To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Serwis olejowy -
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Zapytaj najpierw w ASO czy gwarancja pełna obejmuje samozakup oleju innego niż Selenia ,choć po roczniku widzę ,że gwarancji już zdaje się nie masz ?
Tak ja już jestem po gwarancji więc mogę zalać czymś innym. Według Waszych doświadczeń lepiej zalać oryginalna Selenią ? Czy może Motul-em ? 0W30 Eco - Clean spełnia normy Fiata. Chodzi mi bardziej o to czy zmiana marki oleju nie spowoduje jakiś nieszczelności ?
-
Cytat:
Napisał
Osek
Chodzi mi bardziej o to czy zmiana marki oleju nie spowoduje jakiś nieszczelności ?
Nie wiem czym być musiał zalać, żeby się rozciekło.
-
Selenia tania nie jest. Mój mechanik, kiedyś pracownik ASO Fiat, nie poleca. Według niego silniki chodzące na Selenii są zaszlamione i brudne.
-
Na początku zaznaczę, iż mam 500-tkę z silnikiem 1.6 benzyna i przebiegiem 48k km. Pierwszy raz nie pojechałem do serwisu. Olej i filtry wymieniłem w zaprzyjaźnionym warsztacie. Kluczyk inspekcji skasowałem pobranym z tego forum programem Alfa OBD 2.0. Smartfon z androidem oraz moduł ELM 327 BT wystarczy. Co do oleju - w zeszłym roku serwis z Pszczyny zaproponował mi zamiast Selenii SHELL HELIX ULTRA ULTRA ECT C2/C3 0W30 na co się zgodziłem. W tym roku ponownie zalałem auto tym olejem - cena za 5l około 130 zł.
-
Masz silnik klasyczny ,a ten olej taki sobie -nie pałujesz auta to spoko. Akurat szukałem pełnego syntetyka (nie tylko z nazwy ) więc Shell odpadł ,ale gdybym miał wolnossaka to też pewnie bym olej tego typu lał .
-
Mi na ostatnim przeglądzie też proponowali Shella. Ale odmówiłem.
-
Ja tam lubie shella, nigdy w życiu nie było z nim jakichkolwiek problemów, jedynie silnik konserwuje co jakiś czas płukanką teca i wszystko jest cacy.
-
Naczytałem się wszędzie, że do tego silnika tylko Selenia. To tego się trzymam
-
Cytat:
Napisał
vonski
Naczytałem się wszędzie, że do tego silnika tylko Selenia. To tego się trzymam
To juz podchodzi pod religie... Sa jakies konkretne przeslanki natury technicznej, czy po prostu ktos stworzyl taka legende jak prorok Mohammed Allaha?
-
Nie wiem ale mam to w dupie. I tak mam problemy z tym badziewiem na kołach, więc w tej kwestii wolę nie kombinować.
Tapatalk @ Huawei P30
-
Ja od wielu lat we wszystkich samochodach lałem Motul-a, teraz też zdecydowałem się na ten zobaczymy czy słusznie ;)
-
Ile oleju wchodzi do 1.4? Ile kupić na wymianę?
Skończył sie leasing, więc już do ASO się nie wybieram, moge kupować sam.
-
Bańka 4 litry zostawia coś na potencjalne dolewki . Używałem Selenii ,przy wymianie turbiny widziałem spieki w przewodzie olejowym i co miałem w filterku MA ,przeszedłem na inny -cena praktycznie ta sama .
-
To co lać? U siebie (Ceed GT) leję AMSOILa i uważam, że jest znakomity
Tapatalk @ Huawei P30
-
Lałem Ravenol FES 0W30 -spełnia normę Fiata wymaganą dla tego silnika .
-
1 załącznik(i)
-
2 załącznik(i)
-
Dzięki
Tapatalk @ Huawei P30
-
Na butli jest zdrapka ,wydrapujesz kod i sprawdzasz na stronie producenta czy to co masz pokrywa się z tym co będziesz widział na ekranie . Jakaś forma zabezpieczenia przed podróbkami .
-
Stało się, po przeczytaniu ostatniej karty charakterystyki Motula 8100 ECO-Clean 0W30 przechodzę na Ravenol. Patrzyłem jeszcze na Millersa, ale też odpadł. Na początku marca (może wcześniej) będę wymieniał, teraz powoli kompletuję graty.
W skrzyni też wymienię, będzie Tutela Transmisison Gearforce, jak w instrukcji. 80tyś.km, więc już czas.