To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam, odbierając auto poziom oleju był w połowie między max a min, obecnie po 4,5tys km spadło może 1mm. Jak będzie na 1/4 trzeba będzie dolać, albo wymienić wcześniej cały. Pytanie natomiast jest takie, ile litrów oleju jest wg miarki między minimum a maksimum? przyzwyczajony byłem, że litr, ale tutaj i tak jakoś mało tego oleju wchodzi do silnika. Wie ktoś może?
pozdrawiam
-
https://i.snag.gy/wHy8MA.jpg
tyle informacji jest w instrukcji, nic więcej nie znalazłem
-
Cytat:
Napisał
ksys
ile litrów oleju jest wg miarki między minimum a maksimum? przyzwyczajony byłem, że litr, ale tutaj i tak jakoś mało tego oleju wchodzi do silnika. Wie ktoś może?
Około 1l. Dolewki według instrukcji robi się do poziomu maks, ważne aby nie przekroczyć.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Około 1l. Dolewki według instrukcji robi się do poziomu maks, ważne aby nie przekroczyć.
To mam dolać do górnej granicy miarki na bagnecie ? Zawsze jeździłem we wszystkich autach na połowie miarki . Jedynie w CC704 zawsze wlewam full bo tak mi mechanik kazał :D
-
Dolewa się do poziomu maks na miarce. Dziwne, że w fabryce do maksimum nie wlali. W moim Kropku i Viagrze było maks przy odbiorze.
Jest na tyle mało oleju, że trzeba się do tego stosować i tak zawsze robię.
-
W moim Fiacie (Tipo) było max oleju przy odbiorze auta i jest nadal po przejechaniu tysiąca km. Czyli jestem 0,5 litra do przodu ;).
-
Cytat:
Napisał
ovoc
W moim Fiacie (Tipo) było max oleju przy odbiorze auta i jest nadal po przejechaniu tysiąca km. Czyli jestem 0,5 litra do przodu
0.5 na dwóch to jest nic (samemu nie wypada pić), czyli nic nie zyskałeś :cool:
-
Panowie, wracając do tematu, czemu mam lać do pełna? Od zawsze jestem uczony, że olej się leje do połowy albo maks 3/4 miarki.
tu takie info znalezione na stronie totala :
"Powszechnie wiadomo, że silnik, w którym nie ma oleju lub jest go zbyt mało może ulec zatarciu. Jednak niewielu kierowców zdaje sobie sprawę, że nadmiar oleju również jest bardzo szkodliwy dla jednostki napędowej. Większa niż przewidziana przez producenta ilość oleju w silniku, to większe ciśnienie, które prowadzić może do uszkodzenia uszczelniaczy i wycieków. Nadmiar oleju może także wyciec na sprzęgło powodując jego ślizganie lub na pasek rozrządu znacznie skracając jego żywotność. W skrajnych przypadkach przekroczenie zalecanej przez producenta oleju może prowadzić do uszkodzenia katalizatora lub filtra DPF, co wiąże się z bardzo kosztownymi naprawami.
"
Dla tego w moim przypadku, albo wymienię za 500km olej, choć zastanawiam się czy jest sens, albo kupię na dolewki:)
pozdrawiam
-
Wg mnie lanie do pełna oleju nie zaszkodzi - ale do pełna tzn to znacznika max na bagnecie a nie na max ile ci wejdzie;-)
W naszych silnikach są hydrauliczne popychacze dlatego odpowiedni poziom oleju jest ważny.
Jak będziesz miał max na bagnecie jak i połowę nić się złego nie stanie
-
Oleju w tym silniku jest i tak mało, a odpowiada m.in. za chłodzenie silnika (i to chyba nawet w większym stopniu niż płyn) więc nie ma co sknerzyć i śmiało można lać do max.
-
Zbyt duża ilość oleju , murowane wycieki , pierwszy to dekiel zaworów
-
Jestem ślepy i normalnie ie widzę na bagnecie oznaczenia Max
-
ta płaska końcówka to min i max za razem, jeśli nie widzisz w ogóle oleju na bagnecie to źle, a jeśli jest powyżej płaskiej końcówki to za dużo
-
mam koniec tej spiralki przed płaskim,
-
Cytat:
Napisał
guldzio
Witam w moim tipo zaobserwowałem ubytek oleju silnikowego ma przejechane 3000 km i ubywa jakieś 150/200 ml na tysiąc km w instrukcji napisali że po przejechaniu 5/6 tyś. powinno się zmniejszyć czy to prawda może ktoś z was ma większy przebieg i może coś o tym napisać jak jest u was.
Cześć, ja po 6k km miałem stan min, dolałem jakieś 0,5l do max; teraz mam już 10k km i stan jakieś 2/3 na bagnecie
-
Cytat:
Napisał
capitanslow
Cześć, ja po 6k km miałem stan min, dolałem jakieś 0,5l do max; teraz mam już 10k km i stan jakieś 2/3 na bagnecie
to pomiędzy min i max jest 0,5l a nie 1l ?
-
Zrobiłem 2000km, na bagnecie ubyło około 2 mm i jest dokładnie na połowie miarki.
-
Oleju na być pomiędzy Min a Max. Ani mniej ani więcej.
-
Jakiś geniusz zrobił srebrny bagnet
-
3500km - dolałem 150ml oleju.