To jest widok strony w wersji do druku
-
hartowane szyby kolego są w każdym aucie od końca lat 80-tych bez względu czy są przyciemniane czy nie , taki wymóg bezpieczeństwa
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
po drugie koszt 1500 zł to jest jak dostarczysz szyby do firmy ,2500 z demontażem i montażem wykonanym przez nich
-
Cytat:
Napisał
Fred.X
hartowane szyby kolego są w każdym aucie od końca lat 80-tych bez względu czy są przyciemniane czy nie , taki wymóg bezpieczeństwa
po drugie koszt 1500 zł to jest jak dostarczysz szyby do firmy ,2500 z demontażem i montażem wykonanym przez nich
Czytaj proszę ze zrozumieniem co ludzie piszą, do tego całe wypowiedzi.
Cytat:
Szyby są typu "Tempered Glass", czyli hartowane, więc nie ma mowy o warstwach.
Napiszę jaśniej. To oznacza, że szyba jest jednowarstwowa, więc "wewnątrz" szyby nie ma możliwości wstawienia folii, jedyna możliwość jej istnienia, jeśli nie ma na wierzchu.
Skąd nagle poemat o wymogach bezpieczeństwa? Idąc dalej są w aucie jeszcze laminowane... Ze względów bezpieczeństwa zabronione jest stosowanie szyb hartowanych w szybach czołowych.
Wątek jest o fabrycznie przyciemnianych szybach, czyli przez producentów szyb na etapie ich produkcji.
-
Odnoszę wrażenie jakby fred żałował ze nie przyciemnil fabrycznie a teraz udowadniał ze słusznie zrobił ;)
-
Widocznie Fred nie rozumie , czym różni się barwienie / przyciemnianie szkła w procesie produkcji , a przyciemnianie gotowego szkła bezbarwnego. To co podlinkował jest to metoda napylania próżniowego (od wewnętrznej strony) związkami metali , a później wygrzanie w piecu. Metoda trwalsza od foli , ale wymagająca wyjęcia szyb (wycięcia przy wklejanych). To co rozumiemy przez "przyciemnione fabrycznie" to dodawanie związków metali do masy szklanej i zabarwienie szyby na wskroś w trakcie jej produkcji. Nie robi tego Ahmed w tureckiej fabryce Fiata , ani pracownik dealera w Polsce.
-
W cromie też mam fabrycznie przyciemniane szyby i na 100% nie jest to folia. Kiedy szyba w klapie bagażnika się zbiła to na drobny mak , jak by była folia to chyba nie byłoby takiego efektu?
-
Masz folie i już bo Fiatowi nie opłaca się kopcić szyb za 2500 jako detalista ;)
-
5 załącznik(i)
Oglądałem dzisiaj w salonie HBka z przyciemnionymi szybami, tak się to prezentuje w słońcu:
Załącznik 28016Załącznik 28017Załącznik 28018Załącznik 28019Załącznik 28020
-
-
3 załącznik(i)
jeśli to coś pomoże proszę bardzo oznaczenia szyb.
Załącznik 28133 przyciemniona
Załącznik 28134 normalna
Załącznik 28135 a tak obok siebie
-
AS2 â szyba hartowana, która ze względu na kruchość nie może być szybą przednią;
AS3 â szyba laminowana lub hartowana o ciemnym kolorze
Wszystko jasne jeśli chodzi o szyby:)
Pozdrawiam
-
A do mnie napisali z FCA, że proszą jeszcze o trochę cierpliwości ;) Chyba mi całą dokumentację na 1000 stron przyślą :)
-
Trochę to trwało ale wreszcie dostałem odpowiedź na moje pytanie w sprawie szyb ;) Właśnie skończyłem rozmowę telefoniczną z miłym panem z centrali fiata który poinformował mnie, że szyby są przyciemniane na etapie produkcji i nie stosuje się żadnych folii.
-
A to ci dopiero niespodzianka ;) przecie folia tańsza ;)
-
to tylko pogratulować , jakiś czas temu dealerzy oddawali auta do firm , które się tym profesjonalnie zajmują ,
-
ja sie zastanawiam jak te folie bedą się zachowywały za kilka lat np za osiem. Zamierzam sobie przyciemnić szyby ale obawiam sie tego demontażu boczków.
-
Tedy, ja wiem że słońce coraz bardziej grzeje,ale tyle razy Tobie pisałem że żadnych boczków nie demontują.:confused:
-
1 załącznik(i)
jak oddasz do dobrej firmy to nic nie będzie widac , że to folia
Załącznik 28270
nie wiem na ile widac , tutaj masz no mojej M5 folię
-
Cytat:
Napisał
tedybear
ja sie zastanawiam jak te folie bedą się zachowywały za kilka lat np za osiem. Zamierzam sobie przyciemnić szyby ale obawiam sie tego demontażu boczków.
Ciekawe co się lepiej uchowa po tych ośmiu latach, folia czy auto :P
-
-
witam
ja w swoim niespełna 2 miesiecznym Tipku SW też przyciemniałem w serwisie koszt 500 pln oklejają folią, ale chyba miałem pecha ponieważ po obfitych deszczach niestety woda zaczęła wlewać sie do środka. Oddałem do serwisu i czekam, we wtorek (5.07.2017) prawdopodobnie będzie to naprawione. Z tego co się dowiedziałem to demontowali boczki i spartolili robotę (jak na razie nie przyznali się do tego). Sprawdzajcie przy odbiorze auta czy nie leci woda do środka niech leją z węża na drzwi bo potem może być zonk.