To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
6 bieg -
Dlatego co do skrzyni oplowskich używanych we Fiacie postawiłem znak zapytania "(..)gdyby przyjąć,że Oplowskie mają wsteczny koło jedynki ,ale czy na pewno?" .Jeździłem dieslem ,bo miałem i moment sobie chwaliłem i w MA tez sobie chwalę,ale moc jest rozwijana inaczej niż w dieslu - wyżej . Na pewno jeżdżąc w trybie sport byłbym bardziej zbliżony do diesla,ale w moim przypadku byłaby to jazda nieekonomiczna i "od świateł do świateł". W dieslu i MA 6 bieg wrzucałem ponad 100 m/h i to zapewniało mi spalanie diesla ok 5 l/100 km ,a w MA aktualnie wynosi 8.1 l/100km (6 użyłem tylko ze 3 razy) ,gdzie jazda jest 80% miejska,a tryb Auto -po prostu nie mam gdzie rozbujać auta na tyle,aby wrzucić 6 dłużej niż na 30 sek. ,bieg 5 zapewnia mi odp elastyczność . Może z czasem zmienię styl jazdy ? Kiedyś miałem Bravo 90KM ze skrzynią 6 biegową i za diabła nie używałem 6 biegu,bo nie było gdzie,a moment za mały .
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Skrzynia FPT C635, która jest w 1.4MA Turbo 140KM, ma wsteczny obok jedynki, z GM nie ma nic wspólnego ;)
1.skrzynie-biegow-opel-typ-c635
2. Pod tym samym oznaczeniem kryją się dwie skrzynie: manual i DDCT. Za www.allpar.com wychodzi, że "automatic and manual versions have the same cases, synchronizers, shift forks, and triple-shaft layout; both are made in Verrone, Italy. They use a dry clutch (rather than wet) because it's cheaper, more efficient, also used on manuals, (...)'
-
Cytat:
Skrzynie biegów C635 produkowane są przez koncern FIAT (Fiat Powertrain Technologies w Verronie). Montowane są z jednostkami napedowymi w którym wymagane jest przeniesienie momentów do 350 Nm w najnowszych wersjach Astra, Combo, Meriva, Zafira.
Konstrukcja skrzyni C635 nie ma nic wspólnego z GM, co potwierdza pierwsze zacytowanie zdanie. Jest to konstrukcja Fiata. GM bierze te skrzynie od Fiata, bo im też się M32 sypały :lol2: Na silniki MJ w Oplu też powiesz, że są przez GM produkowane/skonstruowane :?: :tongue
Wybryk M32 GM skonstruował w czasie mariażu z Fiatem, który zakończył się w początkowym okresie powstawania GP.
Za Wiki https://en.wikipedia.org/wiki/FPT_C6...T_transmission
Podpinam link do dokumentacji produktowej FPT http://www.sindacatometalmeccanici.i...1271855347.pdf
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
rafal_rx
2. Pod tym samym oznaczeniem kryją się dwie skrzynie: manual i DDCT.
Zgadza się, jest wersja manualna, którą mam, i zautomatyzowana dwusprzęgłowa TCT - tak nazywa ją FIAT. Dostępna też w 500X z 1.4 MA Turbo 140KM, trochę żałuję, że jej nie wybrałem, a brałem taką możliwość.
-
Ma to wspólnego, że kupuje :cool:
-
I jak udało się rozwiązać problem? Auto naprawione?
-
auto odebrane....skrzynia nic nie robione - będę jeździł i sprawdzał czy się nie nasila dzwięk ze strony skrzyni. W zastępczym też ten dźwięk występował więc na tą chwilę nie bedę demonizował kazał im rozbierać skrzyni:redface:
Przy okazji wymienili mi lampę tylną - miała wadę
-
To się cieszę w sumie że bez poważnych napraw się skończyło :) powodzenia :)
-
Witam z Czech, mam gwizd na 6 w zakresie około 1800-2400 obrotów tylko przy przyspieszeniu (1.470kW tipo kombi 2019, 3200 km). V ASO twierdzą TTTM. Jak u pana po latach s tym gwizdem? Pogorszyło się?
Była konieczna naprawa skrzyni biegów? dziękuję za odpowiedź
-
Moja obydwa Trekkingi mają tak od nowości. Biały ma 180 tys km, a żółty 132 tys km. W żółtym wymieniłem olej w skrzyni przy ok. 100 tys km. Tak prewencyjnie. W białym nie. Obydwa dalej jeżdżą dźwięk jaki był taki nadal jest.
-
Cytat:
Napisał
volvgangster
kolego gdzie przy takiej prędkości 6 bieg?
Ja w ducato przy 120km/h dopiero 6 bieg wrzucam długo na tej skrzyni nie pojeździsz jak tak ją będziesz użytkował no chyba ,że się mylę i tak producent zaleca zgodnie z instr.obsługi
Komputer zaleca zgodnie z instr.obsługi - według obciążenia silnika zaleca juž do 60 km/h 6.bieg. Przi obciążenia silnika puzniej +-90hm/h
-
ja moim ropniakiem 120 koni nie jeżdżę 90 km/h na 6 dopiero po 110 mniej pali i nie męczy silnika spróbuj
-
Cytat:
Napisał
Adam Bogdał
ja moim ropniakiem 120 koni nie jeżdżę 90 km/h na 6 dopiero po 110 mniej pali i nie męczy silnika spróbuj
Super... Czyli kolejny z "6 tylko na autostradzie" :roll: A ja głupi turbo benzyną gdy spokojnie jadę wrzucam 6 przy 70km/h, a powinienem zapierdzielać dopiero na 2, żeby te ponad 3tyś. obrotów było :roll: Idąc dalej, to przy 120km/h powinienem dopiero 4 wrzucać. Wszystko zależy od warunków i należy z głową do tego podchodzić.
-
myślę że trzeba słuchać silnika on mówi kiedy zmienić bieg kiedy ma lekko a kiedy ciężko 4 od 60 do 80 zależy czy jedziesz po ujeżdżonym śniegu czy po suchym asfalcie można jechać 60 na 3 i na 4 zależy od warunków
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
masz rację
-
Uzupełnienie do tematu: po wymianie oleju w skrzyni biegów nadal gwizdało. Pomogło dolanie 2dcl dodatkowego oleju (podnieść przód bardziej i idzie). Na własne ryzyko - jak na razie po 10tkm olej nie dostał się do sprzęgła przez gufero mimo "przelania" i jest cicho a nie gwiżdże