Koszt samego oleju to około 330 złotych bo leją z baniek 2 litrowych wiec musisz płacić za 6 litrów, a gdzie robocizna. Ja płaciłem w Elblągu 880 zeta po roku z wymianą materiałów przebieg około 5000.
To jest widok strony w wersji do druku
Koszt samego oleju to około 330 złotych bo leją z baniek 2 litrowych wiec musisz płacić za 6 litrów, a gdzie robocizna. Ja płaciłem w Elblągu 880 zeta po roku z wymianą materiałów przebieg około 5000.
300 pln o których piszę to koszt samego przeglądu BEZ materiałów. Normalną sprawą jest to , że dojdzie koszt oleju, filtrów. Ale zawsze możesz sam sobie kupić materiały samodzielnie.
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
Z racji, że zbliżam się do pierwszego przeglądu podam ceny jakie obowiązują dla 1,6 E-torq
1. Przegląd ( sama robocizna ) - ok 300 pln
2. Filtr powietrza - 122,30 pln
3. Wkład filtra oleju - 86,33 pln
4. Filtr klimatyzacji - 107 pln
5. Olej - cena zależy od wybranego oleju, ale trzeba przyjąć ok 300 pln
Zatem podstawowy przegląd wychodzi ok 915 pln, przy wymianie filtra klimatyzacji dojdzie jeszcze koszt za uzupełnienie i czyszczenie układu. Dodam tylko, że wszystkie materiały można kupić u naszego forumowego kolegi znacznie taniej ( pracownik ASO Fiata ).
Miałem zamiar wykupić serwis do końca gwarancji i zapytałem (na forum zapodałem chyba to już) o to ,czy wejdzie w to wymiana rozrządu. Niestety nie,ponieważ mim że moje auto jeździ 90% po mieście ,trójmieście ,to uznano że musiałbym mieć taxi aby tak uznać ,więc po podzieleniu kosztów tej usługi na lata ,to wyszło mi ,że z wymianą rozrządu byłoby to ok,ale bez ,to poszczególne przeglądy zrobię taniej . Przy okazji powiedzieli (akurat miałem poniżej 10 tyś km ) ,że olej tez by nie został wymieniony ,poniewaz takie mają wytyczne z FCA ,chyba,że chcę i sam zapłacę .
Czynnik klimy rusza się, gdy spadnie wydajność. Filtr kabinowy wymieniam sam, tak jak i sam robię ozonowanie ;-) Ozonator już mi się kilkukrotnie zwrócił (przy moich autach i w rodzinie) ;-)
W GP ostatni raz ruszałem czynnik klimy gdy miało 6 lat. Ubytek po takim czasie miał około 20%.
Temat z linka aktualny,
http://fiatklubpolska.pl/wspolpracuj...ogowych-27376/
Koszt przeglądu zdecydowanie można obniżyć.
Witam ponownie .
Dziś 15,03,2018 zrobiłem przegląd pierwszy przy przebiegu 14800km silnik 1,4 . Serwis Ostrów Wielkopolski czas roboty 3,5godz .
Koszt z 10 % rabat na części wyniósł 685 zł !!!!!
Polecam ten serwis ..
Załącznik 31420
Z tej kalkulacji co dostałem ,to brzmi obiecująco :)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Ciekawa cena za filtr oleju .Do 500X podali mi 100 zł ,a tutaj widzę ,że pasuje z Alfy . Ciekawe czy jest uniwersalny dla tych aut ,czy tak im podpasowało?
Wiem ,ale ciekawe dlaczego podają we Fiacie ,że filtr 100 zł ,a tutaj cena niższa sporo .
Cześć
To jak w końcu wygląda sprawa z tymi kosztami serwisu przy 30 000.?
Za jakieś 3 tygodnie jadę właśnie na taki serwis i chciałbym mniej więcej wiedzieć na ile się przygotować.
Pytanie takie otóż autko moje ma gwarancję mechaniczną do sierpnia tego roku no i zastanawiam się czy oddawać do ASO czy zrobić sobie u zaprzyjaźnionego mechanika.
No i jeszcze jedno pytanie gwarancja na perforację nadwozia właśnie słyszałem że można raz w roku w ASO zrobić sam przegląd karoserii w celu utrzymania gwarancji na perforację czy ktoś się z tym spotkał.
Pomożecie?
No i wydaje mi się że się mylisz. Gdyż żadne ASI nie może zmusić Cię do robienia całościowego przeglądu żeby zachować gwarancję na blachę. Zresztą w Katowicach jak ich zapytałem usłyszałem że w zasadzie można ale nie są mi w stanie odpowiedzieć na chwilę obecną jaki jest koszt. Więc raczej się da tylko wiadomo wszędzie będą wciskać kity że nie bo to ich zarobek.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Przeczytaj warunki gwarancji. Ja czytałem. Jasno napisano o gwarancji. Kwestia serwisu w ASO/poza to inna sprawa. Przepisy sobie, rzeczywistość sobie. Możesz próbować. Po zakończeniu gwarancji mechanicznej mam gdzieś gwarancję na blachy. Przez pozostałe 6 lat dziura na wylot na pewno nie wyjdzie, a na to jest właśnie gwarancja (perforacja). W GP wyszło mi to na plus ;-)
I jeszcze jedno. W ASO mogą sobie gadać co chcą. Ważne jest to, co jest dane na piśmie z autem.
Dla ciekawości podam jak się odbywa serwis w jednym z aut koreańskich . Kolega jeden i kolega drugi kupili auta koreańskie (nowe) i jeden zauważył po 3 latach ,że górna część ramki tylnych drzwi (co ciekawe ,zawsze tylne lewe) zaczyna zaciekać rdzawym czymś. Odchylił uszczelkę ,a tam dziura. Zgłosił do ASO i zapytał za co płacił na ostatnim przeglądzie ,skoro nie zauważono rdzawego zacieku spod uszczelki ? No nie zauważyli i ...jak zapłaci to zrobią. Wkurzył się i ostro pogadał z kierownikiem serwisu. Zrobiono mu to ,ale...po pół roku wyszło znów. Wtedy poprawiono bez szemrania i do teraz spokój. Drugi kolega do końca to miał ,ale nie serwisował w ASO ,więc sam to zrobił poza ASO. Stałem kiedyś na parkingu swoją 500 i podszedł facet i cmokał ,że Fiat ładne auto zrobił,a ja mu na to ,że założę się ,że jego ma problem z tylnymi drzwiami (tak ,to też był ten model koreańskiego producenta) . Zdziwił się ,bo właśnie dzień wcześniej odebrał auto z przeglądu w ASO . I zgadnijcie co wyciekało spod uszczelki i czego nie zauważyło ASO ,choć za to płacił? Po 2 tygodniach się z nim widziałem (syna przywozi na treningi) i powiedział ,że ASO nie zauważyło ,a jego kolega ma takie samo auto i ..to samo . Widać jak na dłoni ,że czasem się płaci dla samego płacenia :( . Akurat była to znana koreańska firma,oby FCA działało inaczej !
Mam nadzieję że będzie działało inaczej.
Wcześniej miałem skodę octawia w kombi i jak rozebralem tapicerkę z klapy bo nie działał spryskiwaczy to myślałem że padnę.
Otóż w ASO naprawili wężyk a raczej polaczyli jakieś 3 kawalki starego wezyka 3 opaskami zaciskowymi i skasowali ładna sumkę za to.
Jednym słowem porażka.
Hej mam jeszcze pytanie. Zbliżam się dużymi krokami do ostatniego przeglądu przed końcem 2 letniej gwarancji mechanicznej. Powiedzcie na co zwrócić w aucie uwagę by ich poinformować i ewentualnie jeszcze w ramach gwarancji wymienić bądź naprawić.?
Zastanawiam się też czy warto wykupić pakiet przedłużone gwarancji? Może ktoś kupował i wie jakie są koszty takiego czegoś?
Właśnie jutro mam ostatni dzień fabrycznej gwarancji. Rok temu wykupiłem gwarancję na 3 lata dodatkowo (75 tyś km) na silnik,skrzynię,multiair,turbinę itd - spis mam. Nie jest to wersja maxicare ,ale chyba easy care . Koszt ok 1200 zł za te 3 lata . Mogłem nie kupować,ale ...trudno . Zgłosiłem parę uwag ,ale podejrzewam,że dostanę auto ,gdzie nie stwierdzi się nic ,co wymagałoby rozbierania nadmiernego. Jako ,że auto w sumie ...nie ma nic szczególnego ,ot drobne poprawki (lusterka skręcić mocniej itd) ,to nie nastawiam się na zaskoczenie co do prac ASO. To nie moje 1 auto na gwarancji i nie spotkałem się ,aby ASO (różnych marek) zrobili coś więcej niż minimum czego muszą,no chyba ,że zapłacisz extra-tutaj otwiera się nowy świat usług ;)