No bardzo szybko ale zeby to chociaz pomogło na stałe
To jest widok strony w wersji do druku
No bardzo szybko ale zeby to chociaz pomogło na stałe
Tipo odebrane nie naprawione po majowce kolejna próba tym razem wymiana przepustnicy bedzie
Dziś rano zauważyłem pewną prawidłowość w falowaniu obrotów. Występuje oczywiście tylko na zimnym silniku , ale zauważyłem jeszcze coś . Kiedy dziś rano, będąc na luzie, wcisnąłem i szybko puściłem sprzęgło , wpadł w falowanie obrotami , podszarpywanie , a jak puszczam powoli - ładnie , wyraźnie podbija obroty i nie wpada w falowanie. Wykonałem kilka prób i za każdym razem kiedy puszczam szybko sprzęgło , nie zdąża wyraźnie podbić obrotów i wpadał w falowanie , a kiedy puszczałem spokojnie sprzęgło , tak jak przy ruszaniu , ładnie podbijał obroty i stabilizował się na 900 -950 obrotów ... "Zabawa" sprzęgłem skończyła się kiedy się rozgrzał , efekt szarpania jest już wtedy niezauważalny .
Teraz myślę że ma to związek z tym podbijaniem obrotów.
p.s. Jak mam zaciągnięty ręczny to po puszczeniu sprzęgła nie podbija obrotów.
Sprawdzałem u siebie auto stało 2 dni temperatura 4 stopnie była rano jak odpalałem i nie było falowania ani na ssaniu ani już na zagrzanym silniku przy 4 kreskach , pozdrawiam
Wczoraj jak go odpalilem po 4 dniach to zakopcił na niebiesko falował i mrygał check
Mateusz6782 masz LPG w swoim tipku???
:roll: z tym egzemplarzem na pewno coś jest nie tak
W temacie było już pisane ze nie ma LPG
Ja u siebie nic takiego nie obserwuję choć raz zaraz po wyjechaniu z garażu na pierwszej krzyżówce zauważyłem falowanie obrotów :)
Jeden jedyny raz
Panowie sprawdźcie taką opcję: odpalcie samochód , poczekajcie chwilkę aż zejdzie z obrotami do 900 obr/min , zwolnijcie ręczny i na luzie wciśnijcie i szybko puśćcie sprzęgło . Mi nie zdąża podpić obrotów i chwilowo wpada w falowanie obrotami . Jak wolno zwalniam sprzęgło - tak jak bym ruszał - to ładnie podbija obroty i nie faluje , ładnie się utrzymuje na 900 obr.
Ale jest na to rada - nie zwalniać szybko sprzęgła "na luzie" :smile:
Panowie bez paniki. To było dawno temu i się nie powtórzyło. Teraz falowania brak:)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Zrobiłem jak pisałeś. Żadnych opisanych przez Ciebie objawów nie zaobserwowałem ;)
Dzisiaj znów tipo zostaje w aso i kolejna próba naprawy. Mimo wszystko wydaje mi się ze to aso do którego jade jest dość dobre tylko ta usterka nie typowa
Dzisiaj na auto zastępcze dostałem tipo 1.4 95km a więc motor jak mój i fakt nie faluje. A więc zobaczymy czy nowa przepustnica pomoże
Tipo dalej w aso wymiana przepustnicy nie pomogła nie wiem co dalej
Niezła lipa :roll:
Nie próbowali teraz chyba maja pomysł wymiany silnika
Chociaż tyle ze próbuja, choc nie wiem czy to nie problem osprzętu a nie samej jednostki ale dobrze że coś robią aby było dobrze