Kupony Ci się skończyły. Podłącz się jeszcze raz mesem i tam gdzie resetujesz serwis wpisz liczbę kuponów np 10, bo teraz zeszło ci do zera zapewne. Każdy reset serwisu zmniejszał ilość kuponów.
To jest widok strony w wersji do druku
Kupony Ci się skończyły. Podłącz się jeszcze raz mesem i tam gdzie resetujesz serwis wpisz liczbę kuponów np 10, bo teraz zeszło ci do zera zapewne. Każdy reset serwisu zmniejszał ilość kuponów.
Pomyliłem wątki i napisałem nie w tym: https://fiatklubpolska.pl/instalacja.../55#post447619 :sciana:
Jak wyżej, czy ktoś mógłby podpowiedzieć/podrzucić link (wcześniejsze coś nie śmigają), który ELM po bluetooth kupić żeby móc w AlfaOBD / MultiEcuScan dokonać pełnej inspekcji olejowej (silnik + zegary)? Rozumiem że trzeba też wersji pro którejś z tych aplikacji?
Witam. Z resetem wartości adaptacyjnych (mapy benzyny) może być to samo? Alfa pełna wersja, tester łączy się itd- ale tu mam komunikat: " Awaria. Warunki niewłaściwe lub błąd sekwencja zapytania". Lub: " Awaria. Usługa nie jest obsługiwana w aktywnej sesji diagnostycznej ". Odłączyć bezpiecznik od LPG? .
P.S.
(Przyczyna grzebania- przerywa czasem po 1 odpaleniu na zimnym, nierówna praca- nieregularnie - raz odpala ok, raz przerywa. Na PB- po kilkunastu /dziesięciu sekundach- jest ok Czasem jest ok- pogoda różna. Na LPG - jeździ ok. Na Pb- później tez jest ok. Działania podjęte: przerwy zapłonu 4 cylinder ( taki błąd wyskoczył ) - świece i cewka 4 wymieniona. Wyjeżdżone PB, nalane nowe, dolane "placebo" STP na kondensacje wody itp w paliwie. Jeżdżę teraz na PB, i dlatego chciałem te mapy wykasować . Czy winny może być ELM, ze nie mogę skasować adaptacji ? Ale niby się łączy, serwis też powpisywałem licznik ,datę itd . Dzięki za pomoc i pozdrawiam
ELM taki : INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY ELM327 OBD2 V1.5 2PCB BT PIC18F25K80 , 2 płytki
MarkZ jesteś z Łodzi, podjedź do mnie to sprawdzimy co jest. Napisz do mnie na priv.
Witam,
trochę odkopę temat ale może komuś się to przyda.
Mam Tipo z silnikiem 1.0 T3 i w poszukiwaniu sposobu na reset inspekcji olejowej zmarnowałem sporo czasu. U mnie różne sekwencje wciśniętego hamulca/gazu nic nie dają. AlfaOBD w wersji 2.5.6 łączy się bez problemów do body ale nie łączy się do ECU silnika (komunikat o nieznanym kodzie ISO). Z kolei MES na liście wspieranych silników 1.0 ma od wersji 5.2, ale i tak w tej wersji nie łączy się do ECU od silnika (komunikat o nieznanym kodzie ISO).
Wczoraj odkryłem, że MES w wersji 5.3 łączy się bez problemów do ECU silnika i można inspekcję olejową bez problemów "wyzerować".
Podsumowując, aktualnie istotne jest to, żeby mieć MES w wersji 5.3 lub nowszy jeśli zostaną wydane - dla mnie aktualnie jedyna opcja na reset inspekcji. Być może w kolejnych wersjach AlfaOBD też będzie taka możliwość, ale na razie tym programem się tego ogarnąć nie da.
+ tak jak ktoś w tym temacie pisał nie należy mylić inspekcji olejowej czyli komunikatu o konieczności wymiany oleju z wyzerowaniem licznika kilometrów/dni do przeglądu czyli komunikatem o wymaganym przeglądzie serwisowym bo to różne tematy.