też zaświecił check engine pojechałem do serwisu miało to trwać 2h a musieli zostawić tipka na cały dzień.
Odebrałem auto i po przejechaniu mniej niż 2km zaświeciło znowu!!!!!!!! Powiedzieli mi że to błąd sondy lambda i tak się dzieje.
Jestem umówiony w ASO zobaczymy jak to się dalej potoczy.
-
Straszna lipa ten Ti-dżet z gazownikiem:) ;) za duzo gazujecie na gazie ;) :)