To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
ksys
Tutaj raczej ogranicza tylko moc auta.
Przy poślizgu obu kół, przy jednym - nie. Cytat z instrukcji:
SYSTEM TC (Traction
Control)
System ten interweniuje automatycznie
w przypadku poślizgu jednego lub kilku
kół napędzanych, utraty przyczepności
na mokrej nawierzchni (aquaplaning),
przyśpieszania na drogach o śliskiej
nawierzchni, drogach pokrytych
śniegiem lub oblodzonych itp.
W zależności od warunków poślizgu
uaktywniane są dwie różne strategie
kontroli:
jeśli poślizg dotyczy obu kół
napędzanych, system ten interweniuje,
ograniczając moc przekazywaną przez
silnik;
jeśli poślizg dotyczy tylko jednego
koła napędzanego, uaktywnia się
funkcja BLD (Brake Limited Differential),
która automatycznie hamuje kołem,
które się ślizga (symulowane jest
zachowanie samoblokującego
mechanizmu różnicowego). Spowoduje
to zwiększenie przenoszenia momentu
napędowego do koła, które się nie
ślizga. Funkcja ta pozostaje aktywna
również w przypadku wybrania trybów
âSystemy częściowo wyłączoneâ
i âSystemy wyłączoneâ (patrz opis na
następnych stronach).
-
Na śliskiej nawierzchni jak oba koła tracą przyczepność to mimo pedała gazu w podłodze max obroty 3tyś. i miga ESP.
-
Blokada dyfra działa, tzn. w sensie jest reakcja ABS przy utracie przyczepności jednym kołem. Co nie znaczy że działa jak prawdziwa blokada mechaniczna.
-
I ja pokatowalem oponki. W mondeo 2005 rok esp zalaczalo się znacznie szybciej, nie do pomyślenia było zapiszczenie przy ruszaniu...
-
Po dzisiejszej jeździe na śliskiej ośnieżonej drodze mam wątpliwości czy u mnie działa system zapobiegający buksowaniu kół podczas ruszania. Ruszając z kopyta koła rolowały, obroty 3tyś/min. a samochód ledwo co ruszał z miejsca. Dziwne to, w innym samochodzie z tym systemem wyraźnie czuć, że jak koła zaczynają rolować to obniżana jest moc silnika i uślizg kół jest ograniczony.
-
Dziala, dziala choc mniej restrykcyjnie niz np w mito. Wylacz kneflem na panelu po lewej to zobaczysz jak jest bez. Poza tym zeby obcinal obroty musza buksowac oba. Jak buksuje jedno wlacza sie abs czyli ta niby e-szpera
-
W takim razie muszę się temu lepiej przyjrzeć.
-
Analogiczny watek podczas opadow czytal moj kumpel (ten od astry). Tez twierdzili ze nie dziala bo u astrze asr nie schodzi ponizej 3 tys obr. I doszedl do wniosku ze chyba asr na przemian dohamowuje kola a obroty zmniejsza w ostatecznosci. Chyba tu jest podobnie. W mito jest tak (w trybie n)ze przy wdepnietym pedale do oporu jak oba kola buksuja nje kreci wiecej niz 1,5-2 tys. W d niewiele lepiej po dluzszej zwloce i co gorsza nie mozna tego wylaczyc w ogole a czasem by sie przydalo
-
Cytat:
Napisał
kartonik
Po dzisiejszej jeździe na śliskiej ośnieżonej drodze mam wątpliwości czy u mnie działa system zapobiegający buksowaniu kół podczas ruszania. Ruszając z kopyta koła rolowały, obroty 3tyś/min. a samochód ledwo co ruszał z miejsca. Dziwne to, w innym samochodzie z tym systemem wyraźnie czuć, że jak koła zaczynają rolować to obniżana jest moc silnika i uślizg kół jest ograniczony.
Sądziłem iż w T-jet będzie bardziej restrykcyjne te systemy bedą, lecz widzę iż też tak sobie. W Toyocie działało nawet gdy jechalem powoli na parkingu przy niewielkim uślizgu...
-
Właśnie miałem przyjemność się zakopać dziś rano i ASR i blokada dyfra działają. ABS próbuje blokować buksujęce koło gdy zaczyna buksowac drugie to po chwili silnik "umiera" ECU ujmuje gazu podobnie jak w alfie i choćby trzymać pedał w podłodze obroty niewielkie (nie popatrzyłem jakie).
-
To zagadka ASR wyjaśniona ;-)
-
Cytat:
Napisał
Czlowiek
Sądziłem iż w T-jet będzie bardziej restrykcyjne te systemy bedą, lecz widzę iż też tak sobie. W Toyocie działało nawet gdy jechalem powoli na parkingu przy niewielkim uślizgu...
IMHO to zaleta, że system nie jest nadpobudliwą niańką, tylko wkracza do akcji gdy naprawdę dzieje się źle.
-
Ja bym jednak wolał żeby robił to wcześniej niż za późno.
-
W mito ASR (w trybie normal) działa czulej i tam w ogóle o wyjeżdżaniu np. z zaspy można zapomnieć (szybko "umierają" obroty). Trzeba losować pomiędzy trybem dynamic a all weather. A samo ESP działa chyba wystarczająco czule co widac na filmach z testu łosia (wpisz w google "tipo maniobra de esquiva").
-
Cytat:
Napisał
marx30
A samo ESP działa chyba wystarczająco czule co widac na filmach z testu łosia
W nowych systemach im wyższa prędkość, tym wyższa czułość :wink:
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
W nowych systemach im wyższa prędkość, tym wyższa czułość :wink:
No na to wygląda i widac na przykładzie niektórych aut. Np. przy 72 km/h wypadaja z toru a przy 79 się mieszczą. Tzn te prędkości są na poczatku bo potem widać że systemy wyhamowywują.
-
Działa na 100% dziś rano się o tym przekonałem na własnej skórze. Jadąc po totalnej szklance z prędkością +/- 50 km/h przede mną najechały na siebie dwa auta, tego co najechał postawiło bokiem wcisnąłem hamulec do dechy ale nie dało się wyhamować gwałtowny ruch kierownicą w lewo przeszkoda ominięta a auto pojechało dokładnie tam gdzie chciałem bo w dodatku jeszcze po lewej stronie był słup. Żadnego zarzucenia tyłu auta nie poczułem. Pierwszy raz mam auto z ESP i naprawdę super sprawa bo inaczej tipuś został by okaleczony.
-
Cytat:
Napisał
zgodzio
Działa na 100% dziś rano się o tym przekonałem na własnej skórze. Jadąc po totalnej szklance z prędkością +/- 50 km/h przede mną najechały na siebie dwa auta, tego co najechał postawiło bokiem wcisnąłem hamulec do dechy ale nie dało się wyhamować gwałtowny ruch kierownicą w lewo przeszkoda ominięta a auto pojechało dokładnie tam gdzie chciałem bo w dodatku jeszcze po lewej stronie był słup. Żadnego zarzucenia tyłu auta nie poczułem. Pierwszy raz mam auto z ESP i naprawdę super sprawa bo inaczej tipuś został by okaleczony.
Jeśli dobrze rozumie to wykonałeś manewr z wciśniętym hamulcem, w takim przypadku ABS się "udziela". Poza tym masz HB, a on i SW ma inne nastawy zawieszenia.
Ja pozostaje przy swojej wersji, u mnie działa lecz z ogromnym opóźnieniem. Dla fanów z BMW, Alfy itp...
-
Dzisiaj sie bawilem sw na recznym na sniegu zarzucajac tyl. Niczego nie wylaczalem. Generalnie bez problemu zarzucalo tylem ale autko chyba z okolic tylu wydawalo taki dzwiek jak by abs ale chyba slyszalem go z tylu wlsdnie. .. Dziwnie. Swoja droga nie trzeba nic wylaczac aby sie pobawic. We wczesniejszych autach kontrole trzeba bylo wyłączać bo zaraz hamowala zapendy.