mam punto 2012 51kw a miałem zainstalowany akumulator 50Ah 350A wystarczy? bo to się zaczyna męczące robić
To jest widok strony w wersji do druku
mam punto 2012 51kw a miałem zainstalowany akumulator 50Ah 350A wystarczy? bo to się zaczyna męczące robić
Generalnie wszystko OK, tylko kolega popełnia bardzo duże błędy w założeniach. Współczesny alternator jest w stanie dać ok 50-70% In na wolnych obrotach silnika. (~1500rpm alternatora). Przy 3000rpm (1500rpm silnika - czyli nawet ślamazarna jazda autem) alternatora już powinien dać In - o ile w ogóle obiorniki w samochodzie będą w stanie tyle pociągnąć. Proponuję wziąć multimetr cęgowy i się zdziwić, że 120A alternator na wolnych obrotach zaraz po nocy i rozruchu (obr podniesione do 1100rpm) przy włączaniu wszystkiego co się da daje 85A z czego 3-4A ładują aku przy, a resztę biorą odbiorniki.
Nawet jak się właduje pod maskę akumulator 100Ah i auto będzie używane raz może dwa razy w tygodniu przez 30 minut nie będzie problemu z niedoładowanym aku. Czasy i problemy zwykłych prądnic DC dawno temu się skończyły. Jak ktoś chce to niech da sobie 100Ah i nie będzie problemu... no chyba że jeździ raz w tygodniu 3km do kościoła. Większy aku ma plus - jak już będzie u kresu swojego życia może jeszcze pociągnie rozrusznik, kiedy mniejszy w tym samym stanie już nie da rady.