Ja co prawda nie mam aktywnego tempomatu, ale czujnik zbliżeniowy mam i jak za szybko dojeżdżam do poprzedzającego pojazdu to zawsze piszczy. Nie grzebałem w żadnych ustawieniach więc fabrycznie już tak to zostało skonfigurowane.
To jest widok strony w wersji do druku
Ja co prawda nie mam aktywnego tempomatu, ale czujnik zbliżeniowy mam i jak za szybko dojeżdżam do poprzedzającego pojazdu to zawsze piszczy. Nie grzebałem w żadnych ustawieniach więc fabrycznie już tak to zostało skonfigurowane.
Reset ustawień nic nie dał. Auto nie piszczy, nie hamuje. Hamuje tylko na aktywnym tempomacie. Jakieś pomysły bo dziś specjalnie czekałem do końca z hamowaniem przy skrzyżowaniu gdzie przede mną było inne auto i nic pomimo ustawionej odległej odległości.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Ps. Zapiąłem pas pasażera z przodu i zapiszczał i kumunikat hamuj na zegarach za kierownicą. To jak to? To działa tylko przy zapiętych pasach z przodu obu?
Pasy na działanie nie mają wpływu.
Załącznik 35811
Czy oby napewno zapięcie pasów nie ma wpływu?
No to ładnie to zrobili? w Tipo, system nie działa, gdy nie są zapięte pasy z przodu, gdy na fotelu pasażera nikogo nie ma? Bubel, albo usterka maty/czujnika zapięcia pasa.
Być może jest nowa wersja softu, która tą mądrość poprawia.
Z ciekawości sprawdziłem instrukcję 500X, też piszą o zapiętych pasach z przodu, a system działa bez pasażera i bez zapiętego pasa pasażera w tym czasie. Bez zapiętego pasa kierowcy nie sprawdzałem i nie zamierzam sprawdzać.
Bo dlaczego automatyczne awaryjne hamowanie ma działać tylko wtedy, gdy zapięty jest pas pasażera z pasażerem/bez na fotelu?
Myślę, że jeżeli jest gwarancja, to ASO niech męczy temat, bo na pewno tak być nie może.
Tez tak uważam. Zapis w instrukcji tyczy się sytuacji, gdy są zajęte miejsca, wtedy musza być zapięte pasy. Jak sam kierowca jedzie tez powinno dzialac...
U mnie działa gdy pasażera brak. Czyli nie muszą być zapięte pasy pasażera...
Pewnie macie rację. Swoją drogą w ciągu tych kilku dni jak napisałem w tym temacie to włączyło mi się to hamowanie a w zasadzie piszczenie w chyba dwóch sytuacjach i za każdym razem poprzedzający skręcił nagle w prawo.